1. muppi_pl

Archiwum Udostepnianie kalendarza Outlook 2019

Witam Zrobiłem próbę udostępnienia kalendarza Outlooka dla innego komputera w sieci z możliwością obustronnej edycji. Może napisze jak to przebiega, kalendarz z jednego komputera publikuje za pomocą opcji "Publikuj kalendarz" w outlooku na serwerze Qnap (mam tam włączone Webdav) a na drugim...
  2. muppi_pl

Dyskusja Użytkowanie filebota

Witam Chciałem się podpytać jak można używać filebota w wersji rtorrent pro? Normalnie używam go jako oddzielnej aplikacji pod windowsem i tam sobie wrzucam ściągnięte pliki i zamieniam nazwy tak żeby były rozpoznawalne przez scrapy. A jak to działa w rtorrent i w qnapie? A może jest gdzieś...
  3. muppi_pl

Dyskusja szafka na serwer i inne multimedia

Witam Temat może nie jest bezpośrednio związany z qnapem ale chciałbym się dowiedzieć jak rozwiązaliście sprawę umiejscowienia qnapa (w przypadku obsługi z pilota) i innych sprzętów typu głośnik centralny, amplituner, dekoder itd. Załączam zdjęcie mojej szafki TV chociaż przyznam że mi się część...
  4. muppi_pl

Dyskusja Jak rozwiązać problem backupu w firmie

Witam Zwracam się o pomoc i ewentualne porady, opiszę sytuację: Mam u siebie 30 komputerów i jeden serwer W2008. Na serwerze jest uruchomione narzędzie do robienia backupu (Windowsowe). Teoretycznie to ratuje mi pliki przechowywane na serwerze. Dodatkowo każdy z komputerów ma skrzynkę opartą na...
  5. muppi_pl

Dyskusja Problem z ciągłymi próbami ataku na serwer

Witam Od kilku dni mam ciągłe próby dostania się na mój serwer z zewnątrz, nie wiem skąd to nagłe zainteresowanie? Ustawiłem w opcjach bezpieczeństwa żeby banował IP ale ciągle są nowe ataki. Załączam widok. Macie może jakieś propozycje? Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.1 Build 20160601...
  6. muppi_pl

Dyskusja Backup Qnapa na Zyxela 542

Witam Kupiłem z myslą tylko o backupie drugiego NASa najtańszego na rynku jakiego mogłem znależć. Model Zyxel 542. Mieści wszystkie moje stare dyski czyli 3 x 2 TB i jeden 1,5TB. I teraz pytanie jaką drogą powiniem pójść żeby robić kopię może być raz w tygodniu. Chodzi mi tylko o konkretne...
  7. muppi_pl

Dyskusja QNAP jako serwer poczty

Witam. Opiszę moją sytuację: Moja firma ma zewnętrznego dostawcę poczty, niestety w firmie wynikła potrzeba żeby parę osób (około 5) miało dostęp do swojej poczty z kilku komputerów. Pomyślałem sobie że może mogę kupić jakiś model Qnapa i na nim uruchomić usługę poczty. Niestety poczta musi być...
  8. muppi_pl

Dyskusja Wybór sprzętu do backupu

Witam Korzystam teraz do opcji backup z kieszeni 4 dyskowej podłączanej przez USB 3.0 Niestety czasami Qnap ją gubi i pracuje strasznie wolno. Czy lepszym rozwiązaniem byłby zakup jakiegoś słabszego Qnapa typu model 410, włączenia go do sieci i robienia na nim backupu?
  9. muppi_pl

Dyskusja Przejscie na firmware 4.2 od zera

Witam Mam u siebie zainstalowany 4.2 ale po aktualizacjach. Niestety żeby działała migawka potrzebuję instalacji od zera. Mam dwa wolumeny: wolumen1 z systemem i wolumen2 z danymi na RAID5. Chciałbym oczywiście zachować dane i bezboleśnie zainstalować 4.2. Oczywiście zrobiłem kopię wszystkich...
  10. muppi_pl

Dyskusja Polączenie nagrywarki HDMI z Qnapem

Witam Kupiłem wczoraj takie cudo z myślą o nagrywaniu transmisji sportowych z mediaboxa z UPC. Nagrywarka ta posiada wejście i wyjście HDMI, port USB do podpięcia zewnętrznego dysku twardego na który jest nagrywany materiał. Nagrywarka posiada możliwość zgrania materiału w jakości HD (sprawdzę...
  11. muppi_pl

