Recent Content by pczekalski

1. P

Pomoc Jak zaktualizować TR-004?

Panie i Panowie, pomocy. Jak zaktualizować TR-004? Jest info że jest nowe firmware, jak na załączonym screenie. Klikam update, jak się "zrobi" to potem Eject Enclosure zgodnie z hintem, następnie jak zniknie z listy urządzeń USB, restartuję TRa (fizycznie, wyłącznikiem z tyłu) i ... znowu mam...
  2. P

Pomoc TVS-472XT + TR-004 - obudowa zniknęła ...

Witajcie ponownie. Z moimi QNAPami to się nie da nudzić. Konfiguracja: TVS-472XT i do niego podpięty (po USB-C, od strony TVSa do portu Thunderbolt na karcie) TR-004. Zasadniczo to działa, ale dzisiaj zajrzałem po paru dniach nieobecności na TVSa i ... TR-004 zniknął. Wszystkie LEDy na...
  3. P

Pomoc Jak rozszerzyć "nierozszerzalny" wolumen na macierzy?

8k. Widzę problem. Czyli więcej go nie rozszerzę, ale też widzę, że drugiego równolegle nie zrobię. A zatem konkluzja jest jedna: zaorać i siać od nowa... Dzięki za wskazówkę!
  4. P

Pomoc Jak rozszerzyć "nierozszerzalny" wolumen na macierzy?

Czołem, RAID-5. Wymieniłem dyski z 8TB na 20TB, w kolejności, 1 za 1. Wszystko ładnie działa. Pojawiła się opcja "Expand Capacity" (no w końcu po to to robiłem) i ... szach mat, efekt jak niżej. Czyli że co? Łączna pojemność za duża? I co dalej? NAS TVS-472XT BTW - Mam analogiczny układ w...
  5. P

Pomoc Toshiba 20TB i TVS472XT

Dzięki za hint, złapałem kontakt do naprawy.
  6. P

No to mnie nie pocieszyłeś. OK - dzięki za hint, sprawdzę. Na razie ewakuacja macierzy, 40TB danych długo idzie...
  7. P

Nowe i wszystkie na raz? Mało prawdopodobne... 1740346578 Właśnie do kompletu dołączył jeszcze dysk 1. No ciężko w to uwierzyć, że wszystkie 4 są spieprzone, zwłaszcza że to od oficjalnego dystrybutora. Raczej obawiam się że QNAP albo firmware dają ciała...
  8. P

Witajcie! Zrobiłem upgrade macierzy, wymieniając dyski pojedynczo. Dyski to Toshiba 20TB MG10ACA20TE, QNAP TVS-472XT - dyski są na liście zgodności. Wszystko przebiegło OK, ale niestety pojawiają mi się błędy dotyczące praktycznie wszystkich dysków. Szanse że wszystkie padły są raczej nikłe, a...
  9. P

Pomoc Backup, obudowa TR-004 i migracja macierzy, jak?

Nie no spoko, to akurat do ogarnięcia. Jak przerzucę dane na TRa, to potem mogę orać i siać od zera.
  10. P

No tak tak, jak zwolnię dyski z NASa QNAPa i zamienię na nowe to dopiero wtedy ten zestaw trafi doTRa i tam budowa macierzy od zera. Swoją stroną, ciekawe tylko, ile to będzie trwało. Wymiana 4x8TB na 4x18TB... Macierz zapchana aktualnie w 90%...
  11. P

Dobra, sam sobie odpowiem, da się migrować pojedynczo: Expanding a RAID group by replacing all disks | QTS 5.1.x.
  12. P

Pomoc Co się stanie po wyjęciu dysku z Qnapa

Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na starym TS.
  13. P

Dzięki. Tego się obawiałem. Czyli albo drugi QNAP, albo mogracja na poziomie danych. To jedyne co mi przychodzi do głowy to taki manewr: - podmienianie sekwencyjnie po jednym dysku w RAID5 i odtwarzanie 4x macierzy przejdzie? - wtedy uda mi się zwolnić te 4 stare HDD i z nich zbudować nową...
  14. P

Planuję zrobić dodatkowy zewnętrzny backup QNAPa TVS-472XT, dokładając do niego TR-004. Ponieważ kończy mi się powoli miejsce na QNAPie, chciałem ogarnąć scenariusz, gdzie stare dyski z QNAPa (aktualnie RAID-5, prosty wolumen) przełożę do TR-004, a do QNAPa kupię nowe, większe. Czy da się...
  15. P

Pomoc Max rozmiar dysków - jak rozumieć dokumentację?

Pacjent: TVS-472XT, (czterozatokowy). W dokumentacji jest info, że maksymalny obsługiwany wolumen, to 250TB a pool to 308TB. Czy jak wsadzę do QNAPa 4x22TB, to obsłuży, czy nie (planuję RAID5)? Czy jest jakiś limit na pojemność pojedynczego HDD? Bo te 250TB to nie bardzo wiadomo, do czego się...