Pomoc Wymian dysku systemowego na większy

Pecus

Entry Technician
Q Associate
7 Luty 2015
83
18
8
52
Warszawa
QNAP
TS-x51
Ethernet
1 GbE
Panowie.
Mam podobną sytuację.

QNAP TS-451
Dysk 1 - SSD - pojedynczy - system
Dyski 2-4 - HDD - RAID5

Na dysku 1 mam też kilka aplikacji i folder z archiwum foto (duuuży) obsługiwany przez QuMagie.

Chcę wymienić dysk 1 na większy.

Czy na prawdę QNAP nie ma na to jakiejś sensownej procedury, bez stawiania wszystkiego na nowo, albo opisanego powyżej odzyskiwania dostępu do serwera po sklonowaniu dysku.

Wygląda na to, że zwyczajny user nie jest wstanie tej operacji wykonać samodzielnie.

Ja mam jakąś wiedzę i nie boję się linuxa i linii komend czy łączenia przez SSH ale i tak mam obawy.

Czy jeśli zrobię klona tego dysku, włożę go zamiast poprzedniego, to QNAP się nie uruchomi i będę musiał przejść przez drogę opisaną we wskazanym wątku?

W moim przypadku, zawsze będę mógł włożyć ten stary dysk, bo jest sprawny, tylko już trochę mały, ale czy jak to zrobię po wcześniejszej próbie z nowym dyskiem, to system wróci do stanu sprzęd operacji?

Za dużo niewiadomych przy (teoretycznie) tak prostej operacji., Proszę o wsparcie :)

Czy jeśli zrobię klona tego dysku, włożę go zamiast poprzedniego, to QNAP się nie uruchomi i będę musiał przejść przez drogę opisaną we wskazanym wątku?
Jeśli się nie uruchomi, to musisz wykonać procedurę opisaną w temacie uruchamiania serwera.
Klonowanie dysku nie jest oficjalnie wspierane przez QNAP i nie możesz liczyć na wsparcie w tej sytuacji.
To działanie jest na własną rękę.
Albo zadziała, albo nie.
Co innego też jest proces rozszerzenia woluminu/puli dyskowej.
Proces taki powinien być zawsze wykonany zgodnie z Online RAID Capacity Upgrade co się wyklucza z Twoim zamiarem.
Jeśli nie został wykonany w ten sposób, możesz mimo wszystko spróbować po zakończonym procesie spróbować zwiększyć pule dyskową/wolumin/raid:
Image_2025-03-18_10-43-43.png

Następnie odczekać max do 2-3minuty aż uaktywni się przycisk (Extended Capacity).
Image_2025-03-18_10-44-05.png

UWAGA
Jeśli w systemie jest pula pamięci lub woluminy a powyższe działanie nie przyniesie oczekiwanego skutku rozszerzenia pojemności, to wymagane będzie ręcznie podjęcie próby zmiany rozmiaru woluminu/puli dyskowej.

(Powyższy opis nie dotyczy konfiguracji dyskowych utworzonych w wersji firmware sprzed 2018 roku)

Ręczne rozszerzenie woluminów polega na:
Bash:
# zatrzymanie uslug
/etc/init.d/services.sh stop
/etc/init.d/qulog.sh force-stop
# zatrzymanie uslug migawek
/etc/init.d/qsnapman.sh stop
/sbin/daemon_mgr lvmetad stop "/sbin/lvmetad"
rm /var/run/lvm/lvmetad.socket
# wylaczenie swapa
swapoff -a
# killniecie wszystkich procesow uzywajacych cachedev1 - jesli tego woluminu kwestia dotyczy
kill -9 `lsof /share/CACHEDEV1_DATA | awk '{print $2}'`
umount /share/CACHEDEV1_DATA
# odmountowanie woluminu
umount /dev/mapper/vg1-snap*
umount /dev/mapper/cachedev1
# usuniecie warstwy cache (nawet jesli nie uzywasz ssd cache)
dmsetup remove cachedev1

# zwiekszenie pojemnosci samego RAID - nawet jesli to jest pojedynczy dysk
mdadm /dev/md1 --grow --size=max

# zmiana rozmiaru puli na maks
pvdisplay
pvresize /dev/md1

# rozszerzenie rozmiaru woluminu logicznego
lvs -a
vgs -a
lvresize vg1/lv1 -l +100%"FREE"
lvs -a

# jesli wszystko w porzadku, to nalezy rozszerzyc teraz partycje, ale wczesniej warto zrobic e2fsck - sprawdzenie systemu plikow
ls /dev/vg1
e2fsck_64 -fvp -C0 /dev/vg1/lv1
# finalnie rozszerzenie partycji
resize2fs_64 /dev/vg1/lv1

# wylaczenie calej puli, aby za chwile zrobic jej reinit
vgchange -an vg1
/etc/init.d/init_lvm.sh

# ponowne uruchomienie uslug
/etc/init.d/services.sh start

# reboot

Kurcze.

