Pomoc ts-364-16g zacinające filmy po hdmi

pucharek

Entry Technician
Q Associate
20 Sierpień 2024
39
1
8
36
QNAP
null
Ethernet
1 GbE
witam ma problem, na serwerze posiadam mnóstwo filmików z telefonów i nie tylko qnap ma złącze hdmi które jest połączone bezpośrednio do telewizora LG, czemu to się zacina ? oczywiście filmiki z telefonów są w 4k , rozumiem, ze serwer ma hdmi i to przez to leci obraz i dźwięk ? ale telewizor po kablu też jest podłączone do rutera.

Ogólnie zasada jest taka. NAS ma dawać dane Player ma je otwierać. NAS ma nawet CPU o 2% nie zwiększyć. To odtwarzacz ma robić robotę. Ważne jest aby odtwarzanie było bezpośrednie. Zakup premium w przypadku Emby i Plexa daje dodatkową funkcjonalność w postaci sprzętowej "Serwer multimediów Plex spróbuje użyć akceleracji sprzętowej do kodowania i dekodowania wideo". Domyślam się ze kodek to wymysł Apple. U mnie te pliki w Kodi i Plexie działają bez problemu. Nie kupuj premium nie trzeba.

w końcu !
masz film w rozdzielczości 4k, zakodowany kodekiem H265, z profilem HDR10 - więc jak to mówią u nas - full wypas
to teraz sprawdzamy:
1. czy Twój TV wspiera odtwarzanie plików zapisanych w standardzie HDR10 ? sprawdzaj w instrukcji TV
jeśli nie , to musisz włączyć transkodowanie w serwerze multimediów (Transcoding | Emby Documentation)
2. Podpiąłeś FireSticka do sieci 5 GHz ? jak nie i nie masz takiej sieci - włączasz transkodowanie i ograniczasz w odtwarzaczu Emby przepływność (do takiej aż będzie ci działało).

• Lubię to
Reakcje: _Floyd
Ogólnie zasada jest taka. NAS ma dawać dane Player ma je otwierać. NAS ma nawet CPU o 2% nie zwiększyć. To odtwarzacz ma robić robotę. Ważne jest aby odtwarzanie było bezpośrednie. Zakup premium w przypadku Emby i Plexa daje dodatkową funkcjonalność w postaci sprzętowej "Serwer multimediów Plex spróbuje użyć akceleracji sprzętowej do kodowania i dekodowania wideo". Domyślam się ze kodek to wymysł Apple. U mnie te pliki w Kodi i Plexie działają bez problemu. Nie kupuj premium nie trzeba.
oki sprubuje ten kodi , ale powiem szczerze płynniej mi filmy odtwarza telewizor z smart niz ten fire tv za 300zł :D

Moim zdaniem to co mówisz nie może być prawdą. A jeśli jest to nie wina sprzętu a użytkownika.
no serio sprawdzałem oby dwa te same filmiki w programie emby i na tv i na fire tv i na fire tv w momentach się zacina a na tv nie. Więc jak to mam wytłumaczyć ? tyle ze fire tv jest po wifi, a tv po lan kablu

no serio sprawdzałem oby dwa te same filmiki w programie emby i na tv i na fire tv i na fire tv w momentach się zacina a na tv nie. Więc jak to mam wytłumaczyć ? tyle ze fire tv jest po wifi, a tv po lan kablu
Firetv jakie wynegocjował wifi ? Jaka odleglosc od routera ???

Firetv jakie wynegocjował wifi ? Jaka odleglosc od routera ???
1m od rutera wifi6
Połączono posty:

w końcu !
masz film w rozdzielczości 4k, zakodowany kodekiem H265, z profilem HDR10 - więc jak to mówią u nas - full wypas
to teraz sprawdzamy:
1. czy Twój TV wspiera odtwarzanie plików zapisanych w standardzie HDR10 ? sprawdzaj w instrukcji TV
jeśli nie , to musisz włączyć transkodowanie w serwerze multimediów (Transcoding | Emby Documentation)
2. Podpiąłeś FireSticka do sieci 5 GHz ? jak nie i nie masz takiej sieci - włączasz transkodowanie i ograniczasz w odtwarzaczu Emby przepływność (do takiej aż będzie ci działało).
tak podpięty pod 5ghz , a tv w instrukcji nic mi nie pokazuje czy mam hdr10, ale chyba mam poniewaz jak nie raz odtwarzam filmiki z telefonu to pokazuje mi w rogu że uruchomił się hdr
Połączono posty:

1m od rutera wifi6
Połączono posty:

tak podpięty pod 5ghz , a tv w instrukcji nic mi nie pokazuje czy mam hdr10, ale chyba mam poniewaz jak nie raz odtwarzam filmiki z telefonu to pokazuje mi w rogu że uruchomił się hdr
tak doczytałem się obsługuje hdr10+

tak tam emby zainstalowany
Ja miałem problemy z bardzo dużymi plikami 4K HDR i napisami. Startował i za chwilę się zatrzywywał. Obciążenie procka 100% i buforowanie po kilka sekund. Bez napisów było trochę lepiej. Ale u ciebie nie startuje wcale. A czy próbowałeś zainstalować emby na PC i zobaczyć czy odtwarza te pliki?

Ja miałem problemy z bardzo dużymi plikami 4K HDR i napisami. Startował i za chwilę się zatrzywywał. Obciążenie procka 100% i buforowanie po kilka sekund. Bez napisów było trochę lepiej. Ale u ciebie nie startuje wcale. A czy próbowałeś zainstalować emby na PC i zobaczyć czy odtwarza te pliki?
tak na pc tez nie odtwarza

Miałem tak, że jeden TV na Web OS ciął film niemiłosiernie odtwarzając w oryginale, bez transkodowania, a kolejny z Google TV juz sobie radził. Firestick Max, ten z 4K sobie radzi bez problemu na emby ze wszystkim, natomiast chromcast Full HD, ten tańszy juz nie.

https://we.tl/t-WGBQxsTaSi
Połączono posty:

Mój plex nie widzi tego pliku MP4.
a no właśnie :) , czyli za poteżny potwór haha :D
Połączono posty:

a jak u ciebie ? :) chyba oddaje tego fire tv :D wygląda na to że jest zbędny, jezeli tv odtwarza płynniej filmy :) a żaden program i urządzenie nie otworzy filmów z samsunga s23+ .

Poszedł na plex po zmianie Jakość: automatycznie.

Załączniki

• test.jpg
    test.jpg
    271 KB · Wyświetleń: 13

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. plex
  2. media
  3. emby
  4. Jellyfin