-
Pomoc QNAP TVS-873 - wybóry karty 2.5GbE PCI-E/USB
A co się działo z tymi "złymi" kartami? Serio pytam, bo po prostu jeszcze się nie spotkałem z tego typu problemami. Jedyne problemy sieciowe jakie miałem do tej pory to wybór złego routera Ubiquiti, i dopiero po przejściu na MikroTik rozwiązało się wiele problemów :)- cajar
- Post #11
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
Szukam karty do Qnap TVS-873 - bo do PC kupię zapewne jakiegoś TP-Link- cajar
- Post #9
-
Po analizie możliwości wychodzi na to, że pozostaje kupić albo proponowaną tu wcześniej wersję 2-portową, albo to Qnap QXG-2G1T-I225 1 x 2.5GbE 4-speed Network card PC/ :)- cajar
- Post #7
-
Chińczyków nie chce, bez przesady 😁 A na przykład jakiś TP Link? Pierwszy z brzegu: https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/urzadzenia-sieciowe/karty-sieciowe/karta-sieciowa-tp-link-tx201 Jest szansa, że zadziała? :)- cajar
- Post #5
-
Dzięki, to widziałem - zapomniałem dopisać w pierwszym poście - szukam czegoś tańszego, niż rozwiązania QNAP które są bliżej 300zł niż 100zł - ale jak nie będzie, to trudno, trzeba będzie kupić QNAPową kartę :)- cajar
- Post #3
-
Cześć, czy możecie polecić jakąś sprawdzoną kartę 2.5GbE? Potrzebuję tylko jeden port :)- cajar
- Temat
- kompatybilność
- Odpowiedzi: 10
-
Dyskusja Nagłe wyłączenie się serwera
Od momentu zaniku zasilania NAS czeka 1 minutę, następnie się wyłącza - całość zajmuje jakieś 5-6 minut. Robiłem test już 2 razy od tej awarii - i oba przebiegły pomyślnie. Wygląda na to, że w obu testach UPS w prawidłowy sposób pokazywał spadek poziomu akumulatorów - przy zaniku zasilania...- cajar
- Post #3
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Nagłe wyłączenie się serwera
Witajcie, doszło dzisiaj do nietypowej (jak mi się wydaje) sytuacji z moim NASem. Tytułem wstępu: QNAP jest podłączony do zasilania do UPS, z którym jest spięty USB-HID - jest poprawnie wykrywany, jak widać: O godzinie 20:27 dostałem powiadomienie, że NAS wyłączy się ze względu na power loss...- cajar
- Temat
- ups
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja Dwa uszkodzone dyski w ciągu 2 tygodni + próba ich odczytu
SMART poniżej Crucial SSD HDD Seagate Biorę wszystkie opcje pod uwagę. To wszystko nadal tylko oprogramowanie, które może mieć błędy, w tym te nieodkryte- cajar
- Post #3
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Dwa uszkodzone dyski w ciągu 2 tygodni + próba ich odczytu
Cześć cześć :) Tydzień temu pojawił się problem z dyskiem SSD Crucial. Dysk miał ponad 3 lata, więc pomyślałem - zdarza się. Natomiast wczoraj, pojawił się problem z drugim dyskiem - tym razem HDD firmy Seagate. Dysk miał lekko ponad rok. Ogólnie nie ufałem firmie Seagate (doświadczenia z...- cajar
- Temat
- dyski storage
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja Znikający UPS
Sam UPS jest sprawny, gdyż podpięty do innego NASa (QNAP TS-453A) działa poprawnie. Z NASem QNAP TVS-863 przestały się widzieć jakiś czas temu, i brak poprawy. Jakim poleceniem mogę wymusić na QNAP restart usługi obsługującej UPS? Próbowałem upsmon -c reload ale nic to nie dało. Sprawdziłem...- cajar
- Post #8
-
Dyskusja Znikający UPS
Biorąc pod uwagę dotychczasowe doświadczenia z supportem Qnap, pewnie winny będzie RAM którego mam 16GB ;)- cajar
- Post #6
-
Dyskusja Znikający UPS
Mam podobny problem. Wszystko działało dobrze ponad 2 lata, aż kilka dni temu UPS zniknął i już się nie pojawia. Przez poprzednie 2 lata kilka razy tak się zdarzało, ale zawsze pomagało wyjęcie-włożenie kabla w port USB w NAS. Tym razem nawet to nie pomaga. Nie pomógł również restart NAS, ani...- cajar
- Post #4
-
Dyskusja Potrzebny skrypt do resetu portu USB - UPS odłącza się samoczynnie
Też mam UPS PowerWalker i również mam ten problem. U mnie problem zaczął występować po grudniowym update do najnowszej wtedy wersji 4.3.5.0760. Wcześniej przez prawie 2 lata wszystko działało bez zarzutu.- cajar
- Post #5
-
Dyskusja Problemy po aktualizacji
Masz możliwość przetestowania bez dysków? Ewentualnie z innym dyskiem, bez podpinania obecnych.- cajar
- Post #2
-
Dyskusja Container station i pi-hole
Ja mam pi-hole w Virtualization Station i fajnie śmiga, przydzielone 1CPU i 1GB RAM.- cajar
- Post #13
-
Dyskusja Problemy z transferami NAS ( UL/DL) TS 251+
Przecież ten Twój router ma cap na NAT peformance na poziomie 680Mbps - zgadzało by się z Twoimi problemami. TL-R600VPN | SafeStream Gigabit Multi-WAN Desktop VPN Router | TP-Link Btw, po co Ci router pomiędzy PC, a NAS?- cajar
- Post #22
-
Jaki nas 32TB - OSX Rsync
Piszesz, że dane będą używane przez montażystę - przyda się więc sieć 10Gbps lub chociaż jakiś LACP. Piszesz także, że masz sporo danych. Przykładowy dysk 8TB IronWolf to około 1000zł sztuka. NAS na 4 zatoki raczej Ci nie wystarczy. Za 1500zł, ani 3000zł nie kupisz nawet samego NAS, który...- cajar
- Post #6
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja Pliki systemowe - lokalizacja
O ile dobrze pamiętam, to ustawienia systemowe są i tak rozrzucone w RAID na wszystkie dyski. Na każdym dysku (fizycznym) jest dodatkowa partycja, która jest właśnie w tym specjalnym systemowym RAID. Dlatego, nawet jak wyjmiesz dysk systemowy, to NAS się i tak uruchomi, i inny dysk zacznie być...- cajar
- Post #8
-
Dyskusja Static route między interfejsami - Prośba o pomoc
Może spróbuj z pfSense na dodatkowej VM na NASie? Dodajesz dodatkowy Virtual Switch - do niego wpięta jest tylko sieć 10.5, tzn jej urządzenia + pfSense pfSense dodajesz drugi NIC na 192.168.1, i ustawiasz routing odpowiedni O ile nie potrzebujesz super przepustowości powinno spełnić Twoje wymagania- cajar
- Post #4
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)