P
Local time
15:54
Featured content
0
Punkty reakcji
1

Przeglądał temat Backup, obudowa TR-004 i migracja macierzy, jak?

Ostatnia aktywność Wiadomości Featured content O sobie

• P
      No tak tak, jak zwolnię dyski z NASa QNAPa i zamienię na nowe to dopiero wtedy ten zestaw trafi doTRa i tam budowa macierzy od zera. Swoją stroną, ciekawe tylko, ile to będzie trwało. Wymiana 4x8TB na 4x18TB... Macierz zapchana aktualnie w 90%...
    • P
      pool to grupa dysków (fizycznych) w RAID'zie bądź pojedyńczy dysk ( lvm vg / lvm pv) wolumen - to wydzielony kawałek miejsca z tej puli (lvm lv) , który staje się udziałem Limit ? nie ma - są dyski zgodne i niezgodne -> zapraszamy do lektury ...
    • P
      Dobra, sam sobie odpowiem, da się migrować pojedynczo: Expanding a RAID group by replacing all disks | QTS 5.1.x.
    • P
      pczekalski zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Co się stanie po wyjęciu dysku z Qnapa.
      to nie ARM ... i tak ora nasa od zera.
    • P
      Nie tak do końca - konfiguracja mu będzie wisiała bo ona jest zapisywana na wewnętrznym dysku z QTSem czy tam innym OSem i w managerze będzie miał wolumen na czerwono, więc i tak będzie musiał skasować. W zeszłym tygodniu to przerabiałem na...
    • P
      Dzięki. Tego się obawiałem. Czyli albo drugi QNAP, albo mogracja na poziomie danych. To jedyne co mi przychodzi do głowy to taki manewr: - podmienianie sekwencyjnie po jednym dysku w RAID5 i odtwarzanie 4x macierzy przejdzie? - wtedy uda mi się...
    • P
      pczekalski napisał nowy temat.
      Planuję zrobić dodatkowy zewnętrzny backup QNAPa TVS-472XT, dokładając do niego TR-004. Ponieważ kończy mi się powoli miejsce na QNAPie, chciałem ogarnąć scenariusz, gdzie stare dyski z QNAPa (aktualnie RAID-5, prosty wolumen) przełożę do TR-004...
    • P
      Pacjent: TVS-472XT, (czterozatokowy). W dokumentacji jest info, że maksymalny obsługiwany wolumen, to 250TB a pool to 308TB. Czy jak wsadzę do QNAPa 4x22TB, to obsłuży, czy nie (planuję RAID5)? Czy jest jakiś limit na pojemność pojedynczego HDD...
    • P
      500GB to nie jest jakaś ogromna pojemność: przerzuć to na zewnątrz i postaw konfigurację na QNAPie od zera, aczkolwiek generalnie powinieneś najpierw skasować wolumeny: (Storage&Snapshots) -> po lewej "Storage/Snapshots, dalej "Manage" po prawej...
      • 1735811875912.png
    • P
      Da się zrobić = jasne.
    • P
      Tak, tylko jak założysz dwa dyski, to możliwości rozbudowy Ci się kończą praktycznie. Upgrade pojemności to najczęściej zaoranie wszystkiego do zera, wymiana dysków i postawienie od nowa. Jak masz 4 zatoki, to dokładasz dwa nowe duże i po krzyku...
    • P
      O - dzięki za hint. Spróbuję.
    • P
      ok, dzięki za potwierdzenie :) jak dobrze pamiętam qvs0 to pierwszy switch wirtualny więc zrób drugi switch, dopnij do niego sieciówke z pożądanym adresem i rób dalej co chcesz
    • P
      Napiszę tak: zaczynałem lata temu od dwuzatokowego i uważam że to był błąd, nawet do domu. Bo jak już założysz dyski, a kiedyś np. wpadniesz na pomysł kręcenia filmów, składowania zdjęć RAW itd. to migracja do nowego spowoduje że będziesz musiał...
    • P
      Możesz - tylko kup do niego dyski "domowe" , a nie NASowe.
    • P
      Od tego zacząłem, myśląc naiwnie, że tam wszystko da się wyklikać. Ale akurat ani Container Station, ani Virtualisation Station tam nie ma, dlatego kombinuję bokiem :(. Teoretycznie udało mi się w "network & Virtual Switch" spiąć wirtualny...
      • Screenshot from 2024-12-30 11-08-38.png
    • P
      Nie mam więcej pomysłów... Obawiam się, że chyba hardware service, więc raczej szukaj nowego sprzętu :(. W sumie przykra sprawa, że tak łatwo da się to zbrickować i że nie ma żadnego "dual BIOS" na taki wypadek. Jest jeszcze jedna furtka, ale...
    • P
      Dzięki, to widziałem tylko mam wątpliwość, jak qvs0 (jak w samplu) ma się do bindowania do konkretnego eth0, 1, 2? U mnie to wygląda tak (interfejsy), podpięte mam eth1 i eth2 i chcę przypiąć stricte do eth2: 1: lo: <LOOPBACK,UP,LOWER_UP> mtu...
    • P
      Przykra sprawa. Ja już się przekonałem, że warto jednak mieć maszynę z wyjściem VGA (HDMI) i raczej na x86_64. Spróbuj jeszcze z niego wyjąć z płyty głównej baterię, o ile on ją w ogóle ma? Odczekaj chwilę, załóż świeżą (ważne!). Ostatnie co mi...
    • P
      Może spróbuj hard reset, jesli nic innego już nie pomaga. Z tyłu masz reset, 15s co najmniej trzeba przytrzymać. Teoretycznie zachowasz wszystkie dane na macierzy, aczkolwiek może być potrzebne ręczne stworzenie niestandardowych "shared...
    • P
      Dzień dobry, Po nieudanej próbie stworzenia "aplikacji" (za pomocą Docker Compose) z siecią typu bridge, co spowodowało sieciowe "zbrickowanie" QNAPa, a następnie konieczność wykonania hard resetu, postanowiłem na przyszłość rozdzielić...
    • P
      Dzień Dobry! Z tej strony właściciel TVS-472XT i dodatkowo administrator TS-977XU-RP oraz TS-459 Pro II.
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…
  • Ładowanie…