-
Ts 109 raid
Faktycznie niewesoła sytuacja. Jednak mimo wszystko ponownie poruszę tu kwestie sensowności takiego zabiegu. Zakładam, że tworzysz lustro po to by twoje dane były bezpieczne w przypadku awarii dysku wewnętrznego. A co jeśli awarii ulegnie sam qnap a nie dysk ? O ile wiem, ext3 stosowany w...- astonmartin
- Post #4
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Ts 109 raid
Raczej nie powinieneś stracić danych z dysku wewnętrznego, Raid 1 oznacza zduplikowanie danych na drugi dysk więc na dysku źródłowym dane powinny zostać nienaruszone. Tak na logikę urządzenie powinno sformatować dysk podłączony przez esata i następnie wykonać na nim dokładną kopię dysku...- astonmartin
- Post #2
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
[PROBLEM] Samba i firmware
Nie, inicjalizacja oznacza całkowite wyczyszczenie dysku. Tego chyba ominąć się nie da w żaden sposób. Ustawień też nie przywracałem z pliku, wszystko robiłem od nowa. Dla mnie nie był to jakiś wielki problem bo wszystkie dane miałem już wcześnie zabezpieczone na innym nośniku, usług też za...- astonmartin
- Post #8
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Problem rozwiązany, siłowo bo inaczej się nie dało niestety. Próbowałem wszystkiego co sugerowaliście, przy bezpośrednim podłączeniu do pc tak samo niemożliwe było korzystanie z zasobów jak i zmiana firmware za pomocą Findera. W końcu przeprowadziłem próbę całkowitego resetu qnapa (opisany na...- astonmartin
- Post #6
-
Myślę, że trochę źle zinterpretowałeś mojego posta jakoby problem pojawił się poprzez instalację firmware w wersji beta. Może nie opisałem sytuacji dość jasno więc dodam: na tym firmware co mam obecnie mój qnap pracował bezproblemowo od miesięcy, bez restartów, bez najmniejszych problemów w...- astonmartin
- Post #3
-
Witam. Pojawił się u mnie ostatnio problem z dostępem do udostępnionych zasobów za pośrednictwem Samby. Po prostu zwyczajnie pewnego dnia nie mogłem dostać się do zasobów z komputerów z Windowsem. Po wielu restartach usługi i samego qnapa, próbach ponownej konfiguracji uprawnień postanowiłem...- astonmartin
- Temat
- ftp nfs smb
- Odpowiedzi: 7
-
problem ze stroną www
wykupić domenę o nazwie "moja strona" :) ale z tym będzie problem bo takich nie sprzedają, możesz kupić np. "mojastrona.pl" o ile jest wolna lub dowolną inną, która nie jest zajęta i nie jest zastrzeżonym znakiem handlowym niekoniecznie z końcówką .pl może być prawie każda normalnie wytarczy...- astonmartin
- Post #10
- Forum: Serwer Web, PHP i MariaDB
-
TS-209 Pro/Std Official FW (Version 2.1.0 Build 0904)
hmm, ja mam qnapa podłączonego kablem do routera 10/100 a korzystam właściwie tylko z wlan z szyfrowaniem WPA i transfery mam w przybliżeniu 20-22 Mbps niezależnie czy to ftp, samba - tylko przez rsync połączony przez openssh wyraźnie wolniej.- astonmartin
- Post #10
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
XMail + PHPXmail QPKGized
Zajrzałem ponownie do Xmail i już częściowy sukces mam, serwer działa i mogę się zalogować :) Ale nie było łatwo. Z nieznanych mi powodów phpxmail nie współpracuje z serwerem Xmail a w zasadzie używa innego standardu kodowania haseł co skutkuje właśnie brakiem możliwości zalogowania. Ściągnąłem...- astonmartin
- Post #11
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Instruktaż/Tutorial Backup plików przez sieć na QNAP - metoda rsync
...4096 Mar 5 2008 ./ drwxrwx--- 13 smbuser everyone 4096 Sep 16 20:20 ../ -rwxrwx--- 1 smbuser everyone 25088 Jan 7 2005 HDAPROP.DLL* i to samo ale w katalogu, który w windows jest widoczny ale bez plików wewnątrz: drwxrwxrwt 2 smbuser everyone 4096 Feb 14 2008 ./...- astonmartin
- Post #9
- Forum: Wysoka dostępność (HA) i iSCSI / Fibre Channel
-
Przepraszam za zamieszanie. To co napisałem w poprzednim poście to jakieś głupoty wynikające z mojej niewiedzy. Źle określiłem problem. Nie wynika on z metody kopiowania jak myślałem tylko z czegoś innego ale z czego nie wiem. Musiałem coś namieszać bo teraz przeprowadziłem gruntowne testy na...- astonmartin
- Post #7
-
Mam problem z uprawnieniami do plików kopiowanych tą metodą. Przez ssh loguję się jako zwykły użytkownik, nie admin, nazwijmy go: user. Pliki się pięknie kopiują ale stają się własnością użytkownika admin z grupy administrators. Dlaczego tak jest ? Czy nie powinny być własnością użytkownika user...- astonmartin
- Post #5
-
Vista a QNAP - problem z transferem
W takiej konfiguracji najwęższym gardłem jest nie Vista tylko połączenie przez WLAN. Wartość 54 Mbps jest mocno teoretyczna a w praktyce często transfer oscyluje w granicach 10-30 Mbps. Wpływ na to ma wiele czynników począwszy od odleglości, przeszkód np. ściany, zakłóceń, włączone szyfrowanie...- astonmartin
- Post #2
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Kwestia bezpieczeństwa
Właściwie to trzeba ustawiać w routerze przekierowania portów żeby cokolwiek z sieci wewnętrzej było dostępne z internetu, np qnap. Inaczej mówiąc normalnie wpinając qnapa do sieci masz właśnie dostęp do niego tylko z własnej sieci bez żadnych zabiegów dodatkowych.- astonmartin
- Post #2
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Wielkie dzięki za to HOWTO, oczywiście pięknie działa :D- astonmartin
- Post #2
-
Upload na rapidshare skrypt perl - pomoc
Mi sie wydaje, ze powinieneś umieścić ten plik nie w głównym katalogu tylko w share/HDA_DATA/optware/ bo to chyba ten jest głównym dla środowiska optware. Ale oczywiście mogę się mylić.- astonmartin
- Post #11
- Forum: Download Station i klienci P2P
-
rsync przez Internet - do rsyncd na QNAP?
Re: rsync przez Internet - do rsynd na QNAP? hmm... są, przynajmniej u mnie takie polecenie działa i dodaje userów do passwd- astonmartin
- Post #9
-
rsync przez Internet - do rsyncd na QNAP?
Re: rsync przez Internet - do rsynd na QNAP? W pliku /etc/ssh/sshd_config jest wpis: AllowUsers admin może gdyby dodać tam innych użytkowników to umożliwiłoby to im logowanie przez ssh ?- astonmartin
- Post #7
-
struktura katalogów, udziały, itd.
naprawdę ? to do czego służy cały ten interfejs dodawania zadań zdalnej replikacji ? :o- astonmartin
- Post #3
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD