Wymiana TS-253A na coś wydajniejszego

BłażejW

Nowy użytkownik
Noobie
11 Kwiecień 2025
2
0
1
35
QNAP
TS-x53A
Ethernet
802.11ac (Wi-Fi 5)
Witam,
Potrzebowałbym porady odnośnie upgrade QNAPa.
Obecnie w firmie posiadamy TS-253A z 4GB pamięci i dwoma dyskami HDD po 4TB w raid. Kopie cyklicznie robione na zewnętrzny HDD po USB
Ram jest obecnie wykorzystany 3,02/3,75GB. Procesor na jakieś 20-30 procent.

Urządzenie spełnia kilka zadań:
- przechowuje pliki firmowe - baza wszystkich danych od kilku KB do archiwów po 70GB,
- Umożliwia dostęp zdalny za pomocą OPEN VPN dla ok 20 klientów (mamy statyczny zewnętrzny IP)
- Jest serwerem dla maszyny wirtualnej na Win7
- Umożliwia dostęp ok 25 pracownikom z różnym dostępem do poszczególnych katalogów. I ta liczba wciąż rośnie.
Obecnie pojawia się kilka problemów związanych z urządzeniem:
- Dyski się zapełniają (na jednej partycji mam tylko 100GB z 2,2TB) - wiem że to można rozwiązać samą wymianą dysków ale może są bardziej optymalne rozwiązania które przynoszą dodatkowe korzyści.
- Maszyna wirtualna jest serwerem dla programu firmowego opartego na SQL, na maszynę bardzo rzadko się wchodzi ale jeśli jest taka potrzeba to logowanie po pulpicie zdalnym albo VNC to masakra, a po zalogowaniu bardzo wolno chodzi.
- Nowo zdefiniowani użytkownicy często randomowo nie mają dostępu do podkatalogu mimo przyznania im dostępu do katalogu głównego.
Chciałbym zakupić nowe urządzenie jednak nie wiem jakie i tu mam kilka pytań:
1. Czy iść w 4 kieszenie po 4TB i zrobić z tego 2 obszary w raid po 4TB.
2. Czy zamontować 2 dyski 8 TB a w dwie kieszenie wsadzić SSD? Jakie są tego zalety?
3. Czy urzędznie ma mieć dodatkowe sloty M2? Posiadam w firmie kilka dysków SSD M2 SATA 2280 500GB, które mało pracowały i mógłbym je wykorzystać.
4. Na co dodatkowo zwrócić uwagę przy nowym urządzeniu?
5. Dobrze aby urządzenie miało już te 16GB RAM
6. Jakie urządzenie wybrać?
Kwotowo chciałbym się zmieścić w kwocie 7000 za urządzenie z dyskami.
Byłbym Wdzięczny za wsparcie.
Pozdrawiam
Błażej.

qnap 646, ale dlej działa ts- 253A

646? czy nie pomyliłeś wersji?
dalej ma działaś 253A? a jakby to miało wyglądać?