Recent Content by wojci

1. wojci

Pomoc Połącenie OPENVPN - niepoprawna weryfikacji certyfikatu

Witam, w 2016 roku skonfigurowałem połączenie OPENVPN bez najmniejszego problemu, wtedy mówiłem że to banał. W ostatnich dniach zmieniłem jedno ustawienie dotyczące- skompresowanego połączenia VPN w ustawieniach, kliknąłem "zastosuj". Wykonywałem daną czynność przez połączenie OpenVpn, po...
  2. wojci

Pomoc OpenVPN problem z podzieleniem pliku .ovpn

hmmm nie zmieniałem ustawień portów od ostatniej konfiguracji czyli 2 lata temu, i one były ustawione. Uruchamiam jako administrator. Wrzucam jeszcze zawartość pliku konfiguracyjnego starego: client dev tun2001 script-security 3 proto tcp remote IP_mojego_serwera_NAS 971 resolv-retry...
  3. wojci

Witam ponownie opadam z sił do tego:( Coś się dzieje, teraz wypluwa problem z certyfikatem: Poniżej zawartość pliku: [ ## How to setup OpenVPN client? ## 1. Install OpenVPN software on your platform. ## 2. Double click NAS112212d.ovpn file to create new connection profile. ## 3. Type...
  4. wojci

Też mi się tak wydawało ale zmienił kody jako zmiana w ustawieniach i nie działa ;/ Po południu postaram się wrzucić wszystkie screeny aby było wszystko przejrzyste :-(( PS ale wiesz jak utworzyć plik z certyfikatem? Jeszcze raz podkreślam że w jednym pliku mam certyfikat i konfigurację .ovpn...
  5. wojci

Dzięki za zainteresowanie:) to jest sugestia co to rozwiązania mojego głównego problemu czy podpowiedź do tego aby nie przerzucać całego ruchu na internet w miejscu gdzie znajduje się serwer NAS?
  6. wojci

Witam, około 2 lata temu dokonałem zakupu NAS, skonfigurowałem serwer Openvpn, wszystko działało i bylem super zadowolony z siebie :) Wczoraj wszedłem w ustawienia serwera Openvpn i odznaczyłem sobie "uruchom skompresowane połączenie VPN" bo coś kiedyś czytałem że w przypadku trwającego...
  7. wojci

Pomoc W sieci lokalnej Windows nie widzi NASa

Zrobiłem z pomocą "technika" z Qnap. Naprowadził mnie trochę a kluczowe okazało się zaznaczenie funkcji Sieć Microsoft :) W załączniku screen. SiewcaRyżu bardzo Ci dziękuję za pomoc i wsparcie ! :)
  8. wojci

Liczyłem że ktoś inny zechce to skomentować i przy okazji włączy się do naszego dialogu :P Wracając do tematu 1. Sieć jest prywatna 2. i 3. na Qnapie mam coś takiego znaleźć i włączyć wyłączyć? :/
  9. wojci

to zadam Ci zagwozdkę bo w załączniku zrobiłem jeszcze Ci screena panelu w windowsie żebyśmy mieli pewność już. jak wpisuje SAMO admin bez "nazwaNAS"/admin to też robi i się potwierdza więc nie w tym leży problem, tylko że głupi Windows nie przejmuje uprawnień i podchodzi 0 1 ( albo użytkownik...
  10. wojci

Na wstępnie dla niewiedzących dodam że w windows 10 Credentials Manager jest odpowiednikiem Menagera Poświadczeń i znajduje się w Panel sterowania->Konta użytkowników. Niestety SiewcaRyżu ale nie znalazłem tam nic ciekawego oprócz że tam widnieje informacja jak poświadczę dostęp do NAS loginem i...
  11. wojci

Witam ponownie, sprawa wygląda następująco: po włączeniu funkcji "Lokalny Master Browser" (Qnap->Panel sterowania->Usługi sieciowe->Win/Mac/NFS->Sieć Microsoft->Opcje zaawansowane) NAS jest za każdym razem widoczny na każdym komputerze w Windowsie w zakładce "Sieć". Cieszy mnie to ogromnie :)...
  12. wojci

Witam, skonfigurowałem sobie OpenVPN tzn kupiłem QNAP, w pracy podłączyłem na stałym IP, włączyłem OpenVPN wszystko gra i buczy. Dodatkowo włączyłem sobie mapowanie wybranych folderów w domu i pięknie działa. Problem leży w firmie (sieci lokalnej), przez przeglądarkę internetową łączy się po IP...
  13. wojci

Pomoc Maksymalne bezpieczeństwo danych przez Internet

to bez problemu go znajduję po IP bo ma niezmienny IP ale tak mnie zaciekawiło, bo jak chciałem całego go zmapować to nie widzi go ale jak wezmę PRZEGLĄDAJ to widzi i mogę dodać pojedyncze foldery
  14. wojci

Aha, a czemu Qfinder Pro nie widzi Qnapa po nawiązaniu połączenia przez OpenVPN?
  15. wojci

hehe powtórzę się: działa :) w ten sposób też robi. A da się zrobić żebym nie musiał ciągle wpisywać loginu i hasła jak łącze się przez OpenVPN?