Cześć, podobnych tematów było wiele ale do rzeczy
Od paru lat chodzi mi po głowie zakup domowego NAS, ale zawsze było coś pilniejszego. Teraz sprawa staje się pilna, bo w domu pojawił się nowy wspólny komputer i trudno ogarnąć rosnący bałagan w rodzinnych albumach. A właśnie wróciliśmy z wakacji... Nie kryję ze kasa jest ważna, nie wiem ile tak naprawdę chcę/mogę wydać. Planowałem do 800-1000 zł ale muszę wiedzieć za co dopłacam. W ofercie używek znalazłem TS-231P2 z 8GB za nieco ponad połowę powyższej kwoty. Z drugiej strony nowy TS-233 z 2GB RAM kosztuje 800 zł. Nie potrafię ich porównać bo się na tym nie znam. Oba mają ARM-a, 233 ma wlutowaną pamięć, ale zakładam że 5 lat różnicy między datami wypuszczenia na rynek jednak ma znaczenie. Dlatego proszę Was o pomoc, ewentualnie wskazanie paluszkiem czym warto się zainteresować. Zaznaczę, że to mój pierwszy sprzęt tego typu więc z czasem może się pojawić zjawisko "płynących potrzeb" A może właśnie nie potrzebuję armaty na wróbla.
Ogólnie poszukuję NAS-a z dwoma kieszeniami pod RAID 1 (tak mi się wydaje). Planuję wrzucić tam dwa dyski 4TB.
Jestem świadomy że:
Wymagania i przykłady użycia:
Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc i proszę o wyrozumiałość. To moje pierwsze poważne podejście do tematu, ale nie można być specjalista w każdej dziedzinie
Od paru lat chodzi mi po głowie zakup domowego NAS, ale zawsze było coś pilniejszego. Teraz sprawa staje się pilna, bo w domu pojawił się nowy wspólny komputer i trudno ogarnąć rosnący bałagan w rodzinnych albumach. A właśnie wróciliśmy z wakacji... Nie kryję ze kasa jest ważna, nie wiem ile tak naprawdę chcę/mogę wydać. Planowałem do 800-1000 zł ale muszę wiedzieć za co dopłacam. W ofercie używek znalazłem TS-231P2 z 8GB za nieco ponad połowę powyższej kwoty. Z drugiej strony nowy TS-233 z 2GB RAM kosztuje 800 zł. Nie potrafię ich porównać bo się na tym nie znam. Oba mają ARM-a, 233 ma wlutowaną pamięć, ale zakładam że 5 lat różnicy między datami wypuszczenia na rynek jednak ma znaczenie. Dlatego proszę Was o pomoc, ewentualnie wskazanie paluszkiem czym warto się zainteresować. Zaznaczę, że to mój pierwszy sprzęt tego typu więc z czasem może się pojawić zjawisko "płynących potrzeb" A może właśnie nie potrzebuję armaty na wróbla.
Ogólnie poszukuję NAS-a z dwoma kieszeniami pod RAID 1 (tak mi się wydaje). Planuję wrzucić tam dwa dyski 4TB.
Jestem świadomy że:
- NAS nie służy do backup-u (na razie backupy robię ręcznie na zewnętrzny przenośny dysk, kiedy mi się przypomni lub przy większej paczce danych), nie wiem jeszcze jak to najlepiej robić z nowym NAS.
- NAS to tylko część wydatku bo jeszcze trzeba kupić nowe dyski,
- wspomniany TS-231P2 jest Legacy, ale jak widziałem ma wciąż pełne wsparcie i aktualizacje systemu, pytanie czy ktoś może powiedzieć ile to jeszcze czasu może potrwać?
Wymagania i przykłady użycia:
- Domowe repozytorium plików, dokumentów i multimediów: zdjęcia, dokumenty biurowe, pdf, może jakaś wiki, muzyka, filmy z kamerki sportowej z wakacji, filmy zrobione telefonami (widziałem że są problemy z kodekami), ślubu itp. Nie przewiduję pobierania i przechowywania filmów do oglądania na TV, czy nagrywania programów.