Dyskusja Drobny problem przy odtwarzaniu filmow

Witam. Nie jest to cos co bardzo przeszkadza ale troche denerwuje. Otoz przy ogladaniu filmow w Kodi czy to standard hd czy sd przy probie przerzucenia do przodu o np 20 sekund film mi sie zamraza jakby qnap sie nie wyrabial, a potem skok. Natomiat przy zwyklym przewijaniu przewija np 10 s potem...
  12. muppi_pl

Dyskusja asus xonar U3 jako karta dzwiekowa

Witam Zastanawiam się nad podłączeniem mojego qnapa do amplitunera Denon. Myslałem nad zakupem karty Asus Xonar U3 i podłączeniem jej poprzez SPDIF do Denona ale znalazłem informację na angielskim forum że SPDIF nie działa (wszystko inne chodzi w porządku). Ale że informacja jest z 2012 r to...
  13. muppi_pl

Dyskusja Uruchomienie XBMC na innym komputerze poza siecią domową

Witam Czy wie może ktoś czy jest taka możliwość żeby uruchomić XBMC na innym komputerze z W7 poza siecią domową?. Chodzi mi o sytuację kiedy np. jestem w pracy i chciałbym na komputerze pracowym uruchomić XBMC z normalną obsługą tak jakbym siedział z pilotem przed TV w domu (chciałbym coś...
  14. muppi_pl

Kawa i papierosy Router do firmy około 70 urzadzeń

Witam Widziałem temat router do domu ale moje pytanie jest czy polecacie jakiś router do firmy, może ktoś ma taki i użytkuje bez problemów? Mam w firmie około 40 komputerów ale razem z urządzeniami mobilnymi liczba sięga 68 urzadzeń, wszystko w sieci na 2 Cisco 48 portowych. Do nich wpięty jest...
  15. muppi_pl

Witam

Witam wszystkich, jakoś tak długo już jestem a zapomniałem o powitaniu
  16. muppi_pl

Dyskusja Dysk SSD dla pamięci podręcznej

Witam Czy orientujecie si ejaki powinienem zakupić rozmiar dysku SSD do przyśpieszenia [amięci podręcznej? W tej chwili włożyłem 128 GB i teraz mam przypisane 90% dysku. Na forum anglojęzycznym niektórzy mają 500 GB SSD i 256GB ale nie wiem na jakiej podstawie kupili akurat takie pojemnoci? Czy...
  17. muppi_pl

Pomoc Obsługa XBMC i pilot Harmony 700

Witam ponownie, Po moich róznych bojach z obsługą pilota w moim qnapie 670pro doszedłem do "porozumienia" i w tej chwili wszystko działa tak jak powinno. Niestety jedna rzecz cały czas mnie męczy, mój pilot Harmony 700 którego ustawiłem dzięki pomocy Pawurb1978 działa z opóżnieniem, tzn przy...
  18. muppi_pl

Pomoc Raid 5 i dodanie dysku

Witam Obecna konfiguracja: Qnap 670pro, 4 dyski w RAID5 bez zapasowego, w ostaniej kieszeni SDD do pamięci podręcznej. Miałem luzem 1 dysk 2 TB i postanowiłem go włożyć w jedyne wolne miejsce w 5 kieszeń. Dysk włożyłem, system go wykrył, wszedłem w opcję "pule pamięci" i chciałem ją rozszerzyć o...
  19. muppi_pl

Dyskusja QNAP TS-670 Pro i pilot MCE

Witam Kupiłem niedawno ten model Qnapa i jak wiadomo w serii pro nie ma żadnego pilota a do obsługi XBMC aż się prosi żeby taki był. Czy ktoś ma jakieś doświadcznie w tej kwestii? Na pewno musi być to pilot MCE ale czy ktoś już taki kupił? Jak z łatwością obsługi i mocą podczerwieni? Muppi
  20. muppi_pl

Dyskusja Konfiguracja i połączenie dwóch QNAPów

Witam Mam w swojej sieci QNAP 259pro+ i QNAP 412. Obydwa podpięte do Asusa TR-N16. Plus dwa stacjonarne komputery ( i nie mam już żadnych wolnych gniazd na routerze). Głównym serwerem jest QNAP259 i do niego podłączyłem wirtualne dyski z QNAP 412. Wszystko działa ale mam takie pytanie. W każdym...