1. kaktus

TS-209 Pro II

Witam serdecznie. Oglądam dostępność QuTaSa dla tego modelu i widzę rozbieżność informacji udostępnionej na witrynie producenta: informacja pierwsza Widać, że suport zakończyli na starej dobrej poczciwej trójce z hakiem. informacja kolejna QNAP zaleca zainstalowanie jednej z następujących...
  2. kaktus

Dyskusja Start bez HDD i dalsze konsekwencje.

:Hello: Zadam pytanie natury ogólnej z uwagi na fakt, że zapomniałem już o pewnych fundamentalnych zasadach. Pytanie moje będzie dotyczyło sytuacji: Po wyłączeniu NASa wysunąłem kieszenie dysków z zatok, kolejnie uruchomiłem urządzenie bez dysków. Zastanawiam się co zrobi system po ponownym...
  3. kaktus

Małogabarytowy firewall do ochrony starszych typów urządzeń.

Floodgate Defender Mark III to tani, małogabarytowy firewall zapewniający ochronę przed cyberatakami starszych typów urządzeń stosowanych w sieciach SCADA, aplikacjach militarnych i medycznych oraz w kontrolerach infrastrukturalnych o krytycznym znaczeniu. Tego typu kontrolery były oryginalnie...
  4. kaktus

USB typu C - potencjał i wyzwania

Od momentu opracowania w połowie lat 90. zeszłego wieku standard USB wciąż zyskuje na popularności. Z biegiem lat, dzięki ulepszaniu jego kolejnych wersji, stał się wszechobecny - większości urządzeń elektronicznych powszechnego użytku już w zasadzie nie produkuje się bez tego złącza. W 2014...
  5. kaktus

Dysk SSD klasy Enterprise o pojemności 15,36TB

Samsung dodaje do oferty dysków SSD największy obecnie na rynku model PM1633a o pojemności 15,36TB. Jest to dysk klasy Enterprise, wyposażony w interfejs SCSI (SAS) zapewniający szybkość transmisji do 12Gbps. Dzięki małym wymiarom (2,5") pozwala umieścić dwukrotnie większą liczbę dysków w...
  6. kaktus

Przy piwie dowcipy na temat ...

Do moich drzwi zapukał policjant: - Pańska żona miała wypadek. - O mój boże! Coś się jej stało? - Ma dwa guzy i wielkie rozcięcie. - To jak każda kobieta, pytam, czy coś się jej stało!
  7. kaktus

Przy piwie Robota dla SysOp-a

Niech będzie w formie ankiety, żeby więcej osób wzięło udział w "zabawie" i dręczeniu papy S. :D Ankieta będzie aktywna dwa tygodnie, do dnia 24 Styczeń 2016 o 10:28. *-:) Osobiście jestem zdania aby forum posiadało nową funkcjonalność w formie - oznacz wybrane jako przeczytane. Sprawa dotyczy...
  8. kaktus

Przy piwie nasza myśl techniczna

Polecam każdemu pooglądać ... Link: https://www.youtube.com/watch?v=v1GBBIFbwXs
  9. kaktus

Artykuł multimedialna alternatywa i konkurencja nie tylko dla Raspberry Pi

Znane wszystkim obecnie panujące trendy w miniaturyzacji i energooszczędności, które stanowią wytyczne dla projektantów elektroniki użytkowej powodują powstawanie coraz lepszych platform sprzętowych, malutkich ciałem ale wielkich mocą i możliwościami B-) Niewielka płyta (7,9 x 12,7cm) PINE...
  10. kaktus

Artykuł Po 10 latach zasilanie przez Ethernet stało się standardem

Obecnie ponad 100 milionów rozmaitych urządzeń końcowych rozmieszczonych w takich dużych aplikacjach, jak bezprzewodowe punkty dostępowe (AP) czy telefony VoIP, jest zasilanych z wykorzystaniem standardu Power over Ethernet (PoE). Na szybki wzrost popularności tej metody upłynęło z pewnością...
  11. kaktus

Artykuł Czy Li-Fi będzie rywalem Wi-Fi?