- Obsługa DLNA/UPnP/ewentualnie chromecast: posiadam kolekcję płyt CD obecnie zgranych w formacie FLAC i udostępnionych przez serwer miniDLNA na RaspberryPi 3. Działa to dobrze z jednym odtwarzaczem sieciowym, zaraz będzie drugi. Chciałbym też posłuchać tego na TV z podłączonym kinem domowym (ma CD ale denerwuje mnie sposób sterowania).
- Potencjalnie rozważam postawienie Serwera PLEX w celu udostępniania ww. multimediów.
- Na TV chciałbym szybko i wygodnie obejrzeć zdjęcia lub filmik z wakacji czy imprezy. Najlepiej na chromecast bez konieczności odpalania konsoli. Gdyby była opcja sterowania z telefonu na zasadzie otwrzorzyć zdjęcie/film/folder i wybrać miejsce docelowe jako urządzenie w sieci byłoby cudnie
- Wykorzystanie głównie lokalne, chodzi o trzymanie danych w jednym miejscu, robienie backup-ów z jednego miejsca, porządek i szybki dostęp/wyszukiwanie.
- Łatwa synchronizacja klientów (komputery/telefony) i oszczędność miejsca na urządzeniach (np. na służbowym lapku już nie mogę pracować bo tyle mam zdjęć z wakacji ).
- Możliwość udostępniania zasobów w internecie rodzinie lub zaufanym znajomym - udostępnienie zdjęć z imprez wakacji, jednorazowe przesłanie większej ilości danych z pominięciem chmury publicznej.
- Opcjonalnie możliwość zainstalowania GIT-a.
- Możliwość pełnego zarządzania dostępem zarówno lokalnie jak i z zewnątrz: użytkownicy, grupy itp. Także lokalnie w zależności od używanego urządzenia (kontrola rodzicielska). Nie wiem jakie są możliwości uwierzytelniania/autoryzacji, ale dobrze gdyby było to coś adekwatnego do ww. zastosowań.
- Dostęp przez VPN dla potrzeb domowników. Na routerze mam Wireguard-a, ale w kwestii dostępu do NAS-a jestem otwarty także na inne rozwiązania.
- Raczej nie potrzebuję kontenerów (pomijając kwestię budżetu), wychodzę z założenia że jeśli będę potrzebował jakiegoś serwera pod domowe laboratorium czy edukację to nie na NAS.
- Potencjalnie rozważam udostępnienie zasobu pod logi/komunikaty dla IoT (monitoring i ogrzewanie domu za miastem, aktualnie łączność tunelem VPN).
- Liczba urządzeń na teraz: 2-3 laptopy (2 służbowy, 2 prywatne w tym jeden nieużywany), dwa muzyczne odtwarzacze sieciowe (radio + dlna + spotify), przystawka chromecast 4.0 Android do TV, konsola xBOX (na razie ledwo używana), dwa telefony komórkowe, drukarka (będzie pewnie nowa sieciowa wifi, bo stary all-in-one podłączony do RP się zepsuł).
- Dwójka dzieci w wieku 6-7 lat więc zaraz zacznie się multimedialna jazda i nowe urządzenia (rodzina 2+2).
- W domu większość urządzeń jest podłączonych po Wifi, niestety z różnym skutkiem, ale to zupełnie inny temat. W przypadku laptopów posiadam jedno stałe stanowisko pracy ze stacją dokującą na kablu. NAS-a mogę podłączyć do routera dwoma skrętkami, ale obecny router chyba nie obsługuje agregacji. Posiadam mikrotik hap ac3.
- Na tę chwilę mam światłowód ze stałym i publicznym IP.
Będę bardzo wdzięczny za Waszą pomoc i proszę o wyrozumiałość. To moje pierwsze poważne podejście do tematu, ale nie można być specjalista w każdej dziedzinie