1. ckarol86

Dyskusja Jak namówić QVR Pro do nagrywania na dysk USB?

Mam zewnętrzny dysk 5TB na USB którego budowa nie pozwala na wyjęcie go i włożenie w kieszeń QNAPa. Muszę używać go wyłącznie przez port USB, a QVR nie pozwala na utworzenie przestrzeni do nagrywania. Można to jakoś obejść? Myślałem od Qsync i zgrywaniu do 1h na ten 5TB ale wtedy aplikacja nie...
  2. ckarol86

Dyskusja QTS Hero - QSYNC jak dostosować nową strukturę folderów

Podkusiło mnie i zainstalowałem QTS hero… I teraz cała moja logika i struktura katalogów nie pasuje do tej nowe struktury PULA -> FOLDER bo problemem jest tutaj QSYNC i sposób w jaki go używałem. Wcześnej wyglądało to tak: QTS struktura katalogów: - PULA - Wolumin 1 - DATA...
  3. ckarol86

Archiwum Zmniejszenie rozmiaru woluminu

Nie mogę zmniejszyć woluminu z 13TB do 5TB, muszę zmniejszać 'na raty''. Na dysku 16TB z rozpędu utworzyłem wolumin wielkości puli, czyli chyba 13TB, wgrałem dane, potworzyłem foldery itd. chciałem go później zmniejszyć, ale z tych 13TB nie mogłem od razu do np. 5, możliwość była tylko do 10TB...
  4. ckarol86

Archiwum QVR wolumin z nagraniami - migracja

Czy można przenieść wolumin z nagraniami (przestrzeń nagrań) do innego QNAPa i dalej korzystać z jej dotychczasowej zawartości/nagrań i kontynuować nagrania na tej samej przestrzeni? Odmontowałem wolumin z QNAP1, włożyłem dysk do QNAP2, tam odzyskałem, widzę pliki itd. ale w QVR nie mogę już...
  5. ckarol86

Pomoc SSD na system - Pula czy Wolumin statyczny?

Czy będzie jakaś różnica dla wydajności jeśli na system zrobię pulę i dopiero tam wolumin czy od razu wolumin statyczny? Aktualnie mam RAID1 z dwóch 1TB Samsungów, wszystko działa super. Zaraz po inicjalizacji zrobiłem wolumin statyczny i dam instaluje apki itd. Zastanawiam się czy można...
  6. ckarol86

Dyskusja Replikacja migawek - kopiuje tylko jedną (a migawki są cztery)

Dlaczego zadanie replikacji migawek kopiuje tylko jedną migawkię? mam na drugim NASie 4, a cokolwiek bym nie ustawił w zadaniu ciągle mam tylko jedną.
  7. ckarol86

Dyskusja migawka - usuwanie pojedynczych plików

Potrzebuję usunąć filmy z migawki. Roszady w nazwach katalogów i plików z filmami spowodowały że zabrakło mi miejsca na migawki. Już wiem że najlepiej było mieć osobny wolumin na filmy - tak zrobię na przyszłość, ale teraz muszę to jakoś obejść. Wiem tyle że nie można usuwać pojedynczych...
  8. ckarol86

Dyskusja Zmiana dysku na większy i dodanie drugiego (bez RAID na RAID1)

Mam TS-464, z dyskiem SSD tam system, oraz HDD 6TB z danymi (sam jeden dysk bez RAID). Chcę go rozbudować o 2x16TB. Znalazłem opis który mówi że aby dodać nowy dysk (gdy nie mamy RAIDA), najlepiej zainicjować ten nowy a dane przegrać ze starego. Ale mam pomysł: Czy nie można do aktualnie...
  9. ckarol86

Archiwum NAS nie startuje (nie widać partycji) po DOM Recovery

TS-251A Po prawidłowo zakończonej operacji kopiowania pliku DOM.img na partycję mmcblk0, QNAP nie startuje. Zanim robiłem kopiowanie, w BIOS widziałem inne opcje w ustawienia kolejności bootowania (zmieniłem na USB), wykonałem wszystko, reboot i aktualnie jest pusto. Clonezilla startuje, ale po...
  10. ckarol86

Dyskusja Migracja z Single na Raid1 - nieaktywny przycisk

W TS-251A, kiedyś zainstalowałem 3TB WD Red w trybie Single, dysk zaczyna wariować i chcę dorzucić mu drugi w Raid1, czyli migrować z Single na RAID1 (to pierwszy krok większego planu). Zgodnie z filmikiem:How to Migrate Your QNAP NAS from Single Disk No RAID to RAID 1, 5 & 6 minuta 2:20...
  11. ckarol86

