-
G
Kupno nowych dysków do NAS - co wybrać?
mam WD GOLD i jestem zadowolony, ale w qnapie były głośne, w S zero problemów. Tanie dyski masz na allegro z 5 letnią gwarancją, tylko po zakupie sprawdzić SN - bo czasem są wyciągane z serwerów i nie ma żadnej gwarancji- grzech1991
- Post #11
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
G
Help NAS traci połączenie z urządzeniami przez USB
daleki jestem od reklamy, pisząc o używkach, gdzie nowa karta kosztuje 3k. 500 zł to jak za darmo, a jak za dużo - to zobacz cenę nowych i zrozumiesz skąd się bierze to "za dużo". Rozwiązanie jak najbardziej zadziała, brak pomocy to Twoja subiektywna ocena, i możesz zaproponować inne, lepsze...- grzech1991
- Post #22
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
G
Help QNAP TS-251+ 8Gb Ram Procesor J1900 (4rdzenie, 4 wątki)
to samo miałem, support nie potrafił pomóc poza - usunięciem danych z dysku, zmieniłem na S i zero problemów- grzech1991
- Post #30
-
G
Ja wniosłem, wątek pod tytułem "jak to działa" i wolę coś innego za 500 zł sam rozpocząłeś :)- grzech1991
- Post #17
-
G
No dlatego jeden woli dobrego UPSa (APC), a drugi śmietnik i orać się na forum. Ja jestem team nr. 1.- grzech1991
- Post #15
-
G
Ja nie widzę sensu pisania na forum, że mi coś nie działa, jak można zrobić tak aby działało. Karta pozwala dodatkowo monitorowć temperaturę + ma powiadomienia na maila + możesz podłączyć do niej tonę urządzeń, to, żę ty nie korzystasz i wolisz pisać na forum to spoko. Niektórzy wolą po prostu...- grzech1991
- Post #13
-
G
to działa na snmp, więc jest kompatybilne z qnapem, S i zasadniczo dowolnym linuxem. Przecież jak pisze, że coś mam, to znaczy, że... coś mam i działa. No nie? Taką, że lanu mu nie rozłącza.- grzech1991
- Post #11
-
G
idzie po sieci, więc rozłączenie usb nie ma znaczenia- grzech1991
- Post #9
-
G
"często NAS traci połączenie pomiędzy urządzeniami podłączonymi po USB, co powoduje problemy związane z kopiami bezpieczeństwa oraz zasilaniem." Rozwiązuje to problem usb z UPSem.- grzech1991
- Post #7
-
G
https://allegro.pl/oferta/zasilacz-ups-apc-ap9631-15049408372 coś takiego mam i zero problemów- grzech1991
- Post #5
-
G
Help PLEX - dostępo poza siecią domową IPv6
bez problemu w grudniu przedłużyłem :)- grzech1991
- Post #55
- Forum: Serwery multimediów (Plex, Jellyfin, Emby, DLNA)
-
G
w UPC da się przedłużyć umowę nadal do tego kupuje się dekoder z enigmą albo apple tv + upc tv go, ale to wiadomo nikt o tym nie powie @Butler ja akurat siedzę w systemach operacyjnych, ale dla mnie to nie powinno mieć żadnego znaczenia ipv6 jak ipv6, jakby nie działało padłaby pewnie połowa...- grzech1991
- Post #51
-
G
Help TS-264-8GB filmy w 4K zacinają się na TV
to nie kwestia routera tylko telewizorów, TV osiąga po wi-fi spokojnie 200,300 mbps. Lan jest 100mbps, odliczając narzut masz 90mbps 30 vs 200/300- grzech1991
- Post #34
-
G
plex powinien bez problemu przecież łączyć się na ipv6, przecież to ip jak każde inne, w niemczech 70% internetu jest na tym? Inna kwestia, że umowę można przedłużyć bez problemu w UPC nadal, nie trzeba do play przenosić.- grzech1991
- Post #34
-
G
Help TS-231P Single Drive - sklonowanie dysku
qnap dorzuca soft ironwolf do segate - pokazuje realokacje 8 sektorów + ostrzeżenie. Ogólnie, dysk jest sprawny - stąd kupiony nowy. Jeśli ja się domyślam o co chodziło qnapowi, to chcę zrobić: 1xHDD--->1xHDD (inny dysk) Według qnapa 1xHDD--->2xHDD (raid 1)---->Wymiana pierwszego dysku na nowy...- grzech1991
- Post #9
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)
-
G
Póki co mam jeden dysk, który przechodzi tylko w read-only, każde narzędzie pokazuje, że poza 8 badami jest sprawny. Reasumując, mam sprawny dysk, ?sprawnego qnapa?, nie mogę go używać. Co mam zrobić? Odpalić i czekać aż znowu wskoczy w read-only? Powodem odrzucenia przez qnapa był wymóg dwóch...- grzech1991
- Post #7
-
G
Jeśli używam single drive to raczej nie, tam nie ma ultra ważnych danych. Ale chciałbym to zrobić dobrze, qnap odradził mi robienie raid 1, z tego co rozumiem problemem będzie wysypanie się macierzy i brak dostępu do danych bez uzupełnienia kolejnego dysku?- grzech1991
- Post #5
-
G
A stworzenie RAID1? Co się dzieje po wyjęciu dysku, jest wtedy read only? Poza sklonowaniem, myślę o 8TB+10TB = Raid1, wyrzucenie 8TB, wrzucenie drugiego 10TB i odtworzenie macierzy. Jak qnap padł to po prostu kupię S, a dysk pójdzie do PC. Jak padł dysk to go wyrzucę i tyle.- grzech1991
- Post #3
-
G
Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.41741 Model serwera: QNAP TS-231P Cześć! Mam problem z qnapem, istnieje szansa, że pada mi dysk (często przechodzi w tryb read-only), dokupiłem nowy dysk. Obecna konfiguracja: 8TB single drive Nowy dysk: 10TB Zależy mi na tym, aby to była kopia 1:1. Mam...- grzech1991
- Thread
- drive ts-231p
- Replies: 9
-
G
Help Brak możliwości zapisania danych na dysku, a dysk chyba sprawny...
Zrozum, że to, że nie mam tam żadnych ważnych danych, nie oznacza to, że chce je stracić. Co za tym idzie, nie chce wydawać obecnie na kolejny dysk. W każdym bądź razie, dziękuję. Jak nic nie wymyślę, to podpinam do PC ;)- grzech1991
- Post #7
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache