Pomoc Wymiana dysków hdd na ssd m2

Status
Pierwszy post tej dyskusji to wpis Wiki. Może być on edytowany przez każdego z odpowiednimi uprawnieniami.

TM12091971

Nowy użytkownik
Noobie
16 Kwiecień 2025
5
1
1
53
QNAP
TS-x62
Ethernet
100 Mbps
Cześć.
Serwer Ts-262 i błąd przy zakupie 2xHDD RAID 1. Za głośno chodzą więc chcę wymienić na SSD M2 ale jak to zrobić mając już na HDD dane jakieś skatalogowane głównie zdjęcia i dokumenty.
Nie mam innego serwera żeby kopiować dane u mnie ta-262 to serwer domowy na potrzeby postawowe backupow sprzętów Apple…
Mogłem od początku kupić ssd ale nie zrobiłem tego i teraz nie wiem jak mogę postawić nowy serwer i przenieść dane z hdd na ssd

Za głośno chodzą więc chcę wymienić na SSD M2
TS-262 | Specyfikacja sprzętowa
1744821577301.png

Połączono posty:

i tak trzeba postawić od zera ...

dwa dyski NVMe
inicjacja systemu od nowa (jak z fabryki)
i kopiowanie danych za pomocą mostka USB-SATA
Połączono posty:

nie zapomnij żeby dyski NVMe miały chłodzenie - temp powyzej 70 oznacza możliwość utraty danych (zależy od modelu, sprawdzić w instrukcji dysku).

• Lubię to
Reakcje: Kong
TS-262 | Specyfikacja sprzętowa
Pokaż załącznik 46711
Połączono posty:

i tak trzeba postawić od zera ...

dwa dyski NVMe
inicjacja systemu od nowa (jak z fabryki)
i kopiowanie danych za pomocą mostka USB-SATA
Połączono posty:

nie zapomnij żeby dyski NVMe miały chłodzenie - temp powyzej 70 oznacza możliwość utraty danych (zależy od modelu, sprawdzić w instrukcji dysku).
Połączono posty:

Dziękuję. Tak widziałem te specyfikację :( ale łudziłem się że jakoś można :)… tak wiem o chłodzeniu. Chcę już kupić takie z radiatorami… a hdd przez mostek odczyta qnap dane takiego dysku do kopiowania? Nie będzie problemu ze pompostawieniu na nowo na ssd serwera nie będzie widział dysku hdd?

Status
Pierwszy post tej dyskusji to wpis Wiki. Może być on edytowany przez każdego z odpowiednimi uprawnieniami.