1. slavo_s2k

Dyskusja QSync - inegracja z Zabbix

Mam na kilku komputerach Qsync, komputery z reguły pracują 24h, zdarza sie, że Qsync się zawiesi i nikt tego nie wyłapie (bo np ikona znika dopiero po najechaniu na nią myszką), chciałem podpiąć to jakoś do monitorowania przez Zabbix , myślałem, że najprostrzą metodą będzie podpiąć weryfikację...
  2. slavo_s2k

Archiwum QSync - problem ze skalowaniem

Od zmiany wersji na 6.x pojawił się problem ze skalowaniem. Używam laptopa na zmianę mobilnie i z monitorami w stacji dokującej, niestety pojawia się problem po przełączaniu, że skalowanie na monitorze jest niedopasowane i programu nie da się używać, jest na to jakaś metoda? Pod PPM menu jest...
  3. slavo_s2k

Archiwum Windows 11 ARM , QSync i menu PPM

Przesiadłem się na Windows 11 ARM i mam problem z dostępności w Eksploratorze plików pod PPM menu QSync (gdzie można było wybrać np oszczędzanie miejsca lub udostępnanie). Czy da się to jakoś uruchomić na windows ARM?
  4. slavo_s2k

Archiwum Qsync MacOS , konieczne wznowienie synchronizacji po zmianie sieci

W domu mam NAS-a, QSync działa poprawnie, przenoszę się do biura, uruchamiam laptopa i QSync jest na szaro, muszę zatrzymać i wznowić synchronizację by się połączył ponownie, co zrobić bym tego nie musiał robić po zmianie sieci?
  5. slavo_s2k

Archiwum QVPN i połączenie na MacOS

Korzystam z TS-253Be gdzie mam postawiony serwer QVPN i mam klienta na komputera z Windows i wszystko działa, niestety instalując na MacOS (14) OpenVPN Connect, ustawiając poziom zabezpieczeń na "Insecure" łaczy się, mam odstęp do sieci, ale internet lokalnie nie działa, przerabiał ktoś taki...
  6. slavo_s2k

Dyskusja Monitor zasobów - nie wyświetla procesów

Od jakiegoś czasu mam problem z QNAP TVS-473 i monitorem zasobów, nie wyświetla mi żadnych procesów mimo obciążenia niemal 100% CPU, po restarcie NAS-a mam kilka dni spokoju, potem znowu wraca obciążenie, jak zidentyfikować proces który obciąża CPU?
  7. slavo_s2k

Archiwum TS-412 - proces qsyslogd cały czas obciąża CPU

Mam takiego starego dziadka, który działa tylko jako lokalny serwer FTP na którego wrzucam co jakiś czas obrazy maszyn wirtualnych (taki dodatkowy backup), niestety ostatnio obserwuje, ze cały czas CPU idzie na 100%, patrząc dalej w procesy mam proces qsyslogd który praktycznie non-stop zabiera...
  8. slavo_s2k

Archiwum Qsync - foldery z "x" w ikonie - błędy synchronizacji

Zauważyłem, że mam w folderze Qsynch na PC kilka folderów z "x" na ikonie: ale wchodząc dalej do folderu już nie ma 'x" : Co to oznacza? Wchodząc w aplikacji na PC w błędy synchronizacji mam pusto:
  9. slavo_s2k

Archiwum TS-412 - wyparował RAID 1

Mam leciwego TS-412, który służy tylko do przechowywania duży plików (obrazów dysków) , nie jest podpięty do internetu, pracuje tylko w sieci lokalnej, ostatnio loguję się do niego i nie widzę żadnego wolumenu, uruchomiłem go ponownie i zamiast dwóch wolumenów RAID 1 widzę 4 wolumeny puste...
  10. slavo_s2k

Pomoc Qlocker - czy można wyłączyć qnap-a?

