Zapytanie o sens RAID-a w Qnapie

Dyskusja w 'Macierz oraz woluminy dyskowe' rozpoczęta przez użytkownika Janusz68, 14 Grudzień 2008.

Ładowanie...
  1. Janusz68
    Offline

    Janusz68 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    25 Maj 2008
    Wiadomości:
    11
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Qnap 109 pro II i dwa dyski pracujące w RAID1
    Właściwie co mi to daje?
    Bezpieczeństwo danych - tak, ale tylko w przypadku gdy padnie jeden z dysków. Jeżeli uszkodzi się QNAP nie mam w ogóle dostępu do danych nawet jeśli są one nienaruszone na którymś z dysków? Muszę mieć innego sprawnego Qnapa z systemem jego plików, tak?
    Co jeśli nastąpi przepięcie w sieci i uszkodzi się zarówno serwer jak i dyski? W praktyce serwisowej - wystarczy takie przepięcie po "uderzeniu pioruna" i elektronika uszkadza się bezpowrotnie.
    Czy nie lepiej po prostu "działać" na jednym dysku, a drugi podłączać tylko w celu archiwizowania danych?
    Tu jednak znowu problem - Qnap nie zapisze danych jeśli dysk nie będzie sformatowany w jego zmodyfikowanym EXT3 a gdzie je potem odczytać zanim ( w razie katastrofy) pozbawieni będziemy na jakiś czas naszego Qnap-a?
    Czy żeby nigdy nie stracić danych pozostaje jedynie kopia robiona w sposób tradycyjny na "zwykłym" kompie?
    Kolejne pytanie - zmiana firmware...
    Jak to zrobić szybko i sprawnie żeby nie utracić danych?
    Nie jest to dla mnie wcale takie oczywiste...
     
  2. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    tak - (przynajmniej na chwilę obecną i nie wiem czy się to w przyszłości zmieni)
    poczytaj ten wątek - gdybym go przeczytał zanim podjąłem decyzję o zakupie - na pewno nie byłby to qnap

    - tak

    po pierwsze - jeśli wszystko działa zgodnie z oczekiwaniami to upgrade nie jest potrzebny
    po drugie jak coś nie działa - to zastanów się czy aby na pewno bez tej funkcji nie przeżyjesz
    po trzecie - jak już na pewno wiesz że musisz robić upgrade... zrób backup danych ;)

    - czytaj zalecenia dołączane do tej wersji którą chcesz wgrać - (np. w moim przypadku chodziło o qnapa 209 II Pro i ostatni firmware - użyłem qfindera - choć planowałem zdalny, ręczny upgrade - upgrade poszło bezboleśnie - co oczywiście nie zwróciło mi kilku godzin spędzonych niepotrzebnie na backupie danych :p )
     
  3. jaroslawk
    Offline

    jaroslawk Staff Contributor

    Dołączył:
    1 Październik 2008
    Wiadomości:
    275
    Miejscowość:
    Konin
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +25 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-509 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-509 Pro 1 GbE
    Dobre pytanie.
    Aktualizacje oprogramowania każdego rodzaju to pewne wyzwanie. Każdy przed aktualizacją robi sobie jakąś kopie bezpieczeństwa. Z doświadczenia wiadomo że aktualizacja się powiedzie, ale zawsze wszystko może się zdarzyć. Niestety zrobienie kopii w przypadku urządzeń dyskowych jest troszeczkę kłopotliwe. Obecne dyski posiadają coraz większe wielkości i za każdym razem kiedy mam robić aktualizacje oprogramowania na w moim TS509 pochłania to naprawdę sporo czasu.
    Trzeba pamiętać iż RAID nie jest żadnym typem backupu. Raid powoduje jedynie zwiększenie wydajności, lub może zminimalizować utratę danych w przypadku awarii jednego z dysków. Jeżeli chcemy być naprawdę bezpieczni o swoje dane to raczej zewnętrzny dysk i ręczna archiwizacja danych wchodzi w grę (oczywiści w przypadkach domowych).
     
  4. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Sam musze przyznac ze jest to denerwujace... umowmy sie kupujemy czesto NAS'a po to aby archiwizowac wazne dane i jednoczesnie miec pewnosc aby one byly zapisywane na dobrym serwerze zapewniającym 100% bezpieczeństwa naszym plikom.

