1. selekta

Dyskusja Log systemowy gdzie szukać

tak są tam 3 podstawowe pliki w których są logi, czyszczenie ich nie powoduje wyczyszczenia dziennika qulog center, w systemie jest lokalizacja /mnt/HDA_ROOT/.config/qulog/db - usunięcie tych plików (w db) wyczyściło logi z qulog center...
  2. selekta

W qnapie oczywiście wiedzą jak coś "ułatwić" nic mi tam nie podchodzi pod sysloga jest też taki folder /mnt/HDA_ROOT/.logs jednak nie mogę znaleźć logowań i połączeń
  3. selekta

-sh: journalctl: command not found Chodzi mi o fizyczną lokalizację plików z logami, np jak bym chciał wyczyścić go z konsoli
  4. selekta

Witam gdzie mogę po połączeniu przez ssh znaleźć log systemowy chodzi mi o komunikaty systemu i np połączenia ssh, w ubuntu jest /var/log/syslog, jednak tu tego nie widzę ...
  5. selekta

Pomoc TS-253A - dysk SSD czy ma sens?

No niestety nie mogę bo nie mam slotu pci
  6. selekta

Właśnie taki miałem pomysł, dzięki za podpowiedź!
  7. selekta

Tak zrobię, postawię go od nowa (niestety), tylko nie pamiętam w którym momencie instalacji system umożliwia wskazanie dysku jako systemowego...
  8. selekta

Dokładnie ten nie ma, możecie podpowiedzieć gdzie ustawia sie dysk jako systemowy? Na etapie konfiguracji ? rozumiem, że przy 2 "zatkowcu" raid odpadnie?
  9. selekta

Głównie mam odpalone maszyny wirtualne i vpn
  10. selekta

WItam, chciałbym nieco przyspieszyć swoje urządzenie (TS-253A). Na tą chwile mam 2 dyski hdd po 1TB), zastanawiam się nad zakupem 1TB SSD, więc konfiguracja była by 1SSD +1HDD - czy to ma sens? Chodzi mi o to ile pożyje ten SSD, nie planuje non stop uzupełniać tam danych - głównie odczyt
  11. selekta

Dyskusja oprogramowanie typu DNS Server

Tak faktycznie źle się wyraziłem mam publiczne IP -zmienne - wybaczcie;)
  12. selekta

Dyskusja oprogramowanie typu DNS Server

Witajcie, poszukuję oprogramowania na qnap typu DNS Server. Chodzi o to, że mam stałe ip jednak operator co jakiś czas zmienia adres. Na szczęście mam mikrotika, który po jego nr seryjnym + końcówka .mikrotik.net działa ok. Nazwa nie jest łatwa do zapamiętania i chciałbym ją skrócić, wyczytałem...
  13. selekta

Dyskusja QNAP TS-253 pro informacja na temat rezystorów

Jedyne co potrzebuję to oznaczenia tych dławików/ filtrów L3 i L4, po drugiej stronie elektroniki też je mam, chodzi o to, że nie ma na nich żadnego nadruku, kompletnie nic, a jak spoglądałem na bogatą ofertę aliexpress to jest tego cała masa, więc myślałem, że może ktoś miał styczność ze...
  14. selekta

Tak reszta działa, ja jedynie chciałem symbole tych dławików czy tam filtrów, jeśli wiesz jakie zostały użyte...
  15. selekta

Dzięki za info, jednak nie mają żadnych oznaczeń a qnap Polska nic nie wie ... ehhhh
  16. selekta

Witajcie, potrzebuje informacji na temat rezystorów dla Qnapa TS-253 PRO, dostałem urządzenie, jednak w sieci nie ma informacji jakie są użyte a te nie mają żadnych oznaczeń, może ktoś pomoże chodzi o L3 i L4 niedaleko portu usb (puste miejsca na 4 pinowe rezystory)
  17. selekta

Dyskusja Jak wyłaczyć phpPgAdmin

W sekcji create_link(){ wystarczyło zakomentować linię /bin/ln -s ${QPKG_INSTALL_PATH}/web /share/${APACHE_ROOT}/phpPgAdmin, to działanie było odpowiedzialne za ponowną instalację GUI, jeśli GUI zostało usunięte
  18. selekta

Fakt tam jest linijka która to cudo instaluje, dzięki za podpowiedź.
  19. selekta

[PostgreSQL] Name = PostgreSQL Status = complete Build = 20170905 Version = 9.3.13.3 Author = QNAP Systems, Inc. QPKG_File = PostgreSQL.qpkg Date = 2019-11-20 Shell = /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/PostgreSQL/PostgreSQL.sh Volume_Select = 3 Install_Path = /share/CACHEDEV1_DATA/.qpkg/PostgreSQL...