Znajomemu zaszyfrowało starego QNAP-a, od nowości go nie aktualizował i stało się co się stało. Pamiętam, że na początku były zalecenia by go nie wyłączać, że po wyłączeniu nie ma szans na odzyskanie danych, teraz widzę procedurę odzyskiwania opisaną na stronie QNAP Response to Qlocker i tam nie...
  11. slavo_s2k

Dyskusja TR-002 - zmiana dysków na większe

Umarł mi jeden z dysków w TR-002 (podłączonym po USB do 253Be), miałem dotychczas dyski 2TB, teraz po awarii wymieniłem uszkodzony dysk na 4TB, następnie drugi też wymieniłem na 4TB, RAID się odbudował i wszystko działa ok, ale czy teraz mogę jakoś rozszerzyć pojemność puli na pełne 4TB ??
  12. slavo_s2k

Pomoc Gdzie na dysk z QNAP-a znajdę pliki

Umarł mi jeden QNAP, na razie nie mam czasu dochodzić co się stało, połączę się tylko z nim przez WinSCP (SFTP) i widzę w dane, niestety kopiowanie po sieci do drugiego QNAP-a trwa bardzo powoli, podpiąłem więc ten dysk bezpośrednio do innego QNAP-a, widzę dwie partycje (Dev1Partition1 i...
  13. slavo_s2k

Archiwum Długie podłączanie iSCSI

Mam stworzony iSCSI na QNAP i podłączone do WIndows Server 2019 Standard, niestety z reguły po restarcie serwera trzeba czekać nawet kilkanaście minut by się ponownie podłączył. We właściwościach Inicjatora iSCSI w Windows mam informację "Trwa ponowne łączenie", czasami zdarza się, że podłączy...
  14. slavo_s2k

Dyskusja Pobieranie plików backupu z foldera SMB

Czy jest możliwość by pobrać pliki z udostępnionego przez SMB folderu (przez HSB lub inną metodą) do QNAP-a. Rozwiązanie może dziwne, ale komputer z plikami archiwum jest w innej podsieci, z sieci w której jest qnap jest komunikacja z tą podsiecią, ale z tamtej podsieci nie ma komunikacji z...
  15. slavo_s2k

Dyskusja W jakim folderze znajdują się pliki wersjonowania Qsync?

Raz już usuwałem (przez WinSCP) , ale zapomniałem gdzie to było :) szukam folderu w którym znajdują się pliki wersjonowania Qsync. Nie wiem kto to wymyślił, ale mam dyski M2 256GB na system i 4tb na dane (tam również foldery domowe), ale jakimś cudem pliki wersjonowania zapisują się na...
  16. slavo_s2k

Pomoc Cointaner Station - problem z kontrolerem UniFi

Stawiam wszystko na nowo na moim QNAPie i napotkałem problemy z Container Station, najpierw SUPLA nie chciał się instalować (znalazłem wątek na forum, musiałem downgradować Conintainer Station i dopiero wtedy ruszyła instalacja) a teraz mam problem z Unifi, wywala błąd już w trakcie instalacji z...
  17. slavo_s2k

Pomoc Przycisk USB Copy do kopia z QNAP na nośnik zewnętrzny

Czy jest taka możliwość by w podstawowym QNAP-ie (np. TS-230) skonfigurować tak kopię, by po podłączeniu nośnika USB i wciśnięciu przycisku USB COPY NAS kopiował dane z określonego folderu na nośnik zewnętrzny? W dokumentacji znalazłem tylko informację o kopiowaniu z USB do QNAP-a. Model...
  18. slavo_s2k

Pomoc Problem z dostępem do danych iSCSI na TR-002 po aktualizacaji softu

Dzisiaj po zalogowaniu do QNAP-a otrzymałem komunikat o aktualizacji softu obudowy TR-002 Wykonałem zalecane kroki i po ponownym uruchomieniu już od kilku godzin wisi proces: Praktycznie od razu po włączeniu odzyskiwania puli pamięci to zadanie miało 10% postępu i po kilku godzinach jest...
  19. slavo_s2k

Dyskusja Brakujące wolne miejsce

Mam dwa wolumeny, jeden podstawowy systemowy (dyski SSD) i drugi na dane (dyski HDD), na drugi wolumen przeniosłem foldery HOMES. Dzisiaj patrzę na ilość wolnego miejsca na wolumenie systemowym i widzę zajęte prawie 300GB, sumując zajętość folderów wychodzi mi niecałe 120GB i nie mam pojęcia co...
  20. slavo_s2k

Dyskusja APC SmartUPS i QNAP po IP - jak skonfigurować automatyczne wyłaczanie

Mam leciwego APC SmartUPS 1500 z kartą LAN, UPS-a widzę w sieci , loguję się po IP poprawnie. Próbowałem go skonfigurować w QNAP jako "Podległy sieciowy zasilacz awaryjny UPS". W konfiguracji w zasadzie jest tylko do wpisania IP, niestety pole "Informacje o zasilaczu awaryjnym UPS" nie wyświetla...