Featured Wiedza myQNAPcloud - czyli QNAP w internecie... (przekierowanie portów)

Dyskusja w 'Zdalny dostęp oraz sieć komputerowa' rozpoczęta przez użytkownika avis, 3 Luty 2014.

Ładowanie...
  1. tomek0807
    Offline

    tomek0807 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    28 Marzec 2016
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    10 Mbps
    TVS-x82 10 Mbps
    Publiczne IP jest, dostawca t-mobile jak widać powyżej i jest to łącze na kablu dawnej TPSA. Jest łączność na zewnątrz a mimo to czerwony krzyżyk przy teście łączności przez internet nadal widnieje, nawet po restarcie.
     
  2. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps
    A czy ktoś poda namiary na konfigurację Mikrotik'a? W żąden sposób nie wiem jak/które porty poprawnie przekierować aby działało MyQnapCloud.
     
  3. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    w terminalu mikrotika :
    Kod (Text):
    1. /ip firewall nat
    2. add action=dst-nat chain=dstnat comment="SSH QNAP" dst-port=45021 protocol=tcp to-addresses=192.168.88.251 to-ports=22
    3. add action=dst-nat chain=dstnat comment="VPN QNAP" dst-port=1723 protocol=udp to-addresses=192.168.88.251 to-ports=1723
    4.  
    w GUI - nie mam pojęcia
     
  4. grzenio
    Offline

    grzenio Moderator Contributor

    Dołączył:
    6 Wrzesień 2012
    Wiadomości:
    743
    Miejscowość:
    Borkowo
    Local Time:
    20:16
    Oceny:
    +47 / 0 / -0
    Followers:
    4
    QNAP:
    TVS-x82
    Ethernet:
    802.11ac
    TVS-x82 802.11ac
    w gui sie klika :)
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  5. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps
    A czy ma to wpływ także na działanie usługi Wake on lan?
    --- Połączono posty, 3 Październik 2017, Data oryginalnego postu: 3 Październik 2017 ---

    ai.imgur.com_5auACCI.
     
  6. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    ładny screen - a skąd mam wiedziec co wklepałeś w konsole/ustawiłeś w gui urządzenia ?
     
  7. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps

    /ip firewall nat
    add action=dst-nat chain=dstnat comment="SSH QNAP" dst-port=45021 protocol=tcp to-addresses=192.168.88.230 to-ports=22
    add action=dst-nat chain=dstnat comment="VPN QNAP" dst-port=1723 protocol=udp to-addresses=192.168.88.230 to-ports=1723

    w GUI - nie mam pojęcia
     
  8. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    czyli port 45021 (dostepny z internetu) jest przekazywany na port 22 adresu IP 88.230

    port 1723 jest przekazywany na port 1723 adresu 88.230

    Przekierowałeś dwa porty. Port SSH i OpenVPNa.
     
  9. kazuyo198011
    Offline

    kazuyo198011 Nowy użytkownik Noobie

    Dołączył:
    2 Październik 2017
    Wiadomości:
    7
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +0 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    QBack-25
    Ethernet:
    10 Mbps
    QBack-25 10 Mbps
    To wiem. Pytanie, które jeszcze muszę przepuścić? Po dodaniu np: 443 - siada net w całej chacie :p Które porty są najbardziej istotne?
    Pozdrawiam i z góry dziękuje za wyrozumiałość.
     
  10. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Kompletnie się juz pogubilem z VPN więc proszę o pomoc. Możliwe że zbyt wiele się naczytałem i już wszystko mi sie miesza albo sam błędnie robię hybrydę kilku podejść.
    Zrobiłem konfig. PPTP i OpenVPN, w obu przypadkach kończy się błędem autoryzacji (QTS raportuje błędne logowanie, a VPN nie nawiązuja połączenia).
    Ale chciałbym wrócić do podstai i zrobić od zera.
    Pytanie:
    1. Czy dobrze rozumiem, że OpenVPN omia myqnapcloud?
    2. PPTP czy OVPN? który jest bardziej "intymny".
    3. CZy możliwe, że blokują mnie porty lub coś w konfig Routera Netii? Clipboard03. Clipboard01. Clipboard02.


    EDIT:
    Widzę dwa problemy:
    A. Ethernet 1 jest niedostępny jako interface sieciowy w ustaw. OpenVPN (Eth2 nie używam)
    B. nie wiem czy mam komunikację z moim adresem
    Kod (Text):
    1.  
    2. nslookup MojaNazwa.myqnapcloud.com
    3. Serwer:  MojaNazwa.myqnapcloud.com
    4. Address:  xxx.xx.110.183
    5.  
    6. DNS request timed out.
    7.     timeout was 2 seconds.
    8. DNS request timed out.
    9.     timeout was 2 seconds.
    10. *** Upłynął limit czasu żądania dotyczącego MojaNazwa.myqnapcloud.com
    C. czy w pliku openvpn.ovpn ma pozostać adres MojaNazwa.myqnapcloud.com czy zamieniam go IP - jeśli zamieniam to którym IP?
     