Dyskusja TS-464 - równocześnie migają diody 4 dysków - nie startuj

Cześć, NAS TS-464 nie startuje: - nie można się zalogować przez SSH, www, nie pinguje. - dioda status świeci ciągle na zielono - migają wszystkie 4 diody dysków (na zielono), równocześnie bardzo szybko - LAN mignie co jakiś czas na pomarańczowo - QFinder nie widzi serwera. - po starcie zapiszczy...
  12. ckarol86

Dyskusja iwatch - monitorowanie zmian w plikach

Piszę w dziale kopii zapasowych bo chyba najbliżej temu tematowi. Potrzebuję regularnie skanować folder z danymi w poszukiwaniu zmian w plikach. Chodzi o iwatch, lub cokolwiek innego co mogłoby mi wysyłać mailem/tworzyć raport z zmianami w plikach. Czy jest qpkg dla qnapa albo jakieś inne...
  13. ckarol86

Pomoc Bad sector - czy dysk jest bezużyteczny dla QNAP?

Cześć, Działał sobie NAS TS-251 z dwoma dyskami 3TB WD RED, wysłałem go paczkomatem oryginalnie zapakowany z dyskami w środku. Dodatkowo karton mocno 'opiankowany'. Dotarł na miejsce bez uszkodzeń i na drugi dzień pojawił się błąd dysku 2, wykryto 1 bad sector ale aktualnie dysk jest...
  14. ckarol86

Dyskusja Qumagie - straciłem indeksowane twarze, jak

Przez przypadek kliknąłem ponowne Rozpoznawanie twarzy... straciłem opisy które zrobiłem wcześniej, jak temu zapobiec? można eksportować albumy i je przywrócić, ale czy można jakoś ochronić się przed takimi sytuacjami? Opisywanie twarzy zajmuje trochę czasu a jeśli będę musiał od nowa...
  15. ckarol86

Dyskusja TS-464, jak wgrać SurveillanceStation?

Dla modelu TS-464 na monitoring przeznaczona jest jedynie QVR Pro, do tej pory na TS-251A używałem: SurveillanceStation, chciałbym jej nadal używać na TS-464 ale podczas ręcznej instalacji dostaję komunikat że 'nie do tego modelu'. Czy można to jakoś ominąć? Jakby ktoś chciał mnie przekonać do...
  16. ckarol86

Dyskusja MiBox (Xiaomi) - jak/na czym oglądać zdjęcia?

Na MiBox'ie od Xiaomi nie mogę uruchomić QuMagie - mam informację że 'Aplikacja QuMagie dewelopera QNAP jest niedostępna w Google Play na tym urządzeniu'. Jak oglądać zdjęcia na tym androidowym cudzie? Mibox proponuje mi Qmedia - ale z kolei to wymaga PhotoStation co już mija się z celem bo od...
  17. ckarol86

Dyskusja Przywracanie folderów udostępnionych (po odłączeniu puli)

Po odłączeniu puli oraz ponownym jej podłączeniu, nie zamontowały się foldery udostępnione. Katalogi z uprawnieniami są widoczne na voluminie ale nie pojawiły się foldery... a miałem ich trochę. Podczas odzyskiwania voluminu/puli miałem zaznaczoną opcję 'spróbuj montować foldery udostępnione...
  18. ckarol86

Dyskusja Jak cofnąć operację 'zwiększenie woluminu/puli'?

Zwiększyłem sobie wolumin uproszczony dodając kolejny dysk, chcę to cofnąć. Opiszę co dokładnie zrobiłem bo możliwe że źle to nazywam. Miałem dysk 4TB, pulę i wolumin uproszczony, tam wgrałem trochę danych i generalnie wszystko działało. Ale zachciało mi się eksperymentów i postanowiłem...
  19. ckarol86

Dyskusja Komunikacja dwóch QNAP przez LAN szybciej niż 1Gb/s - jak?

Cześć, Mam ten sam pomysł co kolega @Portal w którymś z postów - mianowicie połączenie dwóch NASów. Czy mając 2 QNAPy (TS-464 i TS-231A) które mają po 2 porty LAN 1Gb każdy, mogę je jakoś połączyć żeby to 1Gb przeskoczyć? Jeden to NAS to pracy, drugi jako storage - chciałbym żeby komunikowały...
  20. ckarol86

Dyskusja Jak odszyfrować dysk z poziomu Windows 7?

Witam, Potrzebuję pomocy w odszyfrowaniu dysku USB 1TB w komputerze z Windowsem 7. Sprzęt: 1. QNAP TS-251A 2. Pendrvice SanDisk 64GB 3. Dysk zewn. Seagate 1TB Oprogramowanie: 1. FreeOTFE v5.21.00.4058 (driver OTFE: v5.00.000) 2. LibreCrypt v6.2.5613.42403 BETA 0 (driver OTFE: v5.00.000) Test...