-
Archiwum Problem po aktualizacji, serwer dns nie mozę rozwiązać hostów
Witam Jak w temacie, pojawia mi się dziwny komunikat podczas logowania do serwera Qnap o treści "system wykrył zę twój serwer nie może rozwiązać hostów..." Stało się to w zasadzie po aktualicaji firmware. Teraz nie mogę już w ogóle się zalogować na serwer via mój link tj domenę którą posiadałem...- Martin_80
- Temat
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja Wybudzanie komputera PC w lokalnej sieci wspólnej z serwerem QNAP via Qbelt vpn
Czyżby nowy poziom wschodniej kultury podejrzliwości? Cóż, jeśli chodzi o ożywianie tego forum, może rzeczywiście przydałoby się trochę więcej wiary w dobre intencje użytkowników. Ale skoro wątpisz, proszę bardzo - załączam screena. Może teraz forum odżyje. 😉 W moim przypadku byłem totalnie...- Martin_80
- Post #11
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Dyskusja Wybudzanie komputera PC w lokalnej sieci wspólnej z serwerem QNAP via Qbelt vpn
Super sprawa, działa pięknie. Dla zielonych jak ja, mała podpowiedż: Klikamy na zakładkę "Explore" w appce "Container Station" >>>>potem wklepujemy wyszukiwanie "seriousm4x".>>>Instalujemy dockera. Następnie w ustawieniach edit, albo podczas instalacji, klikamy na pcję "network" add. Musimy...- Martin_80
- Post #9
-
Dzięki za podpowiedź. Jak to zainstalować? może jakaś instrukcja? byłbym wdzięczny za pomoc,...przyda się taki tutor dla innych użytkowników urządzeń Qnap- Martin_80
- Post #7
-
No to właściwie dzięki VPN mam taki mostek, bo widzę lokalne urządzenia tak , jakbym był w lokalnej sieci, tj drukarka online, i inne komputery, wg ip np 192.168.1.x. Więc nie rozumiem w czym jest przeszkoda. Router który posiadam to zwyczajny Orange FunBox 3.0 Mój cel to wybudzanie z zagranicy...- Martin_80
- Post #5
-
Wyłączyłem totalnie Firewall qnap, i WOL też nie działa. Dopiero jak przełączę się fizycznie do sieci lokalnej w której jest serwer qnap i desktop który chcę wybudzić, nagle WOL działa. Przy okazji screenshot z ustawień mojego firewall poniżej:- Martin_80
- Post #3
-
Jak w temacie mam problem z wybudzeniem komputera pc z sieci lokalnej via Qbelt vpn. Będąc np na wakacjach odpalam sobie na laptopie qbel vpn, łączę się z moim serwerem qnap, widzę dzięki temu urządzenia lokalnie, ale niestety nie mogę wybudzić komputera stacjonarnego wysyłając magic packet. O...- Martin_80
- Temat
- qvpn vpn
- Odpowiedzi: 29
-
Dyskusja Połączenie z lokalnymi urządzeniami w sieci LAN via sieć LTE @ QVPN/Qbelt
Cześć, Jak w temacie mam taki problem z serwerem VPN na QNAP. Chodzi o to że łączę się laptopem zdalnie z zagranicy na mój serwer Qnap w Polsce via Qbelt, i był czas że mogłem logować się jak w lokalnej sieci do urządzeń wpiętych lokalnie we wspólną sieć w której znajduje się mój serwer Qnap...- Martin_80
- Temat
- firewall qbelt qvpn vpn
- Odpowiedzi: 1
-
Dyskusja Podmiana dysku ssd na dysk HDD z grupy "raid single"
Jak w temacie, mam jeden dysk SSD w trybie group type single (static volume). Chciałbym podmienić ten dysk na HDD 8TB. Niestety wszystkie zatoki mam zapełnione, ale zastanawiam się czy jest w systemie QNAP opcja takiej procedury, gdzie np zwalnia się jedną zatokę tylko w ramach procesu podmiany...- Martin_80
