-
Pierwszy NAS do domu
Na początku miałem taki zamysł, jak szukałem informacji o raid znalazłem na stronie intela o migracji. Później dotarłem to opisu migracji macierzy raid online na stronie qnapa i tam takiej opcji nie ma. Także na początek zacznę z pojedynczym dyskiem albo raid 1. Oczywiście, mam to na uwadze...- Gracko
- Post #9
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Pierwszy NAS do domu
Tego jestem świadom, chce to traktować jako etap przejściowy do raid 5 z czasem jak dodam kolejne dyski. Nie chce na raz wkładać tyle dysków ile jest zatok. Raz że koszty a dwa to lepiej aby dyski miały różny czas pracy, zmniejszy ryzyko że padnie kilka na raz. To mocny argument. Dodatkowo co...- Gracko
- Post #7
-
Pierwszy NAS do domu
Dziękuje wszystkim za odpowiedź. Możesz rozwinąć dlaczego nie jest to dobry pomysł? Chodzi może o to co znalazłem na stronie qnap? Migracja poziomu RAID online Możliwe migracje pojedynczy->R1 R1->R5 R5->R6 Z tego co widziałem to te karty rozszerzeń na PCI z listy kompatybilnych do tanich...- Gracko
- Post #5
-
Pierwszy NAS do domu
Cześć, Tak jak w temacie, przymierzam się do zakupu pierwszego NASa. Chciałbym się was poradzić co wybrać albo potwierdzić czy mój wybór jest dobry do tego do czego chce wykorzystać NAS. W temacie NASów jestem zielony. Więc tak: - Głównie wykorzystywany do odtwarzania multimediów na...- Gracko
- Thread
- dobry może tutaj wybór
- Replies: 8