Wiedza zakup używanego NAS (zapewne TS-233)

Chuck555

Nowy użytkownik
Noobie
15 Wrzesień 2025
4
0
1
44
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
Dzień dobry

Jest dużo podobnych tematów na tym forum, kilka przejrzałem, ale w sumie żaden nie odpowiedział na moje pytanie.
Korzystam z płatnej chmury, a w zasadzie nawet kilku. Czwórka użytkowników w domu, ja, partnerka i dzieciaki. Wszyscy komputery, telefony, tablety. Internet mamy dość szybki, więc pomyślałem sobie, może by postawić coś swojego. Zaznaczam że pierwsze urządzenie chcę kupić raczej budżetowe. Pobawić się, pomacać, zobaczyć "z czym to się je". Sprawdzić co można zrobić, czego się nie da zrobić.
Pierwsze pytanie. Czy taki NAS może działać podobnie jak google photo/google drive/icloud. Jestem oczywiście świadomy istnienia apek Qfile Pro i QuMagie Mobile. Chciałem raczej poznać zdanie użytkowników jak to działa od strony praktycznej? Robię zdjęcie i po kilku sekundach otwieram zakładkę/aplikację na kompie i mam dostęp do tego zdjęcia? Czu raczej odpalam apkę, klikam synchronizuj, a ona się zsynchronizuje albo nie. Czy po prawidłowym skonfigurowaniu potem już jest user friendly? Nie wiem jak dokładnej wyjaśnić. :)

Drugie pytanie. Jak często realnie wymieniacie dyski rok/dwa/trzy? Najsensowniejszy jest chyba RAID1, może więc czekacie aż któryś zacznie zgłaszać problemy?

Jak wspominałem pierwsze urządzenie raczej budżetowe, więc oczywistym wyborem jest TS-266. Znalazłem niedrogą używkę z dyskami, które nie powinny mieć przelatane więcej niż 14k godzin. Do świąt powinny podziałać, a jak taka domowa chmura okaże się tym czego potrzebuję, to przed gwiazdką przyjdę do Was z pytaniem co kupić już na dłużej. Bawiłem się chwilę webowym demem QTS, obejrzałem kilka filmików ale znów nie zalazłem tego czego szukałem. A szukałem informacji jak sprawdzić stan urządzenia/dysków. Pomysł mam taki że uruchomią kilka równoległych zadań kopiowanie czegoś na NAS i sprawdzę jak się urządzenie i dyski zachowują. W związku z tym...

Trzecie pytanie. W demie znalazłem tylko kolumnę health status i pod nią good, czy to całe info jakie można wyciągnąć?;) Czy ktoś mogłby mi podać dokładną ścieżkę/lokalizację/inny sposób na sprawdzenie:
- Power-On Hours dla obu dysków
- danych SMART (reallocated sectors, pending sectors, CRC errors)
- temperatury dysków
- może jakiś szybki test dysków
- czy gdzieś są do podejrzenia jakieś logi z błędami/ostrzeżeniami
- status/logi RAID

Znalazłem ikonkę "dashboard" więc obciążenie procesora i pamięci sobie pooglądam w trakcie pracy, ale nigdzie nie widzę temperatur.
Czwarte pytanie. Czy gdzieś można zobaczyć temperaturę procka? Jeśli tak to jaki zakres przy obciążeniu jest normalny? Czy w tym urządzeniu wymienia się pastę/termopady?

Obejrzę dokłądnie z zewnątrz szukając dziury w całym, ale...
Piąte pytanie. Czy zwrócić uwagę na coś szczególnego? Jakie ewentulanie rzeczy jeszcze sprawdzić z poziomu systemu?

Szóste pytanie, ale chyba powinno być pierwsze. Czy może są jakieś powody dla których na pierwsze urządzenie nie wybierać QNAPa, albo TS-266?

P.S. Fajnie jakby odpowiedzi były dla QTS po angielsku, bo polskie tłumaczenie jest idiotyczne. Próbowałem się przyzwyczaić ale "Sieć i przełącznik wirtualny" to było już dla mnie za dużo. :cool:

Internet mamy dość szybki
Do własnej chmury potrzebny jest internet z publicznym adresem IPv4 - a jak masz statyczny adres IP od dostawcy to jest już cudownie. Szybki internet to dodatek.
Super mieć swoją domene w stylu klocki-wacka.pl (albo mega tanio klocki-wacka.ovh)

Pierwsze pytanie. Czy taki NAS może działać podobnie jak google photo/google drive/icloud.
Tak.

Co do pchania zdjęć z komórki do NASa, jest Immich - obecnie najpopularniejsze zastępstwo dla Google Photos, ewentualnie Nextcloud. (ale mają one swoje wymagania)
Generalnie,Androidowy Immich pcha zdjęcia po ~10 sekundach od zrobienia , zakładając że jest podłączony do WIFI (co jak i dlaczego jest opisane na stronie immicha).

Programów QNAPa do zdjęć JA nie polecam.

Drugie pytanie. Jak często realnie wymieniacie dyski rok/dwa/trzy?
W przypadku SSD , jak procent zapisów przekroczy 80.
W przypadku HDD - jak SMART zacznie drzeć jape że coś jest nie tak.

Trzecie pytanie. W demie znalazłem tylko kolumnę health status i pod nią good
Zarządzanie pamięcią masową NAS | Tworzenie, monitorowanie i zarządzanie pamięcią masową NAS

Znalazłem ikonkę "dashboard" więc obciążenie procesora i pamięci sobie pooglądam w trakcie pracy, ale nigdzie nie widzę temperatur.
Monitoring System Status and Resource Monitor | QTS 5.0.x
Wersja chmurowa nie ma temp.

