-
Dyskusja RAID 5 - jeden z dysków zaczyna się żegnać...
Cześć, mam w tej chwili SSD na system i 3 HDD 5400 rpm Seagate IronWolf 4TB w RAID 5. Jeden z dysków zaczyna zgłaszać błędy w SMART, więc będę go musiał za chwilę zmienić. I teraz pytanie czy najlepiej będzie kupić taki sam i odbudować macierz, czy... Kupić 6TB i 7200 rpm, żeby pozostałe 2 HDD...- cacus
- Temat
- hdd raid
- Odpowiedzi: 7
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja SSD + 3xHDD - jaka konfiguracja?
Cześć, chciałem się Was poradzić, która konfiguracja będzie najbardziej optymalna. Główne zastosowanie QNAPa, to serwer multimediów do domowego użytku (filmy, zdjęcia, backupy itd.) Obecnie jest taka konfiguracja: S1 - SSD 128GB - System S2 - IronWolf 4TB - RAID1 - dane S3 - IronWolf 4TB - RAID1...- cacus
- Temat
- hdd pamięć podręczna raid raid5 ssd
- Odpowiedzi: 12
-
Dyskusja PyLoad - konfiguracja YT
Cześć, Zainstalowałem Pyload i próba ściągnięcia z YT... Wtyczka skonfigurowana, żeby pobierał 1080p (lub FHD), a pobiera 720p... Co jeszcze trzeba zmienić, żeby pobierać w 1080p? ps. Co ciekawe to próbuję pobierać jakiś odcinek Ucha i kopiuję link z wersją PL, a zapisuje wersję/tytuł pliku...- cacus
- Temat
- app center konfiguracja
- Odpowiedzi: 1
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Pomoc Single Disk vs RAID1 - jak to pogodzić?
Cześć, dopiero rozpoczynam swoją przygodę z NAS i na dodatek nie znam Linuxa i jego logiki dot dysków i macierzy (wiem, wiem - doopa na całej linii)... :( Dlatego też potrzebuję Waszej pomocy i wyjaśnienia jak "krowie na rowie" :) 1. Start Po kupieniu QNAPa włożyłem do niego 1 HDD IronWolf 4TB...- cacus
- Temat
- disk hdd raid raid1 ssd
- Odpowiedzi: 11
-
Dyskusja TS-251A jak wejść do BIOSu?
Jak wejść do BIOSu w tym QNAPie? w sieci znalazłem jakieś info, że po pierwszym piknięciu przy starcie F11 z kalwiatury... ale mi nie działa :( Jaki jest sposób, żeby wejść do BIOS?- cacus
- Temat
- bios ts-251a
- Odpowiedzi: 1
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Dyskusja Start systemu z SSD dołączonego przez USB 3.0
Cześć, od kilku dni jestem chyba szczęśliwym (jeśli to zrobię to będę nim na pewno :)) użytkownikiem TS-251A. Jako, że mój NAS ma tylko 2 zatoki, które chciałbym przeznaczyć na 2xHDD w RAID1, to brakuje mi slotu na SSD na którym miałbym postawiony system. I tu rodzi się pytanie, czy jest...- cacus
- Temat
- ssd start ts-251a usb
- Odpowiedzi: 5
- Forum: Podstawowe ustawienia i inicjalizacja systemu
-
Cześć
Witam wszystkich. Właśnie jedzie do mnie TS-251A - zaczynam swoją przygodę z NAS :) Jacek- cacus
- Temat
- czesc
- Odpowiedzi: 2
- Forum: Witaj nieznajomy!