Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
Witajcie ponownie.
Z moimi QNAPami to się nie da nudzić.
Konfiguracja: TVS-472XT i do niego podpięty (po USB-C, od strony TVSa do portu Thunderbolt na karcie) TR-004.
Zasadniczo to działa, ale dzisiaj zajrzałem po paru dniach nieobecności na...
8k. Widzę problem. Czyli więcej go nie rozszerzę, ale też widzę, że drugiego równolegle nie zrobię.
A zatem konkluzja jest jedna: zaorać i siać od nowa...
Dzięki za wskazówkę!
Czołem,
RAID-5. Wymieniłem dyski z 8TB na 20TB, w kolejności, 1 za 1. Wszystko ładnie działa.
Pojawiła się opcja "Expand Capacity" (no w końcu po to to robiłem) i ... szach mat, efekt jak niżej.
Czyli że co?
Łączna pojemność za duża?
I co dalej...
Nowe i wszystkie na raz? Mało prawdopodobne...
1740346578
Właśnie do kompletu dołączył jeszcze dysk 1. No ciężko w to uwierzyć, że wszystkie 4 są spieprzone, zwłaszcza że to od oficjalnego dystrybutora. Raczej obawiam się że QNAP albo firmware...
Witajcie!
Zrobiłem upgrade macierzy, wymieniając dyski pojedynczo.
Dyski to Toshiba 20TB MG10ACA20TE, QNAP TVS-472XT - dyski są na liście zgodności.
Wszystko przebiegło OK, ale niestety pojawiają mi się błędy dotyczące praktycznie wszystkich...
No tak tak, jak zwolnię dyski z NASa QNAPa i zamienię na nowe to dopiero wtedy ten zestaw trafi doTRa i tam budowa macierzy od zera.
Swoją stroną, ciekawe tylko, ile to będzie trwało. Wymiana 4x8TB na 4x18TB... Macierz zapchana aktualnie w 90%...
pool to grupa dysków (fizycznych) w RAID'zie bądź pojedyńczy dysk ( lvm vg / lvm pv)
wolumen - to wydzielony kawałek miejsca z tej puli (lvm lv) , który staje się udziałem
Limit ? nie ma - są dyski zgodne i niezgodne -> zapraszamy do lektury ...
Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na...
Dzięki. Tego się obawiałem. Czyli albo drugi QNAP, albo mogracja na poziomie danych. To jedyne co mi przychodzi do głowy to taki manewr:
- podmienianie sekwencyjnie po jednym dysku w RAID5 i odtwarzanie 4x macierzy przejdzie?
- wtedy uda mi się...
Planuję zrobić dodatkowy zewnętrzny backup QNAPa TVS-472XT, dokładając do niego TR-004.
Ponieważ kończy mi się powoli miejsce na QNAPie, chciałem ogarnąć scenariusz, gdzie stare dyski z QNAPa (aktualnie RAID-5, prosty wolumen) przełożę do TR-004...
Pacjent: TVS-472XT, (czterozatokowy).
W dokumentacji jest info, że maksymalny obsługiwany wolumen, to 250TB a pool to 308TB.
Czy jak wsadzę do QNAPa 4x22TB, to obsłuży, czy nie (planuję RAID5)?
Czy jest jakiś limit na pojemność pojedynczego HDD...
500GB to nie jest jakaś ogromna pojemność: przerzuć to na zewnątrz i postaw konfigurację na QNAPie od zera, aczkolwiek generalnie powinieneś najpierw skasować wolumeny:
(Storage&Snapshots) -> po lewej "Storage/Snapshots, dalej "Manage" po prawej...