    Prawda jest taka, ze w tych pieniadzach nie kupimy dobrego serwera z RAID'em - mozemy sobie jedynie złożyc w postaci standardowego komputera. Jednak nie okłamujmy się Polacy to specyficzny naród który zawsze lubiał mieć coś więcej niż standard. Dlatego QNAP często nam nie słuzy tylko do zapisywania danych, bo często sięgamy do konsoli czy dodatkowych aplikacji dla niego. Serwer NAS nie ma takich funkcji jak stacja downloadu i etc. Tutaj jest zupelnie inaczej.

    Pozwólcie, ze napisze co zrobilem kiedy kupilem swojego nieszczęsnego TS-101... Wyslalem ok. 10 maili do QNAP'a ze to urzadzenie jest do dupy, wogole nie praktyczne a stacja downloadu do pseudo sciagania torrentow to najwiekszy syf jaki widzialem. Wtedy wiecie co zrobilem? Wywalilem tego QNAP'a w cholere... i zakupilem TS-109. Dla Andy'ego i Ivan'a z QNAP'a to byl istny szok ... Ja koles ktory im bluzgal za ten syf ktory zrobili nagle kupuje ich nastepne urzaczenie... Nie kupilem go po to zeby dalej siedziec w tym samym syfie nie potrafiacym sciagac plikow torrentow... tylko po to aby im pokazac ze sie da, ze jest mozliwe wiecej.

    Czy dzis jestem zadowolony z QNAP'a? Nie... pomimo tego ze w styczniu wychodzi nowe GUI, ktore bedzie ladnie wygladac - AJAX, ze wychodzi nastepca TS-109 i 209 na mocniejszym procesorze... Nie... Dalej bede zdenerwowany faktem ze staram sie rozwiazac kwestie TS-409 i ich problemu z kernel'em a QNAP nie chce ruszyc palcem. Andy chetnie by mi pomogl w rozwiazaniu tego problemu jednak nie ma za wiele czasu, prowadzi forum i sam robi duzo paczek QPKG... Ken i William ktorzy sa inzynierami w QNAP'ie - jednymi z lepszych z NAS'ow niestety nie maja czasu i ich menadzer Kent musialby wpisac ten bug w ich terminaz... Ivan? Dobry gosc od marketingu i menadzer projektu - bardzo milo i przyjemnie sie z nim rozmawia ale nie zajmuje sie programowanie. JaMes ... nowa twarz w QNAP'ie ktora dzis pracuje nad nowym UI. Zaskoczy Was mocno... obiecuje!

    Czy napewno jestem nie zadowolony? Wiecej sprawia mi przyjemnosci ze moge w tym urzadzeniu porobic sobie cos co sprawia przyjemnosc... Nie wiem jak to ocenic.

    Ale wracajac do Waszego tematu... Czy zgranie danych na plyte DVD to 100% bezpieczeństwa? Dlatego do swojego QNAP'a inwestuje w dyski SV35.3 lub Barracuda ES.2 przygotowane do pracy 24/7

    Reszte przemyslen zostawiam Wam :)
     
  5. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    to wiadomosc ktora otrzymalem na PM... tutaj nie ma nic do ukrycia
    dzisiaj tak naprawde wiele firm wykorzystuje outsourcing, natomiast w przypadku QNAP'a mamy tutaj dosc spora firme QNAP Systems Inc. i QNAP Surveillance Inc które należa do grupy IEI Group - http://www.iei.com.tw/en/default.asp
    na tej stronie mozna zauwazyc co produkuje firma IEI i jaki jest jej potencjał... ogolnie mowiac QNAP produkuje swoj sprzet od podstaw... jesli chodzi o plyty glowne w urzadzeniach to zwykle bazuja one na schematach referyncyjnych od procesorow czy chipsetow ktore sa wykorzystywane
    nie ma zadnego outsourcingu i co lepsze QNAP nawet zaczyna produktowac TS-109 i TS-208 jako urzadzenia OEM'owe pod inne firmy... czyli moze sie kiedys okazac ze zobaczycie w mediamarkt produkt: Samsung TS-108 i to bedzie QNAP :)
    QNAP jest mocno rozwijajaca sie firma, jednak narazie maja chyba za malo pracownikow...

    wybaczcie za styl... ale wczoraj naprawde duzo popiłem :-(
     
  6. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    nie rób tego więcej
    - to szkodzi na wątrobę, zdolność kojarzenia faktów, zwiększa czas reakcji przy prowadzeniu pojazdów, powoduje problemy w życiu zawodowym jak i osobistym - ale pomijając wcześniej wymienione oraz porannego kaca po całonocnej imprezie bywa naprawdę przyjemne :D

    w skrócie: nie pij tyle bo kto będzie się forum zajmował? :p
    c.

