Pomoc Serwer firebird na TS-231P

Maciejkoo

Passing Basics
Beginner
9 Maj 2024
7
0
1
44
QNAP
TS-x31P
Ethernet
1 GbE
Witam. Muszę stworzyć serwer firebird na QNAPie TS-231P. Zainstalowałem Container Station i na nim zainstalowałem jacobalberty/firebird. Teoretycznie wszystko działa na serwerze działa, firebird ma przydzielony drugi adres IP i przekierowanie portu na 3050. Poleceniem telnet łączę się z samym QNAPem za pomocą głównego adresu IP, ale jak wpisuję adres IP firebirda, to pokazuje się tylko komunikat, że "nie można nawiązać połączenia na porcie 23". Co robię jeszcze nie tak? Czy jeśli jest włączone SSH to z polecenia telnet nie połączę się z tym firebirdem?

OK, dzięki SiewcaRyżu, sporo mi pomogłeś, bo do tej pory błędnie wpisywałem port po dwukropku :)

Wszystko wygląd dobrze, ale program którym próbuję się połączyć wymaga tylko hasła a z tego co widzę, to powinienem podać nazwę użytkownika i hasło. Jeśli tak jest to zaraz będę pisał do wsparcia od nich, ale teraz bym chciał się jakoś zalogować na ten serwer, żeby go sprawdzić. Jak mogę to zrobić?

Bo to był jedyny który działał. Mamy QNAPa na procesorze ARM, przez co niewiele obrazów chce działać. Czytałem, że jestem w stanie odpalić wszystko, ale nie jestem na tyle doświadczony, żeby tak eksperymentować.
Połączono posty:

No i wszystkie dockery niby się instalują, ale serwery nie chcą działać. Do tej pory ruszył tylko ten jacobalberty/firebird.

Zrzut ekranu 2026-02-23 124012.png