1. GoRo33

Dyskusja Problem z czasem na serwerze i two factor authentication

Tak, natomiast po update zmieniła się częstotliwość na raz na 7 dni, przez co mi się rozsynchronizował. Aktualnie mam raz na godzinę ustawione ale i tak w tak krótkim czasie potrafi się rozjechać o minutę.
  2. GoRo33

Dyskusja Problem z czasem na serwerze i two factor authentication

Cześć. Po ostatnim update serwera do najnowszej wersji QTS mam problem z czasem jaki jest dostarczany do jednostki. Zegar na serwerze się spieszy i po dniu różnica między innymi urządzeniami wynosi 2-3 minuty do przodu. Przez to nie mogę się zalogować poprzez two factor authentication bez...
  3. GoRo33

Dyskusja Static route między interfejsami - Prośba o pomoc

Mam stację roboczą na której robię development z dostępem do obydwu sieci. Najczęściej robię cross-compilację na komputerze i upload do urządzeń. To mi działa spoko. Z urządzeniami komunikuje się po ssh jeśli jest taka potrzeba. Czasami jednak potrzebuje zrobić update paczek w urządzeniach...
  4. GoRo33

Dyskusja Firebird

Konteneryzacja? jacobalberty/firebird-docker
  5. GoRo33

Dyskusja Static route między interfejsami - Prośba o pomoc

Panowie potrzebuje pomocy z ustawieniem tabeli routingu w Ustawieniach sieciowych Qnapa aby przekierowywał paczki z jednego interfejsu na drugi. Mam aktualnie dwie niezależne sieci: Interface 1 - VirtualSwitch 1 - 192.168.1.3 - Ogólnego przeznaczenia ustawiona jako główna brama Qnapa oraz z...
  6. GoRo33

Dyskusja TS-251 Pomoc w migracji na nowe dyski - internet 600mb/s problem z wydajnością

Jeszcze jedno. A co z routerem? Jest w stanie obsłużyć kilkaset połączeń? Jak wygląda Twoja infrastruktura. Bo co innego jedno połączenie 600Kb/s a co innego 600 po 1Kb/s. Przy większej ilości połączeń zwykły router nie pociągnie takich wydajności. Z tego co wiem do dysk pod cache nie może być...
  7. GoRo33

Dyskusja Serwer WWW - problem z wywołaniem strony

Czy ustawiałeś możę jakieś virtualhosty w plikach konfiguracyjnych apacha w Qnapie? Jak sprawdzam stronę curlem to dostaje: goro3@dev:~$ curl lisow.eu <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//IETF//DTD HTML 2.0//EN"> <html><head> <title>301 Moved Permanently</title> </head><body> <h1>Moved Permanently</h1>...
  8. GoRo33

Dyskusja Moodle na QNAP

Aby nie było gołosłownie z dokumentacji moodla: Processor: 1GHz (min), 2GHz dual core or more recommended. Memory: 512MB (min), 1GB or more is recommended. 8GB plus is likely on a large production server Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  9. GoRo33

Dyskusja Moodle na QNAP

OMG, i powiedz mi proszę co masz na tym VM postawione? Bo sam kernel z paroma sterownikami to i na 4MB ruszy. Tu nie rozważamy możliwości postawienia samego systemu ale o jego użyteczności. Po pierwsze jak system zacznie rezać po SWAP’ie to i Xeon nie pomoże, wynika to z architektury i cykli...
  10. GoRo33

Dyskusja Jak wyświetlić listę folderów i uprawnień użytkownika

Ja podałem dobrze, a Ty wpisałeś źle ;)
  11. GoRo33

Dyskusja Moodle na QNAP

Moim zdaniem VM tylko w celach edukacyjnych. Ogólnie dla samego Linuxa potrzebujesz 4GB aby to jakoś chodziło. Skupił bym się na Dockerze.
  12. GoRo33

To nie dokońca masz ten efekt o któym piszesz, bo teraz masz listę plików i folderów których USER jest właścicielem, ale dostęp możesz mieć jeszcze do plików z uprawnieniami RW dla "innych". Możesz wykorzystać polecenie find z przełącznikiem -perm. Wtedy zrobił bym dwa wyszukania: find...
  13. GoRo33

ls - la wyświtla listę plików i katalogów w podanym katalogu wraz z informacją o uprawnieniach, grupie oraz użytkowniku który jest właścicilem. Grep z kolei filtruje tą listę o dany ciąg znaków. Jeśli grep nic nie wyświetla to niema w tej liście katalogów których właścicielem jest dany...
  14. GoRo33

Dyskusja Moodle na QNAP

Na bazach danych się nie znam, wszystko podpinam z Qnapa lub z testowej postawionej na dockerze, ale widzę w linku że piszą o MariaDB więc możesz sobie podpiąć po lanie bazę z Qnapa. Co do VM to jest to dziecinnie prostę jak chcesz zrobić prostą instancję - Na YT masz pełno filmików. Ogólnie...
  15. GoRo33

Dyskusja Moodle na QNAP

Albo VM, linux i ręczna instalacja albo docker: Link . Osobiście polecam VM jeśli masz wystarczające zasoby czyli minimum 4GB ramu pod wirtualizowany system oraz wmiarę świeżego procka. Jak nie to od biedy docker spełni zadanie. Pozdrawiam
  16. GoRo33

Dyskusja Virtual station - podłączanie całego volumenu

Dzięki wieczorkiem sprawdzę. Mam 500GB zdjęć i chce maksymalnie zoptymalizować VM z instancją nextcloud. Samo odświeżanie folderu zajmuje kilkanaście sekund nie mówiąc o jego edycji itp. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
  17. GoRo33

A LUN nie jest point to point? mogę podpiąć i QTS i virtualizowany server??
  18. GoRo33

Cześć! Panowie, mam pytanie dotyczące danych i VM Station. Czy istnieje możliwośc aby podpiąć pod maszynę wirtualną cały volumen(dysk)? Wiem, że mozna stworzyć obraz dysku i sobie podpiąć ale to spowoduje że stracę kontakt z danymi z poziomu QTS. Potrzebuje mieć dane zarówna na VM jak i QTS a...