Podążaj za instrukcjami w poniższym filmie, aby zobaczyć, jak zainstalować naszą stronę jako aplikację internetową na ekranie głównym swojego urządzenia.
Informacja: Ta funkcja może nie być dostępna w niektórych przeglądarkach.
Używasz przestarzałej przeglądarki. Może ona nie wyświetlać poprawnie tej lub innych stron internetowych. Powinieneś zaktualizować swoją przeglądarkę lub użyć alternatywnej przeglądarki.
Witam. Muszę stworzyć serwer firebird na QNAPie TS-231P. Zainstalowałem Container Station i na nim zainstalowałem jacobalberty/firebird. Teoretycznie wszystko działa na serwerze działa, firebird ma przydzielony drugi adres IP i przekierowanie portu na 3050. Poleceniem telnet łączę się z samym QNAPem za pomocą głównego adresu IP, ale jak wpisuję adres IP firebirda, to pokazuje się tylko komunikat, że "nie można nawiązać połączenia na porcie 23". Co robię jeszcze nie tak? Czy jeśli jest włączone SSH to z polecenia telnet nie połączę się z tym firebirdem?
OK, dzięki SiewcaRyżu, sporo mi pomogłeś, bo do tej pory błędnie wpisywałem port po dwukropku
Wszystko wygląd dobrze, ale program którym próbuję się połączyć wymaga tylko hasła a z tego co widzę, to powinienem podać nazwę użytkownika i hasło. Jeśli tak jest to zaraz będę pisał do wsparcia od nich, ale teraz bym chciał się jakoś zalogować na ten serwer, żeby go sprawdzić. Jak mogę to zrobić?
To tutaj zjebka - użyłeś obrazu dockera , który nie będzie aktualizowany
Użyj firebirdsql/firebird - przyzwoita dokumentacja jest na stronie: firebirdsql/firebird - Docker Image
Testuj bo ja wiem ? dbeaver ?
PS: Cokolwiek używasz w dockerze, nie podlega wsparciu QNAPa.
Bo to był jedyny który działał. Mamy QNAPa na procesorze ARM, przez co niewiele obrazów chce działać. Czytałem, że jestem w stanie odpalić wszystko, ale nie jestem na tyle doświadczony, żeby tak eksperymentować.
Połączono posty:
No i wszystkie dockery niby się instalują, ale serwery nie chcą działać. Do tej pory ruszył tylko ten jacobalberty/firebird.
czaje - bo to ten ARM od Amazona
i to bedzie Twój wielki problem bo FireBird wycofał sie z wspierania tej rodziny procesorów na rzecz arm64
dlatego też niepolecamy tanich nasów .. bo się tylko ludzie wqrwiają że nie działa to czy tamo.
Teraz już staję na rzęsach, żeby gdziekolwiek odpalić tego firebirda
W sensie, udało mi się odpalić tego jacobalberty/firebird i działa, ale ten chyba obsługuje firebirda 2,5 a my potrzemujemy 3.0.
Próbuję na tym QNAPie TS-264 odpalić firebirdsql/firebird:3.0.13 i dochodzę do momentu w którym mam stworzony kontener, utworzone swoje hasło, ale nie mogę się połączyć, bo żaden folder nie działa. Podczas tworzenia kontenera w jacobalberty/firebird mogę z listy wybrać wolumin i przypisać ścieżkę a w tym na liście nie ma woluminów. Niestety nie znalazłem rozwiązania, więc proszę o wszelkie sugestie.
Mogę prosić o poprowadzenie mnie za rączkę? Niestety nie wiem jak to zrobić. Łączę się za pomocą putty i WinSCP, ale nie wiem jak zmieniać w/w ustawienia.
oke więc odpowiedz:
1. gdzie chcesz trzymać informacje o kontenerach ? ja zwykle proponuje zrobić udział Kontenery (pomyśl ile miejsca bedzie to zajmowało i wybierz właściwą pule dysków podczas tworzenia udziału) => /share/Kontenery
2. gdzie chcesz chcesz trzymać dane z kontenerów ? proponuje katalog w w/w udziałe => /share/Kontenery/Firebird/
Idąć po najmniejszej linii oporu, robisz udział (jak wyżej) , w nim umieszczasz folder Firebird (pamiętaj że wielkość liter ma znaczenie w nazwach) za pomocą FileStation.
Robisz sobie w Windows plik o nazwie docker-compose.yml (mam nadzieje że nie musze tego tłumaczyć)
wrzucasz do niego treść:
nie jestem specem od Firebirda - wg logów apka sie włączyła , wymagany port został przekierowany , więc wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że działa.
nie jestem specem od Firebirda - wg logów apka sie włączyła , wymagany port został przekierowany , więc wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują że dział