P
Local time
08:48
Featured content
0
Punkty reakcji
5

Ostatnia aktywność Wiadomości Featured content O sobie

• P
      pczekalski napisał nowy temat.
      Witajcie ponownie. Z moimi QNAPami to się nie da nudzić. Konfiguracja: TVS-472XT i do niego podpięty (po USB-C, od strony TVSa do portu Thunderbolt na karcie) TR-004. Zasadniczo to działa, ale dzisiaj zajrzałem po paru dniach nieobecności na...
    • P
      Hey Jak tworzyłeś wolumin to ... Ile inode wybrales per wolumin? How To Confirm the Maximum Volume Size of Existing Volumes
    • P
      8k. Widzę problem. Czyli więcej go nie rozszerzę, ale też widzę, że drugiego równolegle nie zrobię. A zatem konkluzja jest jedna: zaorać i siać od nowa... Dzięki za wskazówkę!
    • P
      Czołem, RAID-5. Wymieniłem dyski z 8TB na 20TB, w kolejności, 1 za 1. Wszystko ładnie działa. Pojawiła się opcja "Expand Capacity" (no w końcu po to to robiłem) i ... szach mat, efekt jak niżej. Czyli że co? Łączna pojemność za duża? I co dalej...
      • Screenshot from 2025-03-04 17-27-27.png
    • P
      pczekalski odpowiedział w temacie Pomoc Toshiba 20TB i TVS472XT.
      Dzięki za hint, złapałem kontakt do naprawy.
    • P
      pczekalski zareagował Lubię to Lubię to na post Silas Mariusz w dyskusji Pomoc Toshiba 20TB i TVS472XT.
      @george2002 czy naprawiasz backplany?
    • P
      No to mnie nie pocieszyłeś. OK - dzięki za hint, sprawdzę. Na razie ewakuacja macierzy, 40TB danych długo idzie...
    • P
      Nowe i wszystkie na raz? Mało prawdopodobne... 1740346578 Właśnie do kompletu dołączył jeszcze dysk 1. No ciężko w to uwierzyć, że wszystkie 4 są spieprzone, zwłaszcza że to od oficjalnego dystrybutora. Raczej obawiam się że QNAP albo firmware...
    • P
      Witajcie! Zrobiłem upgrade macierzy, wymieniając dyski pojedynczo. Dyski to Toshiba 20TB MG10ACA20TE, QNAP TVS-472XT - dyski są na liście zgodności. Wszystko przebiegło OK, ale niestety pojawiają mi się błędy dotyczące praktycznie wszystkich...
      • Screenshot from 2025-02-23 21-59-43.png
    • P
      Nie no spoko, to akurat do ogarnięcia. Jak przerzucę dane na TRa, to potem mogę orać i siać od zera.
    • P
      No tak tak, jak zwolnię dyski z NASa QNAPa i zamienię na nowe to dopiero wtedy ten zestaw trafi doTRa i tam budowa macierzy od zera. Swoją stroną, ciekawe tylko, ile to będzie trwało. Wymiana 4x8TB na 4x18TB... Macierz zapchana aktualnie w 90%...
    • P
      pool to grupa dysków (fizycznych) w RAID'zie bądź pojedyńczy dysk ( lvm vg / lvm pv) wolumen - to wydzielony kawałek miejsca z tej puli (lvm lv) , który staje się udziałem Limit ? nie ma - są dyski zgodne i niezgodne -> zapraszamy do lektury ...
    • P
      Dobra, sam sobie odpowiem, da się migrować pojedynczo: Expanding a RAID group by replacing all disks | QTS 5.1.x.
    • P
      pczekalski zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Co się stanie po wyjęciu dysku z Qnapa.
      to nie ARM ... i tak ora nasa od zera.
    • P
      Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na...
    • P
      Dzięki. Tego się obawiałem. Czyli albo drugi QNAP, albo mogracja na poziomie danych. To jedyne co mi przychodzi do głowy to taki manewr: - podmienianie sekwencyjnie po jednym dysku w RAID5 i odtwarzanie 4x macierzy przejdzie? - wtedy uda mi się...
    • P
      Planuję zrobić dodatkowy zewnętrzny backup QNAPa TVS-472XT, dokładając do niego TR-004. Ponieważ kończy mi się powoli miejsce na QNAPie, chciałem ogarnąć scenariusz, gdzie stare dyski z QNAPa (aktualnie RAID-5, prosty wolumen) przełożę do TR-004...
    • P
      Pacjent: TVS-472XT, (czterozatokowy). W dokumentacji jest info, że maksymalny obsługiwany wolumen, to 250TB a pool to 308TB. Czy jak wsadzę do QNAPa 4x22TB, to obsłuży, czy nie (planuję RAID5)? Czy jest jakiś limit na pojemność pojedynczego HDD...
    • P
      500GB to nie jest jakaś ogromna pojemność: przerzuć to na zewnątrz i postaw konfigurację na QNAPie od zera, aczkolwiek generalnie powinieneś najpierw skasować wolumeny: (Storage&Snapshots) -> po lewej "Storage/Snapshots, dalej "Manage" po prawej...
      • 1735811875912.png
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…