-
Dyskusja TS-251 Czerwone diody Led
Od 17.03.2022 Qnap odmówił mi współpracy w ten sposób co widać na zdjęciu. Czyli dioda status nie świeci się. Diody dysku na czerwono. Po wyjęciu dysków zapala się na chwilę dioda zielona statusu włącza się po czym wraca do stanu że zdjęcia. Żadnych dźwięków przy włączaniu. Nie reaguje na reset 3s.- neotps
- Temat
- ts-251
- Odpowiedzi: 14
- Forum: Serwisowanie elektroniki i modyfikacje sprzętowe
-
Pomoc Zniknęły woluminy
Ich czas reakcji jest taki że zazwyczaj sam znajduje rozwiązanie lub z pomocą tego forum :)- neotps
- Post #17
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Pomoc Zniknęły woluminy
Diody dysków świecą? 5 ja bym spróbował wyjąć i zobaczyć czy po ponownym wsadzeniu coś się zmieni- neotps
- Post #14
-
Pomoc Zniknęły woluminy
A próbowałeś fizycznie odłączyć dyski? 5 reset qnapa?- neotps
- Post #12
-
Pomoc Zniknęły woluminy
Miałem miałem teraz taką sytuację że nie mogłem nic instalować na dysku z uwagi na brak wymaganej woluminu. Odłączyłem wolumin a następnie dałem dołącz i odzyskaj i następnie foldery współdzielone i dodałem swoje katalogi- neotps
- Post #10
-
Pomoc Zniknęły woluminy
Jakie rozwiązanie zaproponował help-desk?- neotps
- Post #7
-
Dyskusja Serwer po wyłączeniu nie chce się włączyć
No jak byk jest poradnik. Czuje się jak idiota, że nie widziałem/nie znalazłem tego. Ok, mam teraz jasność co robić gdy sytuacja się powtórzy. Na poprzednim modelu nie miałem takich sytuacji. Dziękuję za pomoc i cierpliwość .- neotps
- Post #5
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Qfinder nie widział serwera z dyskami. Po wyjęciu dysków serwer normalnie funkcjonował i był widoczny w qfinder. Z dyskami pod hdmi widziałem informacje jak serwer startuje, następnie czarny ekran dekompresja kelnera czy coś takiego i tyle.- neotps
- Post #3
-
Wersja oprogramowania Firmware: 4.5.3 1652 Build 20210228 Model serwera: QNAP TS-251 Witam, mam nietypowy problem. Mój serwer od czasu sam nie wiem kiedy, na pewno od czasu afery z qlockerem i aktualizacji max 2 tygodnie przed aferą ma taką ułomność, że nie chce się włączyć po restarcie i...- neotps
- Temat
- serwer ts-251
- Odpowiedzi: 4
-
Pomoc Brak dostępu do plików po restarcie serwera i przywróceniu ustawień fabrycznych
Szukałem :) Może trzeba przypiąć temat na górze na wypadek tych pytań... Sam dałbym sobie rękę uciąć, że parę lat temu pytałem o to, a jednak nie znalazłem swojego postu na ten temat. Dziękuję za pomoc i jednocześnie ubolewam, że nie szukałem lepiej i stałem się 3/4 głupich pytań :)- neotps
- Post #3
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Pomoc Brak dostępu do plików po restarcie serwera i przywróceniu ustawień fabrycznych
Witam, proszę o wyrozumiałość i pomoc. W związku z atakiem wyłączyłem serwer - jak później doczytałem lepiej było tego nie robić. Nie wiem czy moje pliki ucierpiały gdyż po włączeniu serwera ten przestał się logować do sieci lan. Wyjąłem dyski i po włączeniu serwera i podłączeniu dysków...- neotps
- Temat
- brak brak dostępu
- Odpowiedzi: 2
-
Dyskusja Qlocker - atak na Qnapy
Dobre rozumiem - to narzędzie pomoże tylko zamontować pod windowsem partycję linuxową, którą mam zaszyfrowane przez QNAP, czy jest też opcja wpisania hasła i podglądu zawartości po odszyfrowaniu?- neotps
- Post #131
-
Coś konkretnego polecisz? Podłączylem pod windows, pojawiło się parę partycji do formatu, odpaliłem veracrypt i próbowałem zamontować dysk - bez skutk.- neotps
- Post #129
-
W moim przypadku po wyłączeniu zdalnie serwera nie mam dostępu do plików a szyfrowanie robiłem przez QNAP. Chciałem podłączyć dysk pod windowsa - odblokować i zobaczyć co z plikami..- neotps
- Post #126
-
Hehe, 500 koni pod maską jedziesz normalnie a tu Ci hekerzy blokują hamulce, a przecież mogłeś sie zaopatrzyć w dodatkowy układ hamowania w zakładzie specjalistycznym ;) Pytanie offtopic - da się pod windowsem odszyfrować dysk szyfrowany przez QNAP? Znalazłem librecrypt ale nie działa mi to..- neotps
- Post #123
-
Nie rolą użytkownika jest dbanie o bezpieczeństwo. Użytkownik to w 99,9% zwykły zjadacz chleba, który nie dysponuje laboratorium badawczym do sprawdzenia czy chleb jest świeży i z odpowiednich zdrowych składników. To producent ma dbać o to. Nie chcę przez to powiedzieć, że użytkownik może robić...- neotps
- Post #118
-
Sugerujesz, że użytkownik który zakupił za nie małe pieniądze sprzęt takiej czy innej firmy produkującej NAS powinien być tylko ekspert w dziedzinie bezpieczeństwa, a firma może umywać ręce od ataków na tak masową skalę?- neotps
- Post #113
-
Jak wspomniałem już - desperackie czyny. Ok, co dalej po zakończeniu skanowania?- neotps
- Post #109
-
Tak. Włączyłem to sam nie wiem po co - chyba liczę na cud :) a może to desperackie działanie po omacku.. Dodam, że zanim wyłączyłem zdalnie serwer wszystko wyglądało ok z plikami. Czekać do końca skanowania?- neotps
- Post #107