W warunkach przemysłowych komunikacja wykorzystująca światło widzialne może przyćmić łączność Wi-Fi. Ponieważ diody LED stają się coraz częściej stosowanym źródłem oświetlania pomieszczeń, mogą otworzyć nową drogę do łączenia urządzeń mobilnych z Internetem, oferując przy tym szersze pasmo i...
  12. kaktus

Superkomputer z Chin ponownie najszybszy na świecie

W rankingu Top 500 skupiającym komputery o największej mocy obliczeniowej chiński superkomputer Tianhe-2 (Droga Mleczna-2) znalazł się już po raz czwarty na pierwszym miejscu. Zbudowany przez Narodowy Uniwersytet Technologii Obronnych Tianhe-2 dysponuje mocą 33,86 petaflopów. Pracujący w...
  13. kaktus

Jak fale milimetrowe zrewolucjonizują łączność bezprzewodową?

Tytułowe sygnały to fale o częstotliwości w przedziale od 30 do 300 GHz i długości od 1 do 10 mm. Określane są skrótem EHF - Extremely High Frequency. Dawniej komunikacja z wykorzystaniem takich częstotliwości nie była powszechna ze względu na brak komponentów elektronicznych do budowy układów...
  14. kaktus

Na AGH powstanie Prometheus - najpotężniejszy superkomputer w historii Polski

Nowy superkomputer będzie cztery razy wydajniejszy niż Zeus - do tej pory najlepszy w Europie Środkowo-Wschodniej. Zostanie zbudowany przez firmę Hewlett-Packard z ponad 1700 serwerów platformy HP Apollo 8000, połączonych superszybką siecią Infiniband o przepustowości 56 Gbit/s. Teoretyczna moc...
  15. kaktus

Jeśli chodzi o rozwój IoT, to jestem sceptykiem!

W ostatnich dwóch latach sporo prognoz rozwojowych dotyczących rynku elektroniki skupia się na rynku IoT (Internet od Things). Tym trudnym do przetłumaczenia skrótem określa się niewielkie urządzenia komunikacyjne zawierające radiowy transceiver komunikacyjny i sterujący nim mikrokontroler...
  16. kaktus

Przemysłowy switch o niskim zużyciu energii

EKI-3528 to switch firmy Advantech wyposażony w 8 portów Fast Ethernet, z których dwa przeznaczone zostały do transmisji danych o wysokim priorytecie zgodnie z technologią VIP. Jest to szczególnie użyteczne rozwiązanie w przypadku zastosowań wymagających wysokiej przepustowości, takich jak...
  17. kaktus

Microsoft zamyka laboratorium badawcze w Dolinie Krzemowej

Laboratorium Microsoft Research (MSR) zlokalizowane w Dolinie Krzemowej jest jedną z ofiar ostatniej rundy redukcji zatrudnienia w Microsofcie. Placówka założona w Mountain View w Kalifornii w 2001 roku obecnie zatrudnia blisko 50 osób. Przedstawiciele firmy Microsoft przyznali 18 września, że...
  18. kaktus

Przemysłowy zarządzalny switch ethernetowy z 4 portami 10/100BASE-TX

Hirschmann wprowadza do oferty nowy przemysłowy switch ethernetowy Gecko 4TX dla małych sieci, wyposażony w 4 porty 10/100BASE-TX. Jest to switch zarządzalny, łatwy w instalacji i konfiguracji. Jest objęty 5-letnią gwarancją, a jego przeciętny czas bezawaryjnej pracy producent określa na 23...
  19. kaktus

Intel oferuje centrom danych serwery z chipami Grantley

Dotrzymując kroku tendencjom dotyczącym budowy i wyposażania centrów danych, topowi producenci serwerów jako priorytet traktują możliwości w zakresie gromadzenia coraz większej ilości danych przy coraz szybszym ich przetwarzaniu. W poniedziałek firmy Hewlett-Packard, Dell, Lenovo i IBM ogłosiły...