-
Kupię Kupię wentylator/turbinę model BD129733LB
Dzięki- Ricoland
- Post #4
- Forum: Giełda: Sprzedam / Kupię (Używane i Nowe)
-
Kupię Kupię wentylator/turbinę model BD129733LB
Jak w tytule. Może być nowa lub używana.- Ricoland
- Temat
- Odpowiedzi: 3
-
Dyskusja System się uruchamia z HDD czy SSD m2 ?
Info do Miłosz. Dopiero teraz przeczytałem Twój post alej gdybyś jeszcze potrzebował pomocy z instalacji systemu to daj znać. Pozdrawiam- Ricoland
- Post #7
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Istalacja systemy na dysku ssd
Jeśli mogę doradzić: 1. zabezpiecz wszystkie ważne dane 2. wyjmij wszystkie dyski 3. włóż kartę rozszerzeń z dyskiem i postaw system od nowa 4. włóż HDD i odbuduj dane szczegóły jak będzie potrzebował to pisz.- Ricoland
- Post #17
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Upgrade Qnap 653D o dyski ssd m2
Witam. Ad.1. potwierdzam. Co do Ad.2. to sprawa ma się tak. System QTS ładuje się z DOM-a i zawsze trwa tyle samo i bardzo powoli. Natomiast wszystkie programy zainstalowane na karcie M2 będą się uruchamiały o niebo szybciej. Tak samo z dostępem do danych przechowywanych na tych dyskach...- Ricoland
- Post #4
-
Jeżeli masz na dyskach RAJD to po włożeniu możesz odbudować bez utraty danych. 1709049743 Najlepiej włożyć dyski do tych samych zatok w których były.- Ricoland
- Post #13
-
Opisujesz problem ale podajesz za mało danych. Chodzi oto żebyś nie stracił danych które masz na dyskach. Czy haddeki pracują w rajdzie czy single. Ja zrobiłem tak. Wyjąłem wszystkie dyski, potem włożyłem kartę M2 i zainicjowałem system .- Ricoland
- Post #11
-
Sorki ale dopiero siadłem przed kompem, Czy na dyskach HDD masz dane.- Ricoland
- Post #9
-
Już komuś doradzałem jak to zrobić. Napisz jaka karta, jak były zainstalowane dyski HDD, jaki RAID.- Ricoland
- Post #7
-
Pomoc QNAP TVS-873 - wybóry karty 2.5GbE PCI-E/USB
A czy ta karta ma być do QNAPa czy PC.- Ricoland
- Post #8
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
Sprzedam Kartę sieciową QXG-10G2FS-CX4 2xSFP+
Tak. Pewności nie ma.- Ricoland
- Post #6
-
Sprzedam Kartę sieciową QXG-10G2FS-CX4 2xSFP+
Karta o podobnych parametrach: Mellanox VPI 2x10GbE SFP+ 3.0x8 MCX354A-QCBT - 370zł- Ricoland
- Post #4
-
Dyskusja TVS-1282 - Ponowna inicjalizacja serwera i podział pamięci masowej (M.2 SATA, SSD, HDD, M.2 NVMe)
Tutoriale są bardzo pomocne ale dla laika który zaczyna przygodę z QNAPem brakuje istotnych informacji, Np: nic o dyskach: jakie, ile; w które gniazdo, na których instaluje się system aby przypadkowe wyjęcie nie rozwaliło systemu. Podobnych pytań jest całkiem sporo. Sam musiałem do tego...- Ricoland
- Post #23
-
Dyskusja TVS-1282 - Ponowna inicjalizacja serwera i podział pamięci masowej (M.2 SATA, SSD, HDD, M.2 NVMe)
No właśnie dla możliwości rozbudowy wybrałem ten model (TVS-882). W ciągu dwóch lat wymieniłem procesor na i5-7700, wymieniłem oryginalne pamięci na Kingstony 2666Mhz 64GB, wsadziłem kartę 2x10Gbit i kartę QM2-2P-384 z dyskami NVME na których postawiłem system i programy, I co najważniejsze QNAP...- Ricoland
- Post #17
-
Gdy ja zaczynałem przygodę z QNAP byłem "ciemny jak tabaka w rogu". W internecie nie znajdowałem odpowiedzi na początkowe problemy. Ale ja należę do tych cierpliwych i postanowiłem że sam to rozkminię. System inicjowałem tak wiele razy że w końcu po około pół roku QNAP zaczął robić to co...- Ricoland
- Post #15
-
Przyznam się że nie znam prawidłowych odpowiedzi na tak postawione pytania. Ja wszystko robię jak "QNAP"przykazał i jestem zadowolony.- Ricoland
- Post #13
-
Jeśli chodzi o wolumen to statyczny, bez Qtiera i bez SED. Jeśli chodzi o miejsce na migawki to w każdej chwili możesz zmniejszyć. Ja mam 5%.- Ricoland
- Post #10
-
Do przechowywania danych są inne dyski a systemowi zrobiłem backup ale jeszcze nigdy nie był potrzebny bo wszystko chodzi rewelacja.- Ricoland
- Post #8
-
Jeśli mogę. Mam trochę mniejszą wersję TVS-882. Jak już wcześniej komuś pisałem ja zrobiłem tak. Wyjąłem wszystkie dyski oprócz karty QM2-2P-384 z dwoma dyskami M.2 NVME w RAID 0. Następnie zainstalowałem system i programy. Włożyłem pozostałe dyski. Taki układ pracuje bez problemów już ponad...- Ricoland
- Post #6
-
Dyskusja TS-453D + QM2-2S-22A + ADATA SU650 512GB SSD
Tak może być jak piszesz.- Ricoland
- Post #10
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych