Recent Content by eristoff

1. E

TS-231K, TS-251D

Dziękuje @SiewcaRyżu za podpowiedzi i sugestie. Tylko teraz mam wątpliwości czy pod sam serwer FTP kupować qnap skoro jego rozwiązanie nie są bezpieczne... skoro i tak muszę iść w stronę VM -> Docker... czy w takim wypadku nie będzie lepszym rozwiązaniem zakupienie mini pc i zainstalowanie tam...
  2. E

TS-231K, TS-251D

Jeśli chodzi o serwer FTP to myślałem o VM i postawieniu dopiero na tym. Tylko jeszcze nie wiem dokładnie na czym :). Najbardziej się boje że nie ogarnę konfiguracji i wydam hajs i będzie wtopa albo będę musiał komuś zlecić konfigurację czego bym nie chciał robić... Poradniki i różne solucje to...
  3. E

TS-231K, TS-251D

Niestety nie posiadam routera, sieć jest bezpośrednio z modemu usługodawcy. Czyli nie nadawać tego adresu bezpośrednio na NASa tylko dokupić router, nadać mu zew. IP i dopiero wtedy konfigurować. Zastanawia mnie jeszcze kwestia bezpieczeństwa - myślałem, że tego typu rozwiązania oferowane przez...
  4. E

TS-231K, TS-251D

Tak jak napisałem wcześniej - mogę wystąpić o przypisanie jednemu urządzeniu po podaniu jego adresu MAC o przyznanie zewnętrznego, publicznego, stałego adresu IP. Tylko nie mam dostępu do modemu od kablówki pod który będzie podpięty do tego urządzenia. jak zadbać o bezpieczeństwo? Tutaj tak...
  5. E

TS-231K, TS-251D

Witam. Na wstępie mam nadzieję, iż nie rozbudzę zbyt dużego gniewu forumowiczów. Jestem całkowicie zielony jeśli chodzi o serwery NAS, dlatego na początek mam kilka pytań. 1. Podstawowym zamiarem zakupu serwera NAS jest konieczność posiadania serwera FTP - dostęp różnych osób z przydzielonymi...