Ostatnia aktywność

Live updates
  • darekhifi
    darekhifi zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Wolałbym dwa razy RAID1 plus duży dysk na dane śmieciowe (filmy/seriale i inne syfy za którymi płakał nie będziesz) zależy też od scenariusza - ja zakładam ze w razie awarii dużo szybciej odzyskam dane z RAID1 niż z RAID5 w warunkach domowych.
  • Silas Mariusz
    Rozumiem. Dlaczego nie używasz Kodi? Rozumiem że preferujesz integrację HD Player z biblioteką multimedialną QNAP. Tylko o ile tu nie chodzi skupiając się na zdjęciach rodzinnych i filmach z telefonu to moim skromny prywatnym i niedoświadczonym...
  • M
    maza66 odpowiedział w temacie Pomoc HD Player się nie uruchamia.
    A jednak nadal coś jest zepsute. Mam dźwięk, ale nie mam obrazu... Może to kwestia kodeków, bo wcześniej odinstalowałem już nie wspierany CodexPack, ale mam zainstalowany CAYIN MediaSign Player.
  • Silas Mariusz
    Silas Mariusz zareagował Love Love na post maza66 w dyskusji Pomoc HD Player się nie uruchamia.
    Zrobiłem tak jak napisałeś i HD Player się uruchomił. Dzięki
  • M
    maza66 odpowiedział w temacie Pomoc HD Player się nie uruchamia.
    Zrobiłem tak jak napisałeś i HD Player się uruchomił. Dzięki
  • Sycamor
    Sycamor odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Lepiej późno, niż później :) S.
  • Butler
    Butler odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Dochodził jeden HDD po drugim bo miejsca zawsze po jakimś czasie brakowało, no i tak jakoś wyszło że ocknąłem się dopiero przy 14 slocie że będzie problem.
  • miwis
    miwis odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Może nie mam aż takiej ilości dysków, ale pamiętam jak na początku zastanawiałem się czy zrobić 8x8TB RAID6 czy może 2x(4x8TB) RAID5. Finalnie zrobiłem 8x8 i teraz trochę żałuję, bo wymusza to niezłe kombinowanie przy ew. upgrade/wymianie... A...
  • Sycamor
    Sycamor odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    No kurde nieźle ;) , dyski 30 TB, pozazdrościć. Osobiście mam od prawie 3,5 roku dyski WD 16 TB, wyprute z obudów dysku zewnętrznego, w środku hel, jak dotąd bez problemów. Mam je 4, więc i RAID1 także. Ostatnio musiałem nabyć podobny dysk...
  • Silas Mariusz
    Ale skąd wiesz że się nie uruchamia? Jakiś błąd w logach jest? Może przez hdmi to widzisz że np nie pojawia się UI? czy z logów coś konkretnego wynika lub masz jakiś komunikat? Ja bym pobrał hd station ręcznie z QNAP app center przez stronę...
  • Butler
    Butler odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Z RAID5 w przypadku awarii jednego dysku nie trzeba "odzyskiwać" danych bo są one nadal w 100% dostępne z tym że transfer jest realnie niższy o jakieś 30-40% do momentu zakończenia odbudowy. Sam zbudowałem RAID5 w 16-zatokowym QNAP na wszystkich...
  • W
    witek95 odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Fakt, zapomniałem dodać, że przy ewentualnym wyborze wariantu B, stare dyski, użyłbym jako "backup" w TR-004, dla serwera. Ale rozważę również wspomnianą przez Ciebie opcję :)
  • W
    witek95 zareagował Lubię to Lubię to na post SiewcaRyżu w dyskusji Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Wolałbym dwa razy RAID1 plus duży dysk na dane śmieciowe (filmy/seriale i inne syfy za którymi płakał nie będziesz) zależy też od scenariusza - ja zakładam ze w razie awarii dużo szybciej odzyskam dane z RAID1 niż z RAID5 w warunkach domowych.
  • W
    witek95 odpowiedział w temacie Pomoc Wybór konfiguracji dysków.
    Mam 4 dyski, więc najrozsądniej chyba jest mieć jakiś RAID, prawda? :) W tym wypadku padło na RAID 5, największa pojemność i jeden dysk, który może ulec awarii. Chyba że jest jakieś inne rozwiązanie, o którym nie wiem, to chętnie...
  • W
    witek95 napisał nowy temat.
    Dzień dobry, Od 8 lat jestem posiadaczem serwera TS-653B, a w nim posiadam SSD 2x WD Blue (250 GB, RAID 1), na system, oraz 4x WD Gold (10 TB, RAID 5), na dane. I że zaczyna mi brakować miejsca zaczynam się zastanawiać jak do tego podejść...
  • M
    maza66 napisał nowy temat.
    Witam Po instalacji najnowszego firmware 5.2.8.3359 przestał się uruchamiać HD Player... Jak można to naprawić?
  • G
    Grzegorz Bielawski napisał nowy temat.
    Tajpej, Tajwan, lutego 6, 2026 – QNAP® Systems, Inc., wiodący innowator w dziedzinie rozwiązań obliczeniowych, sieciowych i pamięci masowej, ogłosił dziś Kontynuuj czytanie...