FAQ Zapomniałem hasła do mojego zaszyfrowanego woluminu, co mogę zrobić?

QNAP

Bot
Management
29 Kwiecień 2013
2 108
34
88
Taipei
www.qnap.com
Dotyczy produktów

• Wszystkie modele QNAP NAS obsługujące szyfrowanie woluminów w QTS

Wyjaśnienie
QTS używa 256-bitowego AES (Advanced Encryption Standard) do zabezpieczania wszystkich danych na zaszyfrowanych woluminach. Hasło szyfrowania lub plik klucza są wymagane za każdym razem, gdy chcesz odblokować i uzyskać dostęp do zaszyfrowanych danych. Ze względów bezpieczeństwa QNAP nie przechowuje Twojego hasła i nie może go odzyskać ani zresetować w przypadku utraty.

Uwaga: Plik klucza szyfrowania to plik kopii zapasowej, który może odblokować zaszyfrowany wolumin, jeśli zapomnisz hasła. Upewnij się, że przechowujesz ten plik bezpiecznie.

Rozwiązanie

• Jeśli zapomniałeś hasła szyfrowania, ale nadal masz plik klucza szyfrowania:
    • Możesz odblokować zaszyfrowany wolumin, przesyłając plik klucza szyfrowania w QTS.

d47f67ff623923cd275861812080122a.png

dd86c05d68a2b9cc867afc94569b76e4.png

b81d8b50aff586e0918e3d9baceab40f.png
    • Po odblokowaniu woluminu natychmiast wykonaj kopię zapasową danych w innej lokalizacji. Następnie możesz usunąć i ponownie utworzyć wolumin, jeśli to konieczne.
  • Jeśli zapomniałeś hasła i zgubiłeś plik klucza szyfrowania:
    • Bez prawidłowego hasła lub pliku klucza, QNAP nie może odzyskać zaszyfrowanych danych ze względu na ochronę bezpieczeństwa.
    • Jeśli zaszyfrowany wolumin jest obecnie odblokowany, natychmiast wykonaj kopię zapasową danych w innej lokalizacji. Następnie możesz usunąć i ponownie utworzyć wolumin, jeśli to konieczne.
Przypomnienie: Po zaszyfrowaniu woluminu nie jest możliwe usunięcie szyfrowania ani zresetowanie hasła bez oryginalnych danych uwierzytelniających.

Najlepsze praktyki

• Zawsze zapisuj hasło szyfrowania i plik klucza w bezpiecznym miejscu po skonfigurowaniu zaszyfrowanego woluminu.
  • Regularnie twórz kopie zapasowe ważnych danych, aby uniknąć utraty danych w przypadku utraty hasła lub awarii sprzętu.

Dalsze informacje