  11. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. nie - korzysta z niego .. jakiś adres IP/DNS musisz podać
    2. Bez różnicy, co Ci wygodniej korzystać
    3. screen z przekierowaniem portów - OK, reszta bezużyteczna - wyłącz firewalla jeśli jest

    Serwer VPN (nie wnikam czy OpenVPN/PPTP ) musi rozmawiać z tym interfejsem ETH to masz kabel wpięty
    Jeśli testujesz swojego VPNa będąc domu - to nie zadziała tak
    Rób to z komórki, badz laptopa na danych mobilnych.
     
  12. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Clipboard08.
    Wydaje mi się, że problemy w tym, że nie widać mojego QNAP w internecie (mimo, że logowanie do QTS przez mycloud działa - np FileStation)

    Więc nadal problem tkwi w jednym poniższych:
    A. Po pierwsze czemu ETH1 jest niedostępny w ust VPN? Clipboard09.
    B. nslookup rzeczywiście poprzednio łączony z Wifi - z zewnętrznego połączenia daje te same wyniki - (na foru, qnap.com sugerowali aby sprawdzić nslookup XXXXXXX.myqnapcloud.com 8.8.8.8 OpenVPN DNS question - QNAP NAS Community Forum)
    C. czy w pliku openvpn.ovpn ma pozostać adres MojaNazwa.myqnapcloud.com czy zamieniam go IP - jeśli zamieniam to którym IP?
    D. alternatywnie gdybym używał PPTP to jako IP podaję adres myqnapcloud, czy DNS dostawcy - (netia 84.204.204.204)?
     
  13. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    1. łączysz się do SIEBIE a nie do DNS dostawcy - oczywiście że swój adres
    2. wyłącz UPNP na routerze i przekieruj porty ręcznie
     
  14. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Porty ustawion bez UNPN.

    Nadal wracam do najważniejszego pytanie
    A. czemu ETH1 jest niedostępny w ustawieniach VPN?

    ponadto czy powinienem wystawić na świat zewnętrzny adres QNAPa w DMZ host? Clipboard11.
     
  15. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    albo DMZ albo przekierowanie portów.

    nie wiem czemu nie ma , zapytaj producenta - helpdesk.qnap.com
     
  16. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Dzięki, rozkładam ręce ale spróbuję w helpdesku.
    --- Połączono posty, 8 Listopad 2017, Data oryginalnego postu: 5 Listopad 2017 ---
    Udało się.
    Szacun dla Helpdesk szybko, pomocnie i profesjonalnie.
    Nie widziałem Ethernet 1, bo na nim był założony Virtual Switch (założony przez VM). Zdjąłem Switch i jakbym wracał do uruchamiania VM to chyba pozostaje tylko drugi ETH2?
    Pan z Helpa na zdalnej sesji potwierdził, że konfig QNAP przepuszcza VPN a najwyraźniej blokuje netia.
    Problem tkwił w Modemie/Routerze Netii Technicolor 7200.

    Nie wiem dokładnie w czym, ale po wymianie modemu przez Netię VPN ruszył (porty otwarte UNPNem).
    Jeszcze raz dzięki @pigers@pigers - dla kogoś tak opornego na wiedzę o dziłaniu sieci jak ja - dopiero własny kasus daje zrozumienie JakToDziała.

    Niestety udział zmapowany jako Dysk w sieci lokalnej nie działa po VPN - a w zasadzie cały NAS jest niedostępny przez Eksplorator Windows po VPN. Wyskakuje: "System windows nie może uzyskać dostępu do \\NAS", "Błąd: Nie można odnaleźć scieżki sieciowej"
     
  17. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    dziwne

    no tak - bo jest dostepny tylko za pomoca adresu VPN a nie nazwy DNS (NAS).
     
  18. Nik_t
    Offline

    Nik_t Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    23 Maj 2017
    Wiadomości:
    28
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Synology:
    n/a
    Ethernet:
    100 Mbps
    TS-x51 100 Mbps
    Co więc muszę zrobić, żeby mieć dostęp do NAS (najlepiej jako zmapowane dyski) po VPN?
     
  19. pigers
    Online

    pigers GOD's left hand - careful - he don't care anymore. Administrator

    Dołączył:
    26 Lipiec 2013
    Wiadomości:
    6 867
    Miejscowość:
    Nysa
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +1 098 / 30 / -13
    Followers:
    3
    QNAP:
    TS-x53
    Synology:
    huh ? I do not collect crap
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53 1 GbE
    przecież powiedziałem co jest nie tak
     
  20. qubuss
    Offline

    qubuss Passing Basics Beginner

    Dołączył:
    17 Wrzesień 2017
    Wiadomości:
    16
    Local Time:
    22:16
    Oceny:
    +2 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witam,

    Proszę o pomoc w przekierowaniu portów. Router od TP-LINK oraz Funbox 2.0, QNAP podłączony do obu. Dostawca internetu to Orange (Neostrada)
     

    Załączone pliki:

    • QMNA.
      QMNA.png
      Rozmiar pliku:
      67,6 KB
      Wyświetleń:
      0
      MD5 Sum:
      f8af243b71319627633bb2ddf6024421

Poleć tę stronę

Użytkownicy znaleźli te stronę szukając słów:

  1. IP addres[188.146.69.193 loc:PL

  1. This site uses cookies to help personalise content, tailor your experience and to keep you logged in if you register.
    By continuing to use this site, you are consenting to our use of cookies.
    Odrzuć powiadomienie.