Recent Content by guja

1. G

Pomoc TS-231P i kontroler domeny na Windows Server 2019

Niestety mam ten sam problem , domena AD na windows 2022 + qnap TS-469U - nie jestem w stanie sie dostać na żaden katalogu udostępniony użytkownkiem domenowy.
  2. G

Jaki qnap głowny kontroler domeny

czas muszę znaleźć , tylko czy jest sens iść w kierunku qnapa jako kontrolera? oczywiscie znając ogranicznie jakie on daje w stosunku do windowsa, ktoś napewno przecierał podobne dylematy
  3. G

Jaki qnap głowny kontroler domeny

Odkopuje kotleta. Odrazu informuje że brak kasy na cale z ws 2016 wiec zastanawiam się czy jest "sens" uruchamiania domeny na qnapie ala 453 z 8ram. a do tego mobile profile dla około 30 userów? Ktoś z doświadczenia może polecić/odradzić taka zabawę - szczególnie że będzie dużo pracy z...
  4. G

Pomoc Po aktualizacji brak możliwości kopiowania plików między folderami- brak uprawnień

Panowie , mam ten sam problem tj, brak mozliwości kopiowania plików z lokalnego dysku na udostępniony, czy można bezpiecznie zejść na ostatni 4.4.3? Od tygodnia zachodze w głowę a wystarczyło wejsc na forum :((
  5. G

Pomoc Problem z widocznoscią/dostępem do Qnapa na VPN

na ustawieniach IPS jest pusto :-( Metodą prób i błędów wyszło że do czasu uruchomienia Conteinter Station - dockera z MS SQL express wszystko jest widzoczne po VPN Po uruchomieniu dockera na nim , QNap przestaje byc widoczny w sieci . Nawet restart i wyłączenia usług nie powoduje przywrócenia...
  6. G

Możesz podpowiedzieć czego mam dokładnie szukać . Qnap wewnątrz sieci jest widoczny wiec reguły powinny być ok. Na ustawieniu VPN serwisy są udostępnione jako ALL wiec też powinien cały ruch przechodzić. Tym bardziej że widać wszystko poza nim :(
  7. G

SSH po vpn nie działa, pathing nie przechodzi fortigata (do debiana idzie bez problemu)
  8. G

Niestety nie , widzę wszystko - czyli drukarki , serwery, debiana z samba ... tylko nie qnapa.
  9. G

Witam , mam ustawione połączenie VPN do pracy na fortigate. Czy to po SSL VPN czy IPsec mam widoczność do wszystkich serwisów czy usług/RDP , czy tez starej samby na debianie ale Qnap po prostu amba fatima... Nie da się go spingować ani dostać się poprzez www. Adres zdalnego kompa po vpn...
  10. G

Pomoc SSD + 3xHDD - jaka konfiguracja?

Taka konfiguracja ma tylko jeden minus - w przypadku padu ssd nie mamy ciągłości pracy. A ile stracę gdy system postawie na Raid 1 a ten ssd podepnę jako cache ? ( może Qtier ? )
  11. G

Pomoc Qnap + MS sql express czy to ma sens ?

Express i tak wykorzystuje tylko 1.4gb ram, takie ograniczenia i skoro daje rade na WS to może i na Qnapie da trzeba będzie samemu przetestować O ile dobrze pamietam to na którejś prezentacji QNAP'a twierdzili że kontener SQL chodzi lepiej niz na samym WS . Ciekawe czy to prawda :)) Przy...
  12. G

Pomoc Qnap + MS sql express czy to ma sens ?

Witam , spędziłem dzień na szukaniu wątku na forum oraz w necie ale nigdzie nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy Qnap o modelu 453be nadaje się o zastąpienia typowej maszyny pokroju dell R330 z windows serwer 2008r2 z SQL express Na sql pracuje 5 baz , od 400mb do 5gb. Aplikacje typowe...
  13. G

Pomoc Wykonanie kopii serwera Windows Server 2012

Witam , i jak migracja ? Mam podobną sytuacje. Nie rozważałeś tez opcji wsadzenia bazy na kontener SQL-owy na Qnapa ? ponoć działa to lepiej niż na MS
  14. G

Pomoc SSD + 3xHDD - jaka konfiguracja?

Witam , a jak się ma raid 1+0 z 4 dysków 2TB + backup na dysk zewnętrzny do S1 - SSD 128GB - System S2 - 2TB - RAID1 - dane S3 - 2TB - RAID1 - dane S4 - 4TB - kopia Zakładając że zależy mi na ciągłości pracy Nasa oraz główne zadanie to nieduża baza SQL w kontenerze oraz typowe pliki ...
  15. G

Witam serdecznie

Czołgiem