    --
    wszystko co dobre jest: niezgodne z prawem, niemoralne lub powoduje tycie
     
  7. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    :lol:
     
  8. BigWhitePapa
    Offline

    BigWhitePapa Guest

    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Mój TS-209 właśnie się był wysypał. Pierwszy objaw - wyświetlanie tylko niektórych części interfejsu webowego (na stronach administracyjnych). Po restarcie wrócił do stanu fabrycznego...:-(.
    Pytanie: Czy mam jakąś szansę odzyskać dane z dysków (RAID1, jeszcze niczego nie próbowałem).
     
  9. carolinus
    Offline

    carolinus System Engineer Q Specialist

    Dołączył:
    2 Październik 2008
    Wiadomości:
    139
    Miejscowość:
    warszawa i okolice
    Local Time:
    21:35
    Oceny:
    +5 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-109/209 Pro II
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-109/209 Pro II 100 Mbps
    tymczasowe rozwiązanie problemu z niekompatybilnością systemu plików i możliwość dotarcia do danych w tym wątku

    prowizorki są najtrwalsze :-( - przypuszczam że nie doczekamy dnia w którym wyjdzie kolejny upgrade firmware do 109, 209 i wreszcie będzie można przekonwertować system plików na zgodny ze standardem :/

    ważne w tym momencie jest to - że nawet w przypadku kiedy qnap padnie i na rynku nie będzie już takiego samego modelu jest możliwość odzyskania danych we własnym zakresie (dotyczy modeli modeli 109, 209 i dysków w trybie RAID-1 bądź pojedynczych - odzysk danych z innych trybów macierzy a zwłaszcza RAID-5 ewentualnie z szyfrowaniem nadal jest problematyczny o ile wogóle bez dostępu do takiego samego qnapa wykonalny)
     
  10. JanuszT
    Offline

    JanuszT Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    22 Czerwiec 2009
    Wiadomości:
    13
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Ja zrezygnowałem z RAIDA, jakoś nie odczuwałem większej wydajności.
    Sformatowałem dysk podłączony przez eSATA i chciałem zrobić na nim kopię danych.
    Nie jest to jednak możliwe. Mimo iż system poprawnie rozpoznaje dysk - w momencie kiedy chcę utworzyć kopię wyświetla komunikat, że żadnego dysku nie ma podłączonego.
    Dlaczego tak się dzieje?
    Drugie pytanie - skoro teoretycznie można sformatować dysk zewnętrzny w NTFS i tworzyć w tym systemie plików kopie zapasowe to po cóż nam to całe zamieszanie z odczytem plików "zaszyfrowanych" w systemie operacyjnym QNAPA?
     
  11. Silas Mariusz
    Offline

    Silas Mariusz SysOp Administrator

    Dołączył:
    5 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    6 032
    Miejscowość:
    Nowy Sącz
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +1 339 / 30 / -5
    Followers:
    22
    QNAP:
    TVS-x71
    Ethernet:
    1 GbE
    TVS-x71 1 GbE
    Jesli chodzi o szyfrowanie, to odbywa sie ono wewnatrz QNAP'a. Wiec jest to oczywiste ze jesli stosujesz kopie na zew. dysk to nie ma sensu szyfrowac danych na QNAP'ie :)
     
  12. smartin
    Offline

    smartin Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    18 Kwiecień 2008
    Wiadomości:
    1
    Local Time:
    22:35
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    Witam,
    Do mojego 109 II Pro podlaczylem dorugi dysk (WD) przez usb jako Raid1 na EXT3.

    1. jak jest roznica miedzy ustawieniem qRaid-1 a backupem z opcja Syncronize ? obie robia "obraz" wewnetrznego dysku
    2. zeby nie bawic sie w walki z odzyskaniem danych jak dysk kleknie czy nie jest najlepiej dysk USB ustawic na NTFS lub fat i po prostu zaschedulowac zwzkly backup przez kopiowanie ? W tym przypadku jak wewnetrzny dysk kleknie to kazdy komp odgrzebie dane z dysku USB na fat/ntfs a nie jakis zmieniony EXT3.
    - jak przypaddkiem skasuje ktos cos z qnapa to w opcji backup copy nie straci z drugiego dysku (niechcacy wcisnolem reset to factor default i 600GB poszlo sie @#°§)

    dzieki
     

Poleć tę stronę