Czy może są jakieś powody dla których na pierwsze urządzenie nie wybierać QNAPa, albo TS-266?
TS-266 ? Nie widze takiego modelu .. albo google go nie indexuje.
Ja bym popatrzył w TS-264 , albo co zostało na sprzedaż w Krakowie ;) https://forum.qnap.net.pl/threads/sprzedam-urządzenia-qnap.42173/post-189857
Q czy Synki czy inne Asusy - to jeden pies.

P.S. Fajnie jakby odpowiedzi były dla QTS po angielsku
Se przełącz język na ang ..
1757960083440.png

Na wstępie dzięki za szybką odpowiedź

Do własnej chmury potrzebny jest internet z publicznym adresem IPv4 - a jak masz statyczny adres IP od dostawcy to jest już cudownie. Szybki internet to dodatek.
Super mieć swoją domene w stylu klocki-wacka.pl (albo mega tanio klocki-wacka.ovh)
zewnętrzny IP u mojego providera to groszowa sprawa, ale niesie ze sobą pewne podatności. Nie jestem specjalistą od bezpieczeństwa, a sieć mi po domu sieje niedrogi mesh. Wolałbym DDNS. QNAP ma własną usługę DDNS, czy to nie wystarczy?

Tak.

Co do pchania zdjęć z komórki do NASa, jest Immich - obecnie najpopularniejsze zastępstwo dla Google Photos, ewentualnie Nextcloud. (ale mają one swoje wymagania)
Generalnie,Androidowy Immich pcha zdjęcia po ~10 sekundach od zrobienia , zakładając że jest podłączony do WIFI (co jak i dlaczego jest opisane na stronie immicha).

Programów QNAPa do zdjęć JA nie polecam.
pracuje w terenie, częsty scenariusz jest taki że robię zdjęcie, otwieram lapka, coś na tym zdjęciu zaznaczam/piszę wysyłam, itp. Moja wina bo nie sprecyzowałem. chciałbym żeby to działało tak, że w dowolnym miejscu na świecie gdzie mam dostęp do internetu zrobione telefonem zdjęcie trafia na NAS w moim domu, a ja zaraz mam do niego dostęp z laptopa.

W przypadku SSD , jak procent zapisów przekroczy 80.
W przypadku HDD - jak SMART zacznie drzeć jape że coś jest nie tak.
przyznam że odważnie, ale skoro doświadczony użytkownik tak robi... :)

DA Drive Analyzer też nie widzę w tej chmurowej wersjil. Rozumiem że w takiej "stacjonarnej" jest to apka.
https://www.qnap.com/pl-pl/solution/storage-management
Tak czułem że to może być ten problem, dzięki.

TS-266 ? Nie widze takiego modelu .. albo google go nie indexuje.
Ja bym popatrzył w TS-264 , albo co zostało na sprzedaż w Krakowie ;) https://forum.qnap.net.pl/threads/sprzedam-urządzenia-qnap.42173/post-189857
Q czy Synki czy inne Asusy - to jeden pies.
233, mój błąd, a nie dało się już posta edytować, czyli ten najtańszy z najtańszych.

Se przełącz język na ang ..
tak, wiem, przełączyłem sobie. Chodziło mi o to, żeby ktoś kto odpowiada też do zrobił i napisał ewentualnie nazwę menu/funkcji/usługi w wersji angielskiej.

QNAP ma własną usługę DDNS, czy to nie wystarczy?
Można - co kto lubi - a ja lubie swoją nazwę domeny z wybraną koncówką. co jest prostsze ? pupa.com czy pupa.myqnapcloud.com ? Twój wybór , Twój czas, Twoje pieniądze.

ale niesie ze sobą pewne podatności.
jasne - tak samo jak podłączenie urządzenia do prądu - akceptowalne rydzyko skoro chcesz mieć SWOJĄ CHMURE ?

pracuje w terenie
j/w , kwestia zezwolenia programowi na upload danych za pomocą danych komórkowych.

bieda nas , bieda wydajność - do podstawowych zadań spoko - ale zapomnij o wszystkich bajerach.

przyznam że odważnie, ale skoro doświadczony użytkownik tak robi...
bo mam kopię z backblaze całego nasa (100 USD za rok .. to za darmo ..).

bieda nas , bieda wydajność - do podstawowych zadań spoko - ale zapomnij o wszystkich bajerach.
zasiałeś ziarno wątpliwości :cool: niedobrze, bo miał być tani do nauki terminologii, konfiguracji, a jakby się sprawdził, to bym sobie na gwiazdkę zażyczył coś poważniejszego. Z drugiej strony jak mam się denerwować że kupiłem kapiszona, to może faktycznie coś trochę mocniejszego. Z wciąż wspieranych i nie bardzo drogich to wypatrzyłem sobie TS-251D. Czy branie wciąż wspieranego modelu jest krytyczne twoim zdaniem? Czy może lepiej wziąć coś starszego, ale z mocniejszą konfiguracją?
bo mam kopię z backblaze całego nasa (100 USD za rok .. to za darmo ..).
faktycznie jak za darmo

eee - to kosztuje prawie 2k .. za tą kase masz bardzo świeżego TS-264
gdzie możesz władowac 2 NVME i 2 HDD , gdzie TS-251D nie pozwoli na to
750zł używka. patrzę na sprzęt tak do 1k, może minimalnie więcej. Wolę kupić sobie dobre dyski, bo to zawsze mogę przełożyć do nowego, a jak się okaże nas stoi i się kurzy, to do stacjonarnego kompa włożę.

wiec generalnie patrzysz na Intela Celeron (nie CPU ATOM) najlepiej 4 core'y, minimum 4 GB RAMu.