Recent Content by LejCyn

1. LejCyn

Pomoc Znajomy ma problem ze zresetowaniem NAS QNAP TAS-168 (Dual OS). Stare hasło nieznane.

A inne QNAPy jak długo żyją (zwykle)?
  2. LejCyn

Pomoc Znajomy ma problem ze zresetowaniem NAS QNAP TAS-168 (Dual OS). Stare hasło nieznane.

Dzięki! Sprawdzimy obie możliwości. Tam są dwa systemy. Kolega pisał, ze przy starcie przywitał go Android. Ktoś pisał...... W zależności od NAS może to być to admin/admin, admin/<mac urządzenia> albo admin/<kod z naklejki>. EOL oznacza brak wsparcia i brak update-ów? Swoją drogą dość szybko...
  3. LejCyn

Znajomy ma problem ze zresetowaniem NAS QNAP TAS-168 (Dual OS). NAS był po setupie (i nic więcej), nie był używany. W NAS jest dysk SATA 3.5". Natomiast nie jest znane stare hasło / login. W instrukcji piszą, ze trzeba resetować szpilką przez 3 sekundy (lub pełne wyzerowanie urządzenia - 10...
  4. LejCyn

Przy piwie plex tv - Korzystacie? Warto?

Cześć, w Internecie plex cieszy się sporą popularnością, ale albo czegoś nie wiem, albo......Dziś pobieżnie przejrzałem zawartość PLEX (tylko na stronie, bez instalacji appki) i te filmy które tam są to raczej żenada, albo starocie z lat 70-80 :) albo nowe, ale obsadzone amatorami...
  5. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Wygląda sensownie - dzięki! Rozmiar: 75 × 23 × 10 / 11 mm (wysokość uzależniona od rodzaju dysku) - wybadam temat i dam znać na forum. QNAP oferuje radiatory chyba sporo wyższe (kilkanaście mm), wiec te 10-11 mm powinno być OK. DZIĘKI !
  6. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Tak zrobię, dysk już idą do mnie. Nie widziałem do nich radiatorów (producenta, chyba że jakieś firm trzecich zastosować).
  7. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

NAS kwadrans temu do mnie przyszedł, czekam jeszcze na trzeci dysk Toshiba. Na SSD M2 wybrałem: Dysk SSD Adata XPG SX8200 PRO 1TB M.2 PCIe są po 260 zł sztuka - co o nich sądzicie?? NIe mają radiatorów,ale.....czy są niezbędne? Chyba zrobię z nich storage pool w RAID 1, zastanawiam się...
  8. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Możesz trochę rozwinąć? @SiewcaRyżu - stick może fajny, telewizor nie jest dużo więcej wart :) ---- Tak jak pisałem zamówiłem już TS-364, na początek zabawy powinien mi wystarczyć. Przypadkiem na Allegro znalazłem ciekawą ofertę na NAS na Core i3 (z możliwością zamiany na i5, i7) - fajna...
  9. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Dzięki SiewcaRyżu! Sporo rzeczy rzeczywiście jest na forum, dopiero zaczynam poznawać to forum. Też jestem zwolennikiem kabelka, nie lubię łączności bezprzewodowej, ale do dwóch telefonów ( IPhone + Chinol na Andku ) oraz dwóch TV (jeden z Wifi i Androidem, drugi stary Sony bez LAN i bez WIFi...
  10. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Co to znaczy pod system? System QNAP-a, czyli QTS? Wydawało mi się, że system znajduje się już na jakiejś pamięci serwera... Sądziłem że system bootuje z jakiejś niedużej pamięci na płycie głównej (???). Przy okazji zapytam,jakie podjąć środki by zabezpieczyć QNAP-a? Co zalecacie? Chciałbym...
  11. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Myślałem o dysku recytifkowanym (odnowionym przed producenta) tej samej firmy (Toshiba) i tej samej pojemności (18 TB) ale z serii Desktop, nie Enterprise - jak to oceniasz? W ten sposób oszczędzę 500+ złociszy.
  12. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Wielkie dzięki! Nie wiedziałem, że M2 dyski można wykorzystać do innych celów niż cache. Dobra o TS-351 zapominam.
  13. LejCyn

NAS QNAP TS 364-8G

Witam! Kupuję w najbliższych dniach nowy QNAP TS 364 z 8 GB RAM (pamięć wlutowana).... Po pierwsze czy to dobry NAS, czy jest może coś ciekawszego / lepszego do 2k zł ??. Rozważyłbym nawet używki, jeśli jest coś na i3 / i5 / Ryzen :) Mam dwa dyski Toshiba 18 GB (Enterprise). Dokupić trzeci...
  14. LejCyn

ssd m.2 do Qnap TS-464

O tym akurat nie słyszałem, ale szkodliwość WIFI jest potwierdzona badaniami.
  15. LejCyn

ssd m.2 do Qnap TS-464

No tak, ja w chałupie też mam wszystko po kablu, znajomy lekarz mówi że WiFi jest b. szkodliwe dla zdrowia, a kumpel informatyk - że podatne na włamania.