- Temat
- enlarge hdd hdd replace raid raid single replace ssd
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Adaptery USB 2.5Gb z Aliexpress ( Realtek RTL8156BG)
Znalazłem coś na ten temat. Wygląda na to że rdzeń linuxowy Qnapa przed wersją 5.x nie miał zaimplementowanych sterowników do chipsetu Realtek RTL8156BG. Pod tym linkiem ludzie na forum wykombinowali temat. Ale ciekawe czy obecny kernel 5.x ma już to zaimplementowane bez kombinowania. Link...- Martin_80
- Post #6
- Forum: Kompatybilność dysków i urządzeń peryferyjnych
-
Hej, to jest taki adapter jak w linku poniżej. Pełno tego na aliexpress:- Martin_80
- Post #4
-
Czy testował ktoś adaptery USB 2.5GB lan z aliexpress na serwerze QNAP? bazujące na chipsetach Realtek, np Realtek RTL8156BG?? Czy to będzie działać?- Martin_80
- Temat
- 2.5gb adapter usb kompatybilność lan
- Odpowiedzi: 6
-
Dyskusja dysk z formatem 512e (MG08ACA16TE) a kompatybilnosć z Qnap TS 453be
Witam Jak w temacie, czy dysk który ma format 512e, będzie działał na serwerze Qnap? Czy może powinienem unikać takich dysków? Zaznacze że interesuję się modelem Toshiba MG08ACA16TE Pozdrawiam- Martin_80
- Temat
- 512e format kompatybilność mg08aca16te
-
Dyskusja Limit pojemności shared folder, czy nowa partycja na dysku Qnap?
To pytanie, czemu nie mm opcji nawet ograniczania przestrzeni na "shared folder"? to też przez fakt, że to jest wolumen statyczny?- Martin_80
- Post #5
-
Dyskusja Limit pojemności shared folder, czy nowa partycja na dysku Qnap?
Witam Potrzebuję waszej pomocy: czy jest możliwe inicjowanie drugiej partycji na single volume disk? , albo jakiś share folder z ograniczeniem pojemności? Chodzi o to, że co jakiś czas mój laptop wykonuje backup systemu prosto na serwer Qnap. Windows robiąc te kopie, nadpisuje stare wersje...- Martin_80
- Temat
- file sharing limit udział sieciowy volume
- Odpowiedzi: 5
-
Dyskusja Znikający UPS
Ja mam 2 UPSy firmy cyberpower cp1500 i cp1300, i obydwa czasami nie są rozpoznawane (pomaga tylko chwilowe wypięcie kabla usb). Myślę, że coś jest nie tak z systemem Qnapa, ogólnie są jakieś cyrki na poziomie USB. Posiadam Qnap 453Be i np. przedni port USB nie rozpoznaje u mnie dysk HDD via...- Martin_80
- Post #23
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Znikający UPS
Czytałem gdzieś, że może pomóc podpięcie UPSa via hub usb.- Martin_80
- Post #21
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Archiwum [File Station] Failed to move ".............". Failed to access the file. Problemy z przeniesieniem danych.
Witam Jak w temacie, mam dziwny problem z przeniesieniem danych via file station. Otrzymuję dziwne powiadomienie typu [File Station] Failed to move ".............". Failed to access the file. Reset systemu nic nie pomaga. Spotkał się ktoś z takim problemem?- Martin_80
- Temat
- file station
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja Qsync: synchronizacja jednokierunkowa z telefonu na NAS (brak opcji pomijania plików o identycznej nazwie).
hehe, dobre, inżynierowie na Tajwanie. Może dlatego otworzyli w tym roku swoją europejską siedzibę u mnie niemczech :)- Martin_80
- Post #3
- Forum: Backup i migawki (HBS 3, Qsync, SnapSync)