Jestem w trakcie wymiany dysków w macierzy RAID5 z 4TB na 12TB (są 3 dyski i 4 zatoki - jedna wolna). Qnap znajduje się w odległej serwerowni, a operację trzeba przeprowadzić na raty i chcę zminimalizować ilość wyjazdów. Przy pierwszym wyjeździe pierwszy dysk 4TB zastąpiłem dyskiem 12TB i macierz bez problemu się odtworzyła na nowym dysku. Dodatkowo w czasie tej wizyty do pustej zatoki włożyłem drugi dysk 12TB. Obecnie chciałbym w jakiś zdalny sposób wymusić podmianę jednego z pozostałych dysków 4TB pracujący w RAID5 na zamontowany, wolny 12TB. Przejrzałem dostępne w web gui opcje, ale wydaje mi się, że takiej operacji nie ma. Jest wymiana dysków "po kolei", ale wymaga ona fizycznego wyjmowania z zatok. Moje pytanie jest następujące: jak w programowy sposób wymusić podmianę jednego z dysku macierzy RAID5 na inny podłączony, wskazany dysk? Myślałem, żeby wyłączyć jeden z dysków RAID5 i w taki sposób zasymulować usterkę macierzy i wymusić odtworzenie na dysku 12TB, ale też nie znalazłem takiej możliwości. Proszę o podpowiedź.