Recent Content by degu

1. D

Pomoc TS-230 Jak zmienić konfigurację z Woluminu uproszczonego na Wolumin statyczny dla dysku z systemem

No dobrze, na razie zostawię więc dysk #1 bez zmian. Czy w przypadku ewentualnej awarii sprzętowej NASa taki wolumin uproszczony (bo takim jest mój dysk #1) po przełożeniu do innego QNAPa będzie widoczny? Nie chodzi mi o system, tylko o same dane.
  2. D

Pomoc TS-230 Jak zmienić konfigurację z Woluminu uproszczonego na Wolumin statyczny dla dysku z systemem

Nie wiem czy się na to zdecyduję. Jestem wyznawcą teorii, że jeżeli jest choć cień szansy, że coś pójdzie nie tak to właśnie tak się stanie. W tym konkretnym przypadku myślę o procesie odzyskiwania wolumenu. To w takim razie pytanie pomocnicze: czy dla mojej konfiguracji dysków w QNAPie jest...
  3. D

Witam wszystkich. Chcę zmienić konfigurację w pierwszym slocie NAS_HDD_01 z Woluminu uproszczonego na Wolumin statyczny. Moja konfiguracja: Bay 1: HDD 16TB - nie ma tu żadnych moich danych ale obawiam się, że są pliki systemowe Bay 2: HDD 22TB - tylko dane Planowałem, że po prostu usunę...
  4. D

Pomoc TS-230 Jak wymienić dysk 6TB na 16TB

No dobrze. Już odkryłem... Po prostu nie można wcześniej tworzyć kolejnej Puli pamięci. Gdy nie ma Puli pamięci 2 to można na drugim dysku stworzyć wolumin prosty.
  5. D

Udało się. Dzięki za poradę. Nowy dysk już jest w slocie nr 2. Stworzyłem nową pulę pamięci i planowałem założyć na tym drugim dysku wolumin prosty (Dysk w slocie 1 jest zdefiniowany jako "Pula pamięci 1"), tylko że kreator mi no to nie pozwolił. Mogłem wybrać tylko wolumin pełny albo...
  6. D

Witam, Moja konfiguracja: TS-230, Slot1 - HDD 10TB, Slot2 - HDD 6TB. Dyski pracują jako non-RAID - dwa osobne zasoby. Cel 1: usunąć HDD 6TB ze slotu 2 Cel 2: włożyć nowy HDD 16TB do slotu 2 Niby proste ale na żadnym forum nie znalazłem tutoriala step by step. Co do tej pory zrobiłem...