-
Dyskusja Problem z czasem na serwerze i two factor authentication
Cześć. Po ostatnim update serwera do najnowszej wersji QTS mam problem z czasem jaki jest dostarczany do jednostki. Zegar na serwerze się spieszy i po dniu różnica między innymi urządzeniami wynosi 2-3 minuty do przodu. Przez to nie mogę się zalogować poprzez two factor authentication bez...- GoRo33
- Temat
- konfiguracja systemu qts
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Static route między interfejsami - Prośba o pomoc
Panowie potrzebuje pomocy z ustawieniem tabeli routingu w Ustawieniach sieciowych Qnapa aby przekierowywał paczki z jednego interfejsu na drugi. Mam aktualnie dwie niezależne sieci: Interface 1 - VirtualSwitch 1 - 192.168.1.3 - Ogólnego przeznaczenia ustawiona jako główna brama Qnapa oraz z...- GoRo33
- Temat
- pomoc sieć sieci urządzenia wi-fi
- Odpowiedzi: 3
- Forum: Sieć, routing i VPN (QNAP, Qhora, Switch)
-
Dyskusja Virtual station - podłączanie całego volumenu
Cześć! Panowie, mam pytanie dotyczące danych i VM Station. Czy istnieje możliwośc aby podpiąć pod maszynę wirtualną cały volumen(dysk)? Wiem, że mozna stworzyć obraz dysku i sobie podpiąć ale to spowoduje że stracę kontakt z danymi z poziomu QTS. Potrzebuje mieć dane zarówna na VM jak i QTS a...- GoRo33
- Temat
- qts virtual
- Odpowiedzi: 5
- Forum: Wirtualizacja: Virtualization Station i zewn.
-
Dyskusja Linux Station - kilka pytań
Cześć Panowie, Potrzebuje porady ws. Linux Station bo nie bardzo rozumiem konceptu. 1. Czy Linux Station stawia Ubuntu w kontenerze? a dokładniej czy stracę wszystkie dane oraz paczki zainstalowane po restarcie NAS'a?? 2. Mam w nasie dwa interfejsy do 1 podpięty router z HomeLab a do drugiego...- GoRo33
- Temat
- linux linux station
- Odpowiedzi: 7
-
Dyskusja Certyfikat SSL Wildcard - Certbot, Let's Encrypt, Docker
O co chodzi z tym szyfrowaniem?? Posiadanie certyfikatu SSL do komunikacji z serwerem WWW, jest obecnie nie tyle przywilejem co koniecznością. W dobie dbania o prywatność przesyłanych danych giganty technologiczne takie jak google zamierzają utrudniać życie administratorom, których strony nie...- GoRo33
- Temat
- certyfikat container station docker ssh ssl ssl certificate
- Odpowiedzi: 9
- Forum: Serwer Web, PHP i MariaDB
-
Dyskusja VirtualSwitch utracony kontakt ze NAS'em
Panowie doigrałem się!! :s W ramach eksperymentów z nowym Virtual Switch w QTS odciąłem sobie dostęp do NAS'a z sieci. Pytanie czy da się coś z tym jeszcze zrobić czy muszę inicjalizować system na nowo? Mianowicie: Mam porty Ethernet(wszystkie - całe 2) spięte jako Port Trunking, i przez...- GoRo33
- Temat
- networking
-
Artykuł Qnap - wykryta poważna luka - warto przeczytać.
Cześć. Wrzucam bo może to być ważna wiadomość, na zaufanej trzeciej stronie wisi artykuł o podatności urządzeń min. Qnap na nowy malware. Warto o tym wiedzieć i rzucić okiem czy coś dziwnego nie sieje pakietów w Waszych sieciach: link Pozdrawiam G!- GoRo33
- Temat
- qnap
- Odpowiedzi: 6
- Forum: Aktualności z branży i informacje prasowe
-
Dyskusja Monitoring i/lub administrowanie wieloma serwerami.
