Udzielamy pomocy Zdalne połączenie TS-251+

Discussion in 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' started by westpaul, Jul 11, 2021.

Loading...
  1. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    17
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Witam wszystkich,
    problem ze zdalnym połączeniem myCloud i nie wiem czy to wina sieci czy konfiguracji myCloud. Siedzę jednak nad tym od 2 dni i nie mam pomysłu na rozwiązanie. Pierwsza pytanie czy do zdalnego połączenia z moim qnap'em potrzebuję statycznego adresu IP? Mam połączenie ze światem przez bezprzewodowy internet Orange. Adres zewnętrzny publiczny dynamiczny. Router tplink archer mr-200. Usługi przekierowałem przez UPnP. Foto poniżej:

    router_upnp.

    Diagnostyka w automatycznej konfiguracji routera pokazuje komunikat jak poniżej:
    qnap_fail.


    Błąd na portach: 8080, 443, 80, 8081.
    Będę wdzięczny za jakiekolwiek wskazówki. Skończyły mi się pomysły jak do tematu podejść.
     

    Attached Files:

    • router_conf.
      router_conf.png
      File size:
      32.7 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      510c7b886fd8b2770d97e0f6aadda0dd
    • router_ip.
      router_ip.png
      File size:
      6.4 KB
      Views:
      0
      md5_sum:
      576e699563e02e77679de2f398cc2c31
  2. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    UPNP - bzzzt - nie używamy !
    porty należy przekierować ręcznie

    na pewno masz adres publiczny ?? na 90% połączenie mobilne nie ma adresu publicznego
    porównaj adres WAN z routera z What Is My IP? See My IP Address and My IP Location
    takie same ?
     
  3. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    17
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Ok, adres ze strony jest rzeczywiście inny niż ten na routerze. Mam wykupioną usługę adresu publicznego. Konfiguracja połączenia na routerze: router_conf.
     
  4. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    przekieruj porty ręcznie
    a potem sprawdź przekierowanie za pomocą Open Port Check Tool -- Verify Port Forwarding on Your Router

    jak jest zielono - to jest dobrze
    jak jest czerwono - źle

    upload_2021-7-11_18-53-5.

    upload_2021-7-11_18-53-43.
    --- Połączono posty, Jul 11, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 11, 2021 ---
    a działa Ci cokolwiek zdalnie ? czy to pierwsze podejście ?
     
  5. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    17
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Sprawdziłem to i rzeczywiście mam wykupioną usługę Orange VPN. Nie rozumiem dlaczego te adresy są różne.
    W przypadku adresu statycznego miałbym na stałe przydzielony adres zewnętrzny czy tak? W przypadku dynamicznego też powinienem być widoczny z zewnątrz na adresie mi przydzielonym tylko, że adres ten się czasami zmienia i dlatego potrzebuje DDNS. Czy tak?
    --- Połączono posty, Jul 11, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 11, 2021 ---
    To niestety pierwsze podejście do połączenia zdalnego.
     
  6. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    jaki masz adres WAN routera ?
    podaj pierwsze 3 zestawy cyfr (masz przykład na moich screenach)

    odpal na qnapie serwer WWW z SSLem (port 443 TCP)
    zrób sobie plik tekstowy , wrzuć do niego treść "zyje !!! QNAPClub.pl pozdrawia" , zapisz jako "index.txt" , zmień rozszerzenie na HTML
    przerzuć go do qnapa do udziału /share/Web/
    sprawdź czy to działa ... w przeglądarce wpisz "https://IP_QNAP/"
    działa ?
    jak tak - to teraz przekierowujesz port 443 na adres IP QNAP (i tu może być problem .. bo część dostawców nie pozwala na to .. mówiąc że wtedy oni nie mogą zarządzać Twoim routerem ...)
     
  7. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    17
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Mój adres wan w routerze t o 10.96.133. Whatismyip pokazuje zupełnie inny 37.47.175. mam takie przeczucie, że z usługą jest coś nie tak. Adresy powinny być takie same?
     
  8. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    hah
    albo ja czegoś nie wiem ... ale ten adres nie jest publiczny (Private network - Wikipedia)
    patrząc na film Orange Orange VPN | Orange Polska

    Link: https://youtu.be/omjBhP_ITmo?t=108
    adres jest spoza puli publicznej .. wtf ? jak to działa ?!
    --- Połączono posty, Jul 11, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 11, 2021 ---
    i tu jest niejasność ..
    bo film mówi wpisz VPN jako login i hasło ... a polu obok
    upload_2021-7-11_20-29-34.

    na pewno masz dobrze usługę skonfigurowaną ? zapytałbym się Orange Polska .. co tu się odwala xDD
     
  9. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    17
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Sprawdzałem już obie opcje, zarówno tą z użytkownikiem i hasłem vpn oraz bez nich. Wszystko działa dokładnie tak samo. Usługa ma status aktywnej, więc nie wiem o co chodzi. Jutro z rana będę do nich dzwonił i dowiem się jak sprawa wygląda.
    --- Połączono posty, Jul 16, 2021, Data oryginalnego postu: Jul 11, 2021 ---
    Witam po krótkiej nieobecności. Przez 5 dni walczyłem z operatorem, bo zakupiona usługa nie działała. Po kilkunastu rozmowach z operatorem praktycznie traciłem nadzieję na powodzenie tej akcji:) Na szczęście wczoraj nastąpił przełom. Przypomniałem sobie, że do jednej usługi internetu mobilnego były dwie karty SIM. Jedna główna a druga dodatkowa. Okazało się, że akurat ta na której w tej chwili pracuję jest tą dodatkową. Jak po raz kolejny zadzwoniłem na infolinię, uprzejmy Pan potwierdził moje podejrzenia, że usługa publicznego adresu jest aktywna tylko na karcie głównej... Teraz mam publiczny adres, ale tak narozrabiałem w Lanie, że nie mogę się wbić do mojego Qnapa:)
    --- Połączono posty, Jul 16, 2021 ---
    Ok, wszystko śmiga. Wszystkie możliwe testy pozytywne, porty przekierowane. Mycloud pięknie działa.
    Mam jeszcze takie bardzo ogólne pytanie dotyczące aplikacji Qnapa. W jaki sposób doprowadzić co automatycznej archiwizacji zdjęć z kilku telefonów w jednym miejscu na qnapie? Czy są do tego przewidziane gotowe rozwiązania?
     
    • Lubię to! Lubię to! x 1
    • Wygrany! Wygrany! x 1
  10. pigers
    Offline

    pigers "Debbie" - always ask Silas ! Administrator

    Joined:
    Jul 26, 2013
    Messages:
    11,923
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +1,881 / 42 / -24
    Followers:
    8
    QNAP:
    TS-653D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-653D 1 GbE
    strzelam że masz na myśli QSynca ?
     
  11. westpaul
    Offline

    westpaul Passing Basics Beginner

    Joined:
    Apr 6, 2021
    Messages:
    17
    Local Time:
    10:49 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51+
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51+ 1 GbE
    Zapewne tak. Nie znam tych narzędzi i dlatego podpytuje jak się do tego zabrać. Qsync będzie ok?