Mam jednak obawy, na dysku, który chcę wymienić (powiększyć), mam parę aplikacji, w tym QuMagie - no tu mogę zrobić backup ustawień.
Poza tym jak widzę w tekście: "(Powyższy opis nie dotyczy konfiguracji dyskowych utworzonych w wersji firmware sprzed 2018 roku)" to zaczynam się zastanawiać jak dawno konfigurowałem tego NASa :)
W międzyczasie rozszerzałem RAID5 na 3 dyskach wymieniając je na większe (tu przynajmniej jest ustalona procedura i działa).

Po prostu nie chciałbym wywracać działającej u mnie "od zawsze" konfiguracji, nad którą trochę pracowałem - choćby skanowanie multimediów i stworzenie albumów i uporządkowanie w QuMage zajęło mi wiele dni (samo skanowanie to u mnie z tydzień :) ).

No nic spróbuję w weekend z klonowaniem. Mam nadzieję, że jak nie zadziała, to włożenie starego dysku przywróci mi konfigurację.

Tak czy inaczej, brak przygotowanej w systemie procedury takiej wymiany, to poważny błąd QNAPa. (wg mnie)

Tak czy inaczej, brak przygotowanej w systemie procedury takiej wymiany, to poważny błąd QNAPa. (wg mnie)
Ależ QNAP ma taką procedurę.
Tyle, że ta procedura nie obejmuje tzw. Januszowania.
Po za tym, klonowanie ktore zasugerowales to taka sama procedura jak w przypadku Winowsa.
Tu i tu zrobisz to samo. Tu i tu zwiększysz rozmiar partycji, z wyjątkiem starych systemów QNAP, na co konkretnie dałem Ci instrukcję, a jeśli ona nie rozwiąże tematu, to tak jak w przypadku Windowsa - instalacja na nowo.

• Lubię to
Reakcje: orzepka
Ale nie chodzi mi o procedurę zwiększenia rozmiaru partycji (tę znam i wykonywałem już).
Chodzi o procedurę wymiany dysku systemowego (pojedynczego) na nowy - większy, bez utraty danych i konfiguracji systemu.
Widziałbym to np. tak (to moje dywagacje a nie konkretna propozycja):

1.Podłączamy nowy dysk po USB
2, Wykonywane jest (ale już pod kontrolą systemu QNAPa) klonowanie dysku systemowego na zewnętrzny USB
3. Aktualizowane są na dysku zewnętrznym odpowiednie zapisy konfiguracji (w tym np. WWN dysku).
4. Wyłączamy QNAPa, odłączamy dysk USB i wpinamy go zamiast systemowego
5. Włączany QNAPa - voila - mamy nowy dysk systemowy wraz z konfiguracją, aplikacjami i danymi.

Dziękuję za uwagę :)

Na tyle, by zrobić dd znam :) , ale to chyba nie rozwiązuje "problemu" z identyfikatorem sprzętowym dysku.

Bo jeśli "dd i po sprawie" to czemu nikt tego nie zaproponował, a widzę tu sporo linuxa użytego w celu odzyskania kontroli po klonowaniu. Zakładam więc, że dd zadziała dokładnie tak samo jak klonowanie na zewnątrz QNAPa , i i tak trzeba będzie potem podłubać, by wszystko zadziałało. A skoro tak, to chyba wolę na zewnątrz. Bardziej będę nad tym panował.

Dołączę się do tematu z ponieważ także mnie interesuje.
Czy sklonowanie dysku Clonezillą, bit po bicie pomogłoby w tym temacie ?.
Albo na kompie z Linuxem w konsoli z uprawnieniami root’a skopiowanie zawartości wraz ze wszystkimi dowiązaniami itd. Itp. ?.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Clonezilla u mnie nie zadziałała (w trybie standardowego klonowania dysku). To znaczy sklonowała pierwszą partycję oraz układ pozostałych jednak już bez danych.
Co ciekawe nie pokazała błędu tylko zakończyła operację z sukcesem :)

Finalnie wykonałem kopię konfiguracji systemu, oraz kopię bazy danych QuiMage.
A potem standardową procedurę ponownej instalacji. Czyli wyłączyłem NASa, wyjąłem wszystkie dyski, włożyłem tylko nr. 1 - nowy, uruchomiłem NASa i zrobiłem instalację systemu. Włożyłem dyski 2,3,4 i przy pomocy odpowiedniej opcji systemowej przywróciłem je do puli. Następnie przywróciłem ustawienia systemu z kopii.
I tu plus dla QNAPa - poszło to bardzo sprawnie i wszystko od razu zaczęło działać jak trzeba.
Następnie odtworzyłem swoje archiwum fotografii i zrobiłem odzyskanie bazy QuiMage - i nie potrzebnie :)
A dlaczego? - otóż odzyskiwanie bazy trwało ponad tydzień!!! , a międzyczasie zainstalowałem Immich - i on przez ten sam tydzień zeskanował mi wszystko i zrobił swoją bazę OD PODSTAW.
Więc wyłączyłem QuiMage i wszystkie dodatki multimedialne od QNAPa i zostałem przy Immich - działa dużo sprawniej i jest wygodniejszy.

