Pierwszy budżetowy NAS do domu

Nie ma takiej opcji , możesz iść z single disk -> RAID1 -> RAID5 itd
nie ma schodzenia w dół
Czy jest w takim razie przewidziany jakiś scenariusz migracji woluminu systemem?

Planuję postawić na tym jednym SSD wolumin pod system i aplikacje. Nie znam się na dyskach SSD, nie wiem czy one w jakiś sposób sygnalizują nadchodzącą śmierć, ale załóżmy że przewiduję, że niedługo się to stanie. Kupuję drugi nowy dysk SSD i teraz chciałbym zmigrować na niego ten pierwszy. Czyli zmigrować wolumin z systemem i aplikacjami.

jeszcze raz - nie ma czegoś takiego jak migracja na inny dysk - możesz tylko z działającego jeszcze pojedyńczego dysku , przejść na RAID-1 (czyli dwa dyski) - nie ma zejścia w dół do pojedyńczego dysku. to droga w jedną stronę.

W kwestii migracji ustawień wersja 5.2 umożliwia całkiem zgrabny backup ustawień i ich przywrócenie po postawieniu systemu na nowym dysku.
Nie ma możliwości przywrócenia danych aplikacji (te trzeba backupować osobno).
1724257372899.png

Połączono posty:

Nie znam się na dyskach SSD, nie wiem czy one w jakiś sposób sygnalizują nadchodzącą śmierć
Jeśli dysk to obsługuje i nie nastąpi nagła śmierć to Qnap powinien marudzić jak coś będzie nie tak.
1724257677585.png

• Clapping Hands
Reakcje: SiewcaRyżu
Cześć.
Jestem od kilku miesięcy zadowolonym użytkownikiem TS-264-8G, aktualnie 24Gb ramu plus dwa dyski nVME.
Kupując teraz kupił, bym model 4 zatokowy.
Pozdrawiam

Witam, @maj0nez
Zastanawiam się nad kupnem takiego samego NAS, jak w Twoim przypadku. Mój obecny TS-230 jest bardzo słabiutki, a poza tym serwis QNAP stwierdził, że RAM jest w nim uszkodzona. Występowały samoistne restarty, głównie w czasie pracy aplikacji QNAP AI Core (potrzebuje ona jednak lepszego procesora i dużej pamięci)
Jak mocno hałasuje Twój NAS? Bo w moim obecnie słyszę cały czas delikatne grzechotanie - w ciągu dnia da radę z tym żyć, ale w nocy to już jest to denerwujące. NAS jest w tym samym pokoju co spanie. Dlatego wyłączam go po zrobieniu kopii danych (co nie jest zalecane dla dysków NAS)
Pozdrawiam serdecznie
Leszek

Witam, @maj0nez
Zastanawiam się nad kupnem takiego samego NAS, jak w Twoim przypadku. Mój obecny TS-230 jest bardzo słabiutki, a poza tym serwis QNAP stwierdził, że RAM jest w nim uszkodzona. Występowały samoistne restarty, głównie w czasie pracy aplikacji QNAP AI Core (potrzebuje ona jednak lepszego procesora i dużej pamięci)
Jak mocno hałasuje Twój NAS? Bo w moim obecnie słyszę cały czas delikatne grzechotanie - w ciągu dnia da radę z tym żyć, ale w nocy to już jest to denerwujące. NAS jest w tym samym pokoju co spanie. Dlatego wyłączam go po zrobieniu kopii danych (co nie jest zalecane dla dysków NAS)
Pozdrawiam serdecznie
Leszek
Witaj Leszku
Tak jak napisałem w swoim poście kupiłbym teraz 4 zatokowca tylko dla RAID5, jestem bardzo zadowolony z niego i sprawdza się rewelacyjnie.
Ma kilka minusów jeden z nich to aplikacje, są okropne wogóle nie userfrendly :-(
Niestety nie określę Ci poziomu głośności, gdyż stoi daleko ode mnie.
Jak miałem go przy biurku to dyski słychać w dzień, pewnie nie jest to wina serwerów tylko budowy nośników.
Pozdrawiam

• Lubię to
Reakcje: Lenik
Witaj Leszku
Tak jak napisałem w swoim poście kupiłbym teraz 4 zatokowca tylko dla RAID5, jestem bardzo zadowolony z niego i sprawdza się rewelacyjnie.
Ma kilka minusów jeden z nich to aplikacje, są okropne wogóle nie userfrendly :-(
Niestety nie określę Ci poziomu głośności, gdyż stoi daleko ode mnie.
Jak miałem go przy biurku to dyski słychać w dzień, pewnie nie jest to wina serwerów tylko budowy nośników.
Pozdrawiam
Witam i dziękuję za feedback. W takim razie delikatny hałas jest przypadłością wszystkich lub większości dysków do NAS. Muszę pomyśleć o zmianie lokalizacji NAS, aby wyeliminować odczuwanie hałasu. Ja posiadam Seagate IronWolf 2x4GB i pracują one w RAID1. No i cały czas grzechoczą. Porównując mój obecny TS-230 z TS-264-8G to tak jak maluszek z porsche ;) Posiadam ponad 60k zdjęć i identyfikacja osób przy pomocy QNAP AI Core trwa na TS-230 prawie 4 doby :eek:.
Pozdrawiam Leszek

Mój model opisany był jako TS-264-8G na początku było GB ramu, ale uzupełniłem o kolejną kość 16 BG plus do tego mam jeszcze dwa dyski nVme po 256 GB na moje potrzeby rewelacja.
Kolejnym zakupem będzie urządzenie do obsługi sieci 5 gigabitów.
Pozdrawiam
PS cena za 4 zatokowca jest chyba niewiele wyższa?

Nie mam pojęcia jak je rozróżnić, mój w opisie też miał pamięć lutowaną a po otwarciu do włożenia dysków okazało się że serwer ma wolny slot.

Nie mam pojęcia jak je rozróżnić, mój w opisie też miał pamięć lutowaną a po otwarciu do włożenia dysków okazało się że serwer ma wolny slot.
Zamówiłem QNAP TS-264-8G ale z 16GB. Po rozmowie ze sprzedawcą zaproponowali mi 2 x 8GB lub 1 x 16 GB. Wybrałem 16 GB

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. qtier
  2. TS-216G
  3. 253be
  4. kodi
  5. plex
  6. nvme
  7. Silas Mariusz
  8. instalacja wireguard
  9. system ssd
  10. jellyfin
  11. praca dysk