ckarol86
Local time
02:10
Wyróżnione treści
0
Punkty reakcji
6

Ostatnia aktywność Wiadomości Wyróżnione treści O sobie

• ckarol86
      ckarol86 napisał nowy temat.
      Podkusiło mnie i zainstalowałem QTS hero… I teraz cała moja logika i struktura katalogów nie pasuje do tej nowe struktury PULA -> FOLDER bo problemem jest tutaj QSYNC i sposób w jaki go używałem. Wcześnej wyglądało to tak: QTS struktura...
    • ckarol86
      Nie mogę zmniejszyć woluminu z 13TB do 5TB, muszę zmniejszać 'na raty''. Na dysku 16TB z rozpędu utworzyłem wolumin wielkości puli, czyli chyba 13TB, wgrałem dane, potworzyłem foldery itd. chciałem go później zmniejszyć, ale z tych 13TB nie...
      • Zrzut ekranu 2025-08-29 o 23.29.59.png
    • ckarol86
      Zgadza się statyczny.
    • ckarol86
      ckarol86 zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc SSD na system - Pula czy Wolumin statyczny?.
      wolumin statyczny wygra wydajnością - zero bajerów.
    • ckarol86
      Czy można przenieść wolumin z nagraniami (przestrzeń nagrań) do innego QNAPa i dalej korzystać z jej dotychczasowej zawartości/nagrań i kontynuować nagrania na tej samej przestrzeni? Odmontowałem wolumin z QNAP1, włożyłem dysk do QNAP2, tam...
      • 1756423323400.png
    • ckarol86
      Czy będzie jakaś różnica dla wydajności jeśli na system zrobię pulę i dopiero tam wolumin czy od razu wolumin statyczny? Aktualnie mam RAID1 z dwóch 1TB Samsungów, wszystko działa super. Zaraz po inicjalizacji zrobiłem wolumin statyczny i dam...
    • ckarol86
      HelpDesk odpisał że nie ma możliwości... Ale tak na przyszłość jakby ktoś chciał to można to obejść, przywrócić starą migawkę, zrobić nową z przywróconych danych (opisać ją po swojemu) - taki naokoło proces ale efekt ten sam: "Kopia starych...
    • ckarol86
      Dlaczego zadanie replikacji migawek kopiuje tylko jedną migawkię? mam na drugim NASie 4, a cokolwiek bym nie ustawił w zadaniu ciągle mam tylko jedną.
      • Zrzut ekranu 2025-08-26 o 14.07.13.png
    • ckarol86
      ale wśród filmów na tym woluminie mam też dane sprzed roku, chcę zachować migawkę z danymi - napisałem na początku
    • ckarol86
      teraz wiem, ale jak usunąć katalog z filmami ze starej migawki? przywracam migawkę, usuwam katalog, robię migawkę, starą usuwam - to nie daje efektu
    • ckarol86
      a bo ja wiedziałem o tym wcześniej? :) teraz już wiem, zrobiłem żle, i od roku mi się robiły migawki woluminu a na nim miałem też filmy. teraz chcę to cofnąć.
    • ckarol86
      Potrzebuję usunąć filmy z migawki. Roszady w nazwach katalogów i plików z filmami spowodowały że zabrakło mi miejsca na migawki. Już wiem że najlepiej było mieć osobny wolumin na filmy - tak zrobię na przyszłość, ale teraz muszę to jakoś obejść...
      • Zrzut ekranu 2025-08-25 o 21.44.26.png
    • ckarol86
      ale w czym problem - masz dwa dyski w nasie a 4 kieszenie ? to włóż 16t dysk .. zrób na nim pule .. przekopiuj te dane .. przerób udziały żeby wskazywały na nowy dysk odłącz ten dysk w panelu qnapa i wyjmij ten hdd włóż nowy hdd i skonwertuj na...
    • ckarol86
      Tylko dane przekopiuj sobie :) a nie przenoś ... w razie czego będziesz miał kopię.
    • ckarol86
      gdyby to były tylko dane to tak, ale: - mam folderów udostępnionych, - uprawnienia te zaawansowane (takie z podkatalogami itd) - chcę odzyskać migawki które mam w tej chwili tego ręcznie nie zrobię, chyba że przywrócę migawki na nowy wolumin, to...
    • ckarol86
      Mam TS-464, z dyskiem SSD tam system, oraz HDD 6TB z danymi (sam jeden dysk bez RAID). Chcę go rozbudować o 2x16TB. Znalazłem opis który mówi że aby dodać nowy dysk (gdy nie mamy RAIDA), najlepiej zainicjować ten nowy a dane przegrać ze starego...
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…