A ja się podepnę do tego januszowania z któregoś tam wątku, bo się z nim w 100% zgadzam.
Trzeba było nie kombinować tylko zrobić tego radia na wszystkich dyskach i teraz nie byłoby problemu.

Wiem że nie wnoszę do dyskusji żadnej merytorycznej wiedzy ale irytuje mnie jak ktoś sobie sam narobił problemów i jeszcze ma pretensje że nie ma jakiejś tam procedury na januszowanie ;)

• ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (QTS Hero 5.2.6.3195, aktualne na dzień 06.08.2025.)
A ja się podepnę do tego januszowania z któregoś tam wątku, bo się z nim w 100% zgadzam.
Trzeba było nie kombinować tylko zrobić tego radia na wszystkich dyskach i teraz nie byłoby problemu.

Wiem że nie wnoszę do dyskusji żadnej merytorycznej wiedzy ale irytuje mnie jak ktoś sobie sam narobił problemów i jeszcze ma pretensje że nie ma jakiejś tam procedury na januszowanie ;)

Może ja też niewiele wniosę, ale kolega w pierwszym poście zaznaczył, że dysk nr 1 to SSD / system, potem dyski 2-4 to HDD / dane.

Ciężko zrobić z tego RAID na 4 dyski moim skromnym zdaniem, bo inna była intencja autora. System ma być na dysku nr 1, szybkim, dane na dyskach 2-4, wolniejsze, ale za to niedrogie i pojemne.

Pozdrawiam,

S.

No to po cholerę pchał tam zdjęcia, jakby to były tylko apki to by zrobił backup ustawień, wsadził nowy dysk, system od nowa, restore i po sprawie.

A z tego to mógł zrobić tego radia z trzech a ten SSD na cache wykorzystać, ale w żadnym wypadku nie stawiać czegoś na jednym dysku. Błąd w sztuce i tyle, tak się nie robi.

A z tego to mógł zrobić tego radia z trzech a ten SSD na cache wykorzystać, ale w żadnym wypadku nie stawiać czegoś na jednym dysku.
Cytując kolege:

Błąd w sztuce i tyle, tak się nie robi.

ale w żadnym wypadku nie stawiać czegoś na jednym dysku.
Jasne - nazywa się to:
  1. akceptowalne rydzyko
  2. brak innej opcji konfiguracji przy wybranym budżecie/konfiguracji.

• Lubię to
Reakcje: fog
  • ·
  • TVS-hx74
  • ·
  • 2.5 GbE
  • ·
  • Najnowszy możliwy (QTS Hero 5.2.6.3195, aktualne na dzień 06.08.2025.)
No to po cholerę pchał tam zdjęcia, jakby to były tylko apki to by zrobił backup ustawień, wsadził nowy dysk, system od nowa, restore i po sprawie.

A z tego to mógł zrobić tego radia z trzech a ten SSD na cache wykorzystać, ale w żadnym wypadku nie stawiać czegoś na jednym dysku. Błąd w sztuce i tyle, tak się nie robi.

Jak napisałem wcześniej, autor miał taką, a nie inną koncepcję. Nie myli się tylko ten, co nic nie robi.

Może i słusznie zauważasz, że folder Foto na tym dysku to nie najlepszy pomysł, ale myślę, że znów chodziło o szybkość dostępu do tych zdjęć.

Cóż, poczekajmy na wyniki prac, może koledze uda się powiększyć ten dysk i temat będzie rozwiązany.

Jest też inne rozwiązanie : zakupić nowego NAS'a, od razu na bogato :) , dwa dyski m.2 na system w RAID 1, po 1 TB każdy, do tego dwa dyski SSD na cache, też po 1 TB, a potem 6-8 dysków w RAID 6 / 10 na dane.

Wtedy wiele problemów nawet się nie pojawi, pozostaje tylko kwestia $$$ :ROFLMAO:

I dalej mówimy o NAS'ie tzw. biurkowym, nawet nie pomyślałem o czymś stricte serwerowym.

Miłego wieczoru.

S.

Użytkownicy znaleźli tą stronę używając tych słów:

1. dyski
  2. ssd cache
  3. forum
  4. ts-251
  5. systemu plików w pamięci
  6. Ts-473