Cześć Mam pytanie do osób doświadczonych w administracji wieloma serwerami - głównie na linuxie. Mam kilka wirtualek z Ubuntu oraz dwa Nasy(Qnap i S) i router(robiący również za bramkę VPN i odsiewacz złośliwych pakietów z sieci). W zasadzie wszystko siedzi na pewnej zmodyfikowanej...- GoRo33
- Temat
- linux monitoring
-
Dyskusja Let's Encrypt Certyfikat wildcard
Cześć Od niedawna lets'Encrypt wspiera certyfikaty wildcard - klick - niestety przez generator certyfikatów Qnapa to mi nie działa. Czy ktoś z Was sobie jakoś poradził z tym problemem? Mam kilka subdomen i to by rozwiązało moje problemy z certyfikatami ;) Pozdrawiam G.- GoRo33
- Temat
- certyfikat ssl certificate
- Odpowiedzi: 11
-
Archiwum Qnap a PHP 7
Cześć Macie jakieś info czy serwer WEB na Qnapie będzie wspierał php 7 ? Pozdro Grzegorz- GoRo33
- Temat
- php qnap
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Archiwum LDAP łączenie uprawnień z systemowymi grupami
Cześć Czy jest jakaś możliwość - np. z pod konsoli bo w okienkach widzę że nie - dodania użytkowników na serwerze LDAP do systemowych grup. np. aby użytkownik z serwera był dodany do grupy Administrators ? Lub czy istnieje możliwość nadania grupie użytkowników na serwerze LDAP uprawnień...- GoRo33
- Temat
- ldap użytkowników
- Odpowiedzi: 0
- Forum: Archiwalne (Nieaktualne)
-
Dyskusja Zamiennik do PhotoStation
Cześć Niestety jak bym nie próbował nie mogę się przyzwyczaić do Photo Station i jego filozofii. Czy znacie jakieś zamienniki / podobne kombajny do zarządzania biblioteką zdjęć? Może Być pod VM/Container/natywny obojętnie - jedyne wymagania to prostota działania / względna niezawodność /...- GoRo33
- Temat
- mogę multimedia qnap photo photostation station
- Odpowiedzi: 8
- Forum: QuMagie, Photo, Video i Music Station
-
Qnap TS-453Bmini - 4 GB RAM
Cześć Jak w temacie, sprzedam Qnap TS-453Bmini, ponieważ chce się przesiąść na wersję z możliwością podpięcia zewnętrznej karty graficznej. Do użytku domowego/multimedia/serwer plików/poczty/Plex itp. spisuje się świetnie. Nas kupiony jak tylko pojawił się na rynku czyli marzec-kwiecień 2017... -
Przy piwie Duża podatność w procesorach Intel.
Cześć Forumowicze. Od jakiegoś czasu tliło się w zaświatach i z nowym rokiem gruchnęło: Link: Ciekawy jestem co o tym myślicie? Temat dotyczy każdego kto ma procesor intela lub ARM(IoT). Podatność można załatać software'owo ale trzeba liczyć się ze spadkiem wydajności procków o 5% do 60%...- GoRo33
- Temat
- intel
- Odpowiedzi: 8
- Forum: Kącik użytkownika: Opinie, komentarze i testy
-
Dyskusja Certyfikat SSL do kilku subdomen - optymalna konfiguracja
Cześć Mam do Was prośbę o informację jak najoptymalniej ogarnąć temat certyfikatu SSL dla domeny głównej oraz kilku subdomen. Do wczoraj miałem certyfikat od Let's Encrypt z funkcją przedłużenia dla botów na routerze - na Nasach tylko wgrywałem ręcznie. Ogólnie certyfikat dla 1 domeny oraz 10...- GoRo33
- Temat
- certyfikat konfiguracja ssl ssl certificate
-
Przy piwie Nowy produkt do IOT od Qnap
Hej! Widzieliście nowy produkt od Qnapa do zastasowań IoT? QBoat Sunny - Features Ciekawy jestem jaka będzie jego cena i wydajność. Ciekawie tez to wyglada na tle konkurencji, bo nie widziałem jeszcze takiego systemu. Tak się zastanawiam nad innym wykorzystaniem niż tylko IoT, może jako...- GoRo33
- Temat
- iot nowy qnap
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Dyskusja Podpinanie w DSM folderów z QTS z możliwością indeksowania multimediów.
Cześć Ostatnio przerzuciłem się z ********* DSM 5.2 na obraz opublikowany przez mariuszsal w jednym z poprzednich wątków dzięki czemu mam DSM 6.1.4 i związane z tym usługi multimedialne. Chciałem przejść całkowicie z multimediami na DSM ale mam problem z linkowaniem plików do DSM'a. Niestety...- GoRo33
- Temat
- qts smb vmware
-
Dyskusja Serwer WEB - Nie chce się uruchomić.
Dobry wieczór! Koledzy z forum co znają się na serwerze WWW na Qnapie. Proszę o pomoc. Próbowałem ustawić za pomocą nginx'a (niestety z porażką) oraz później przez serwer Apache - według instrukcji z forum link, reverse proxy na kilka aplikacji z Qnapa takich jak Photo Station -...- GoRo33
- Temat
- optware / ipkg qts serwer web
-
Kawa i papierosy QTS 4.3.3.0299 - bez twonky dla nowych modeli?
Cześć Czytam sobie release notes dla nowego builda QTS 0299. Fajnie, że dodali Twonky Server do systemu ale "co ja pacze?!" z tego co widzę modele ts-x53B nie otrzymały tego dodatku - ktoś już robił upgrade i może to potwierdzić? Jaki jest sens niedodania do najnowszych modeli takiego...- GoRo33
- Temat
- qts twonky
- Forum: Hydepark (Off-topic)
-
Dyskusja Podsieć pod urządzenia IoT oraz backup - prośba o podpowiedź.
Cześć Od dłuższego czasu w ramach rozrywki i oderwania od rzeczywistości programuje sobie mikrokontrolery AVR i tworzę własne projekty IoT w domu. Do jet pory korzystuałem z komunikacyjni między urządzeniami przy pomocy Bluetootch lub ZWave oraz OPENhab postawionym na malince jako centrum...- GoRo33
- Temat
- backup home assistant iot lan wi-fi
- Odpowiedzi: 4