Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
No tak tak, jak zwolnię dyski z NASa QNAPa i zamienię na nowe to dopiero wtedy ten zestaw trafi doTRa i tam budowa macierzy od zera.
Swoją stroną, ciekawe tylko, ile to będzie trwało. Wymiana 4x8TB na 4x18TB... Macierz zapchana aktualnie w 90%...
pool to grupa dysków (fizycznych) w RAID'zie bądź pojedyńczy dysk ( lvm vg / lvm pv)
wolumen - to wydzielony kawałek miejsca z tej puli (lvm lv) , który staje się udziałem
Limit ? nie ma - są dyski zgodne i niezgodne -> zapraszamy do lektury ...
Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na...
Dzięki. Tego się obawiałem. Czyli albo drugi QNAP, albo mogracja na poziomie danych. To jedyne co mi przychodzi do głowy to taki manewr:
- podmienianie sekwencyjnie po jednym dysku w RAID5 i odtwarzanie 4x macierzy przejdzie?
- wtedy uda mi się...
Planuję zrobić dodatkowy zewnętrzny backup QNAPa TVS-472XT, dokładając do niego TR-004.
Ponieważ kończy mi się powoli miejsce na QNAPie, chciałem ogarnąć scenariusz, gdzie stare dyski z QNAPa (aktualnie RAID-5, prosty wolumen) przełożę do TR-004...
Pacjent: TVS-472XT, (czterozatokowy).
W dokumentacji jest info, że maksymalny obsługiwany wolumen, to 250TB a pool to 308TB.
Czy jak wsadzę do QNAPa 4x22TB, to obsłuży, czy nie (planuję RAID5)?
Czy jest jakiś limit na pojemność pojedynczego HDD...
500GB to nie jest jakaś ogromna pojemność: przerzuć to na zewnątrz i postaw konfigurację na QNAPie od zera, aczkolwiek generalnie powinieneś najpierw skasować wolumeny:
(Storage&Snapshots) -> po lewej "Storage/Snapshots, dalej "Manage" po prawej...
Tak, tylko jak założysz dwa dyski, to możliwości rozbudowy Ci się kończą praktycznie. Upgrade pojemności to najczęściej zaoranie wszystkiego do zera, wymiana dysków i postawienie od nowa. Jak masz 4 zatoki, to dokładasz dwa nowe duże i po krzyku...
ok, dzięki za potwierdzenie :)
jak dobrze pamiętam qvs0 to pierwszy switch wirtualny
więc zrób drugi switch, dopnij do niego sieciówke z pożądanym adresem i rób dalej co chcesz
Napiszę tak: zaczynałem lata temu od dwuzatokowego i uważam że to był błąd, nawet do domu. Bo jak już założysz dyski, a kiedyś np. wpadniesz na pomysł kręcenia filmów, składowania zdjęć RAW itd. to migracja do nowego spowoduje że będziesz musiał...
Od tego zacząłem, myśląc naiwnie, że tam wszystko da się wyklikać.
Ale akurat ani Container Station, ani Virtualisation Station tam nie ma, dlatego kombinuję bokiem :(.
Teoretycznie udało mi się w "network & Virtual Switch" spiąć wirtualny...
Nie mam więcej pomysłów...
Obawiam się, że chyba hardware service, więc raczej szukaj nowego sprzętu :(. W sumie przykra sprawa, że tak łatwo da się to zbrickować i że nie ma żadnego "dual BIOS" na taki wypadek.
Jest jeszcze jedna furtka, ale...
Dzięki, to widziałem tylko mam wątpliwość, jak qvs0 (jak w samplu) ma się do bindowania do konkretnego eth0, 1, 2?
U mnie to wygląda tak (interfejsy), podpięte mam eth1 i eth2 i chcę przypiąć stricte do eth2:
1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu...
Przykra sprawa. Ja już się przekonałem, że warto jednak mieć maszynę z wyjściem VGA (HDMI) i raczej na x86_64.
Spróbuj jeszcze z niego wyjąć z płyty głównej baterię, o ile on ją w ogóle ma? Odczekaj chwilę, załóż świeżą (ważne!). Ostatnie co mi...
Może spróbuj hard reset, jesli nic innego już nie pomaga.
Z tyłu masz reset, 15s co najmniej trzeba przytrzymać.
Teoretycznie zachowasz wszystkie dane na macierzy, aczkolwiek może być potrzebne ręczne stworzenie niestandardowych "shared...
Dzień dobry,
Po nieudanej próbie stworzenia "aplikacji" (za pomocą Docker Compose) z siecią typu bridge, co spowodowało sieciowe "zbrickowanie" QNAPa, a następnie konieczność wykonania hard resetu, postanowiłem na przyszłość rozdzielić...