1. miwis

Discussion Plex i oglądanie filmów na TV tylko w sieci domowej.

Zapewne tak, bo co teraz ich nie ma. Co nie zmienia faktu że Google TV to shit jakich mało a na Philisie to już w ogóle porażka.
  2. miwis

może i "zuo" ale przynajmniej im soft aktualizują częściej niż raz na pół roku ;)
  3. miwis

Na starszych TV Samsunga z Tizenem raczej na pewno miałem Jelly i Emby, bo robiłem testy (ale nie pamiętam czy ze sklepu, czy nie przez tzw. developer mode). W nowych nie wiem :(
  4. miwis

Discussion Wybór konfiguracji dysków

Może nie mam aż takiej ilości dysków, ale pamiętam jak na początku zastanawiałem się czy zrobić 8x8TB RAID6 czy może 2x(4x8TB) RAID5. Finalnie zrobiłem 8x8 i teraz trochę żałuję, bo wymusza to niezłe kombinowanie przy ew. upgrade/wymianie... A przy 2x(4x8) to jeden RAID zmieściłby się na jednym...
  5. miwis

Discussion SMART - warning 197/C5 Current Pending Sector - dysk "śmietnik" czy nie?

Zaintrygowaliście mnie... :D Wymieniłem już 3 z takimi/podobnymi problemami w moim S (reszta się trzyma, ale nie ufam). 5 x 3TB działa dłużej i nic się nie sypło... Teraz muszę pogmerać i sprawdzić poza nasem. Może na śmietnik będą jeszcze OK. :)
  6. miwis

Jaki sprawdzony UPS do QNAP, routerów itd

Potwierdzam, z CP dość dobry stosunek cena/jakość. Osobiście mam CyberPower CP900EPFCLCD od chyba 10 lat i z tego co pamiętam to chyba raz (może dwa) wymieniałem aku. Ale wymieniałem zawsze na jakieś lepsiejsze... Wymiana prosta - jakieś śrubki i oderwanie od taśmy dwustronnej, która trzyma aku...
  7. miwis

Discussion Czy instalacja QDA-A2MAR ma sens w TS-453A 16GB Ram + 24TB

@Kong - jeśli to do mnie, to chodziło mi o te z tematu, czyli QDA-A2MAR lub QDA-A2AR (lub podobne). Co do jednostek rozszerzających to racja - chociaż tu bardziej za przykład powinny służyć raczej TL-D800S/TL-D400S - tu faktycznie można zobaczyć jakieś "przyspieszenie" a przynajmniej nie...
  8. miwis

Discussion Czy instalacja QDA-A2MAR ma sens w TS-453A 16GB Ram + 24TB

A ja mam, przy okazji, dodatkowe pytanie dotyczące tych QNAPowych (ew. innych) kieszeni... Czy to, że nie można zobaczyć w QNAPie 2 oddzielnych dysków w QNAPowych kieszeniach to kwestia bardziej kieszeni czy NASa? I czy znane są wyjątki (co jak czasem widać na różnych grupach ma miejsce w...
  9. miwis

Discussion Bardzo cichy HDD 6 lub 8TB do nas w listopadzie 2024

Dorzucę parę groszy odnośnie ciszy, bo walczyłem z tym kiedyś bardzo długo (wtedy bezskutecznie - wada NASa) a i ostatnio, jakiś rok temu. Sama głośność dysków to jedno, drugie to wyciszenie... Mam 8x8TB 7200RPM HGST i po wsadzeniu do TVS-1282 myślałem, że wyniosę zestaw na balkon ;), a w...
  10. miwis

Discussion TVS-1282 - Ponowna inicjalizacja serwera i podział pamięci masowej (M.2 SATA, SSD, HDD, M.2 NVMe)

Rozumiem, ale to chyba takie trochę zboczenie zawodowe - często szkolę ludzi i soft zmienia się średnio raz na kwartał - wszystko (podręczniki, slajdy, ćwiczenia) trzeba od nowa "wyprodukować" na nowej wersji - więc znam ten ból. Z mojej strony mogę tylko zaproponować, by takie must have miały...
  11. miwis

Discussion TVS-1282 - Ponowna inicjalizacja serwera i podział pamięci masowej (M.2 SATA, SSD, HDD, M.2 NVMe)

Znam ten cykl i podobne organizowane przez Łukasza jeszcze w F, ale jednak dużo rzeczy brakuje :). Lub, używając właściwszych słów, nie wszystkie scenariusze są przedstawione (na zasadzie: jeśli potrzeba tego to zrób to, ale jeśli czegoś innego to zrób to, tamto, ale nawet nie myśl o tym i...
  12. miwis

No właśnie, ja większość rzeczy kupiłem z NASem od razu (48GB RAM + QM2, I5-6500 by default), ale NASa musiałem wymienić, bo nie dało się pracować (hałas, wibracje). Trochę poleżał, ale wymieniony model jest prawie bezszelestny (dopóki są SSD - ale tamten "jeździł" po biurku i bez dysków :D)...
  13. miwis

@Ricoland Heh. Na pewno :) Ja już miałem jedno podejście do Q kilka lat temu, ale zniechęciło mnie, delikatnie mówiąc, podejście samego Q do pewnych spraw i absolutne oderwanie od oczekiwań (przynajmniej części) użytkowników i rzeczywistości... Mimo, że wtedy byłem mocno zapalony i nawet...
  14. miwis

@jerry1333 - tak, zapewne, masz rację. Tylko, że zależnie skąd się wystartuje to kreatory wyglądają inaczej. Finalnie może jest to samo, ale tego nie ma w manualu :( @Ricoland - staram się robić jak Q przykazał, ale część wydaje mi się nielogiczna/inna/wykluczająca się w porównaniu do używanych...
  15. miwis

@Ricoland - tak, bardziej chodziło mi o sposób w jaki utworzyć wszystko (typ kreatora) - jakie są różnice i co tracę/zyskuję w zależności od wybranej drogi... Tylko migawki? Czy także sposób odczytu/zapisu, IOPS, szybkość, etc. Dodatkowo, jak rozumiem, gdzieś na tych pierwszych zainicjowanych...
  16. miwis

@Ricoland - ja jednakowoż system postawię na M.2 SATA i RAID1, bo wolę rzadziej się stresować. Kartę kupiłem z rozpędu :), wraz z "ogromnymi" na tamte czasy dyskami NVMe Samsunga (czyli 256GB :)). Na razie karta + dyski nadal czekają w folii (dyski pewnie musiałbym i tak zmienić na większe, by...
  17. miwis

Myślałem, że to może mieć jakieś daleko idące implikacje związane np. z indeksowaniem, "widocznością" przez inne usługi, applikacje, etc. Jeśli to samo można wykonać z każdym z folderów udostępnionych to nie było pytania :). Tak, inicjalizacja była wyłącznie na M.2. Reszta po kolei :) Dziękuję...
  18. miwis

@SiewcaRyżu - bardzo dziękuję za informacje. Osobiście wolę multimedia na innych dyskach niż systemowy, choćby z powodu, że "bo się nie mieszczą" ;). Czy można ew. utworzyć link symboliczny do utworzonych na HDD folderach/folderach udostępnionych, by były widoczne w domyślnym folderze...
  19. miwis

Dzień dobry wieczór, Ponieważ ostatni raz tworzyłem wszystko od zera kilka lat temu (na QTS 4.x.x) napotkałem właśnie problem (może to zbyt mocne określenie) podczas inicjalizacji serwera TVS-1282 na najnowszym QTS 5.1.4. Inicjalizacja została przeprowadzona tylko z dyskami M.2 SATA (wpiętymi w...