Najnowsza aktywność Kong

• Kong
    To jest ostre sztukowanie. Sam ping, niech zginie ci jakiś pakiet jeden i wyłączenie. Nawet w takim rozwiązaniu rozważyłbym najmniejszy ups z USB, pod który podłączony będzie qnap.
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Przeniesienie ustawień na nowy serwer.
    Albo lecisz od zera Albo jak masz RAID1(i wyższe) to rób poszerzenie pojemności poprzez wymianę dysków Online RAID Capacity Upgrade
  • Kong
    Kong odpowiedział w temacie Pomoc Tailscale vs mapowanie dysku.
    Brak dostępu do zasobu dla użytkownika. Nadaj dostęp przez FileStation i zaznaczyć dziedziczenie uprawnień do elementów podrzędnych (jeżeli oczywiście tak chcesz).
  • Kong
    Tak, wkładaj z radiatorami. Temperatury niższe o kilka stopni przy obciążeniu. Koniec.:)
  • Kong
    Jedyne o co musisz zadbać to właściwe ścieżki do miejsca gdzie immich przechowywuje zdjęcia ("upload") z urządzeń mobilnych/przeglądarki, oraz ewentualne podmontowanie ścieżek do juz posiadanych albumów (rekompensują ReadOnly ale jak masz nawet...
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post Lebcio w dyskusji TS-264-8G - Dobry wybór do użytku domowego ?.
    wkładasz 2szt M.2 jak chcesz mieć system na RAID1 - ja polecam wkładasz 1szt M.2 jak nie chcesz mieć systemu z RAID1 Robisz instalację systemu i zakładasz pulę pamięci i wolumen Powstają podstawowe foldery Potem dopiero dokładasz HDD 2szt. i...
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post gkowal w dyskusji Sprzedam QNAP TS-473-4GB + dysk M2 500GB.
    QNAP TS-473 został sprzedany :)
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post krzysiek80r w dyskusji Pomoc warsztat24 na qnap.
    Problem z warsztat24 rozwiązałem tak że zainstalowałem wirtualny system windows na qnap i na tym warsztat 24 i śmiga aż miło. Kopii nie trzeba robić bo z klucza jest :)
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Zamulony TS453D.
    wyłącz QVRa na dzień czy dwa - jest lepiej ? to wywal kamery na niezależny rejestrator (NVR) i problem ci sam rozwiąże.
  • Kong
    @Kong - jeśli to do mnie, to chodziło mi o te z tematu, czyli QDA-A2MAR lub QDA-A2AR (lub podobne). Co do jednostek rozszerzających to racja - chociaż tu bardziej za przykład powinny służyć raczej TL-D800S/TL-D400S - tu faktycznie można zobaczyć...
  • Kong
    Qnapowa "kieszeń" rozszerzającą, np tr-002 lub 4, to nie zwykłą kieszeń jakich wiele z podłączenie dysku. Qnapowe mają jeszcze warstwę sprzętową zarządzającą dyskami, która natywnie obsługuje konfiguracje RAID. Odciąża to system główny z obsługi...
  • Kong
    Zależy ile mają dyski które właśnie zaczynają padać. Jeżeli są po gwarancji to wymienił całą macierz, dla świętego spokoju na kolejne 5-8-10 lat. Jeżeli dyski są w domu to nie wchodziłbym w 7200rpm. Za głośno będzie. Jak są w oddzielnym...
  • Kong
    Kong odpowiedział w temacie TS-464 czy coś innego.
    Potwierdzam, seria TS-x64 jest bardzo dobra (patrząc na porównanie do wcześniejszych modeli B i D) oraz innych modeli.
  • Kong
    Kong zareagował Lubię to Lubię to na post Mieszko_1 w dyskusji Pomoc Migracja systemu RAID 0 na większe dyski.
    Odpowiedź od QNAP: Generalnie utworzył Pan prawidłowo pule dyskową i na niej wolumin, który może być mniejszy. Mechanizm działa jak poniżej: Jeśli chce Pan wykorzystać pełną przestrzeń to zamiast puli proszę ją usunąć i utworzyć klasyczny...