Rozwiązany Wymiana dysku w TS-228

Discussion in 'Macierz oraz woluminy dyskowe' started by LosowyNickZInternetu2000, May 18, 2021.

Loading...
  1. LosowyNickZInternetu2000
    Offline

    LosowyNickZInternetu2000 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 18, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    null
    TS-219P null
    Wersja oprogramowania Firmware:4.3.6.1663
    Model serwera: QNAP TS-228
    Dzień dobry
    Mam pytanie dotyczące wymiany dysku w TS-228. W NAS mam 2 dyski w RAID 1. QNAP zaczął krzyczeć że:

    1.PNG
    Stwierdziłem że należy wymienić dysk. W internecie znalazłem instrukcję:
    Co zrobić, jeśli na serwerze QNAP NAS wyświetlany jest komunikat o błędzie dysku?
    Dysk który chcę wymienić do dysk numer 1. Pytanie czy przechodzą przez instrukcje którą znalazłem mam się spodziewać jakiś niespodzianek czy wszystko powinno pójść lekko, łatwo i przyjemnie?
     
  2. Sethite
    Offline

    Sethite Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 31, 2021
    Messages:
    12
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  3. LosowyNickZInternetu2000
    Offline

    LosowyNickZInternetu2000 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 18, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    null
    TS-219P null
    Dziękuję za odpowiedź.
    Jeszcze jedno pytanie bo w tej instrukcji którą Ty wrzuciłeś jest napisane że nie trzeba wyłączać NAS. Coś się stanie jak go wyłączę?
     
  4. Sethite
    Offline

    Sethite Passing Basics Beginner

    Joined:
    Mar 31, 2021
    Messages:
    12
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Racja, napisali aby nie wyłączać. Ale wyłącz, przy tej klasie sprzętu lepiej wyłączyć. ;)
     
  5. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    ciekawe jak to zrobisz bez wyłączania w tym modelu - jakoś nie widzę kieszeni z dyskami na wierzchu.

    wyłączaj i wymieniaj (tylko właściwy dysk)
     
  6. LosowyNickZInternetu2000
    Offline

    LosowyNickZInternetu2000 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 18, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    null
    TS-219P null
    Dziękuję za odpowiedź. Tak wiem że dysk bliżej światełek.
     
  7. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,920
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    po prostu przepisz numer seryjny złego dysku.
     
  8. LosowyNickZInternetu2000
    Offline

    LosowyNickZInternetu2000 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 18, 2021
    Messages:
    4
    Local Time:
    6:17 AM
    Ratings:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-219P
    Ethernet:
    null
    TS-219P null
    Kurcze najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Dzięki wielkie na to nie wpadłem :)
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1