Recent Content by lukpal19

1. lukpal19

Pomoc Problem z wykryciem dysku w QNAP TS1279U

[~] # dmidecode # dmidecode 2.11 SMBIOS 2.7 present. 77 structures occupying 3018 bytes. Table at 0x000EB740. Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes BIOS Information Vendor: American Megatrends Inc. Version: QV05AR66 Release Date: 03/06/2013 Address: 0xF0000...
  2. lukpal19

Poniżej wynik dmidecode - ja tutaj nie widzę nic podejrzanego. [~] # dmidecode # dmidecode 2.11 SMBIOS 2.7 present. 77 structures occupying 3018 bytes. Table at 0x000EB740. Handle 0x0000, DMI type 0, 24 bytes BIOS Information Vendor: American Megatrends Inc. Version: QV05AR66...
  3. lukpal19

Witam, Mam problem z wykryciem dysku w QNAP TS1279U, firmware 4.2.0. Mam 2 takie NASy. W jednym widzi dysk bez problemu. Po włożeniu do drugiego widzę komunikat "Hard disk does not exist" Dysk: Seagate Constellation ES.3 Kilkukrotne włożenie/wyjęcie dysku nie pomaga Format dysku również...
  4. lukpal19

Pomoc Usługa RTRR pomiędzy dwoma urządzeniami TS1279U

Witam, Próbuję zestawić usługę RTRR pomiędzy dwoma urządzneiami TS1279U. Posiadamy wiele wrażliwych danych do których musimy mieć dostęp 24h na dobę. Dlatego próbujezestawić połączenie RTRR pomiędzy dwoma macierzami i napotkałem 2 problemy, z któryvh tlyko jeden udało misię rozwiązać. Jestem...
  5. lukpal19

Pomoc Po dodaniu 4 dysków (nowej grupy RAID10) do puli macierz nie odpowiada

Po restarcie z przycisku jakoś wstała. W dokumentacji 4.0.0. była informacja, że można rozszerzyć pulę RAID 1+0, w 4.1.1 już nie.Odpowiedź z supportu:, czyli zanim cośklikniesz w oprogramowaniu zobacz w instrukcji czy na pewno mozesz bo może akurat w nowym firmwarze nie powinieneś. Bez sesnu Hi...
  6. lukpal19

OK, napiszę jak to wygląda bo rzeczywiście całe opisy moga być mylące. Na QNAP jest taka struktura: Pula pamięci->Grupa RAID->Wolumin Jeżeli chcemy rozszerzyć pule poprzez dodanie nowych dysków oprogramowanie daje/dawało 2 możliwości: a) Poprzez stworzenie nowej grupy RAID i dodanie do puli...
  7. lukpal19

Witam, Macierz QNAP TS1279U Firmware 4.1.1 Jedna pula składajaca się z 6 dysków w RAID10 Skorzystałem z opcji rozszerzenia puli poprzez dodanie 4 dysków w RAID10. Po dodaniu dysków macierz przestała odpowiadać "komunikat: Loading data please wait". Działa tylko panel główny, po wejściu w...
  8. lukpal19

Pomoc TS-1279U Problem z rozszerzeniem puli

Odpisali, że najwcześniej Q1/2015
  9. lukpal19

Opisałem temat i wysłałem do supportu. Okazało sie że od wersji 4.1.X nie jest już możliwe rozszerzenie puli RAID 10 (w dokumentacji 4.1.0 był błąd), w 4.1.1 już poprawili dokumentację i nie ma tego zapisu. Wniosek jest taki, że lepiej nie robić upgradu firmware bo mogą zniknąć ważne dla Ciebie...
  10. lukpal19

No nie mogę tak zrobić, bo obecna grupa to RAID 10. Dodając nową grupę RAID skłądającą sie z 2 dysków moge dodać jedynie RAID 1 a to obniżyło by znacząco wydajnośc puli z RAID 10 (wtedy ten RAID 10 byłby bez sesnu). Mógłbym dodać nową grupę RAID gdybym miał 4 dyski. Przecież jest opcja dodania...
  11. lukpal19

Pomoc Jak usunąć pierwszy Wolumen z katalogami Public Usb i Web

ok, dzięki, zostawię tak jak jest.
  12. lukpal19

Witam, Dziękuję za odpowiedź ale dotyczy ona rozszerzenia woluminu a nie puli. Przy próbie rozszerzenia puli pokazuje się dziwny komunikat. Po restarcie macierzy i upgradzie firmware do wersji 4.1.1 to samo. Print Screen w załączniku.
  13. lukpal19

Widziałem to wczesniej, ale u mnie na kroku nr 2 (Expand) wyskakuje ten komunikat i nie jestem w stanie nic dalej zrobić. Niestety nie miałem możliwości dzisiaj zrestartować macierzy, jest wykorzystywana w firmie. Dopiero w weekend pewnie mi się uda. Gdybyście mieli jeszcze jakieś pomysły będę...
  14. lukpal19

Hmm, ciężko stwierdzić z tego komunikatu. Ale moze nie sprawdza efektywnego tylko całkowity 6x3TB w RAID 10 ?,ale to było wbre temu komunikatowi. Z drugiej strony taki sam mam komunikat jak próbuję dodać dyski do drugiej puli z RAID 1 z 2 dyskami po 3TB. W nocy zrobię jeszcze upgrade do wersji...
  15. lukpal19

Pomoc Jak usunąć pierwszy Wolumen z katalogami Public Usb i Web

OK, ukryć mogę ale co ja chcę wykasować cały wolumin?, rozumiem, że nie ma możliwości przeniesienia tych folderów na inny?