Recent Content by tomik67

1. tomik67

TVS-h474 + SSD M.2 PCIe NVMe

Dzięki za pomoc, jestem w trakcie konfiguracji i mam jeszcze jedno pytanie. Czy migawki jednego woluminu można wykonywać na inny wolumin gdzie mam więcej miejsca ?. (z SSD na RAID1, 3 HDD). Czy trzeba wtedy poszerzyć pulę SSD o cześć RAID1 HDD o miejsce na migawki , czy tylko wskazać miejsce na...
  2. tomik67

Chyba mnie przekonałeś, prześpię się jeszcze z tematem bo mi się oczy już dzisiaj zamykają ale to mój faworyt. A na dane i backupy jakie obecnie talerzowce są najmniej awaryjne ?. WD czy Seagate ?.
  3. tomik67

Szukałem właśnie SSD SATA Samsunga ze świetnej onegdaj serii PRO ale chyba są tylko w wydaniu NVMe. Ten Kingston wygląda obiecująco, zainteresowałeś mnie, szkoda że nie ma aluminiowej obudowy jak Crucial MX500, obudowa działa jak radiator.
  4. tomik67

Dziękuję za Twoją opinię, rozumiem że bezpieczniejszym rozwiązaniem byłby dobrej jakości (np.Samsung PRO) SSD SATA na system, wirtualki i HA, a NVMe jako bufor tylko do odczytu ?.
  5. tomik67

Witajcie. Planuję uruchomienie u znajomego QNAP'a jak w tytule i myślałem o zastosowaniu SSD NVMe jako dysk systemowy. Niestety jeszcze nie ćwiczyłem takich dysków w QNAPie tylko w komputerach stacjonarnych. Stąd pytanie do ekspertów.: 1. Czy da się w tym modelu zastosować NVMe jako systemowca a...
  6. tomik67

Pomoc Samoczynny restart Qnapa

W przypadku samoczynnej aktualizacji na TS-453D stworzył się folder Multimedia na woluminie 1 pomimo że miałem taki stworzony na woluminie 2, sam katalog pozostał z zawartością ale był niewidoczny i zmieniła się ścieżka dostępu na tego nowego, pustego zresztą.
  7. tomik67

Pomoc Samoczynny restart Qnapa

Ja także miałem w nocy samoczynną aktualizację na TS-251 i TS-453D z wyłączoną automatyczną aktualizacją, co ciekawe dwa TVS-471 ze starym firmware 4.3.4 20180810 nie zaktualizowały się.
  8. tomik67

Pomoc Zepsuty QNAP 253Be (procesor) 3 miesiące po gwarancji.

Czy moglibyśmy dowiedzieć się więcej szczegółów na temat uszkodzonego układu i sposobu jego wymiany ?.
  9. tomik67

Pomoc Qnap czy router - tworzenie VPN

Jeśli kolega ma pewne podstawowe umiejętności w obsłudze konsoli polecam nabyć router mający możliwość instalacji OpenWRT (np.Netgear R6220 z lub bez GUI) stąd .: eko.one.pl - start .. i uruchomić na nim tunel Wireguard, jest niesamowicie lekki, nawet nie najmocniejsze routery dają spokojnie...
  10. tomik67

Pomoc TS-453Pro - reanimacja

Czy TS-251 z podobnymi objawami poddałby się podobnej kuracji ?. Złącze LPC-CN1 jest identyczne, płyta ma siostrzany procesor Celeron J1800
  11. tomik67

Pomoc TS-453Pro - reanimacja

Jest tutaj.: Intel Celeron J1900 SR1UT 2GHz PROCESOR Proponują zakup wraz z wymianą za około 500 pln., tak przynajmniej odpowiedzieli jak pytałem o j1800 do TS-251
  12. tomik67

Pomoc Ts-251+ czy martwy?

A ile takich przypadków było ?. Jakie były objawy ?.
  13. tomik67

Też się tego obawiam, stąd moje pytania o jednoznaczność objawów.
  14. tomik67

Gwarancja: 8 m-cy w przypadku montażu w naszym serwisie 1 m-c w przypadku montażu poza naszym serwisem
  15. tomik67

Jest tutaj.: Intel J1800 SR1UU 2.41GHz PROCESOR W mailu odpisali że procek + wymiana około 500 pln.