1. astonmartin

Witam

Dzień dobry.
  2. astonmartin

[PROBLEM] Samba i firmware

Witam. Pojawił się u mnie ostatnio problem z dostępem do udostępnionych zasobów za pośrednictwem Samby. Po prostu zwyczajnie pewnego dnia nie mogłem dostać się do zasobów z komputerów z Windowsem. Po wielu restartach usługi i samego qnapa, próbach ponownej konfiguracji uprawnień postanowiłem...
  3. astonmartin

Instruktaż/Tutorial rtorent ++ Web UI na hasło [Niedokończone]

Po zainstalowaniu rtorrent++ z paczki qpkg dysponujemy trzema różnymi interfejsami do obsługi dostępnymi z poziomu przeglądarki. Problem polega na tym, że dostęp do nich nie jest w żaden sposób zabezpieczony więc jeśli nasz Qnap jest podłączony do internetu na publicznym adresie IP lub...
  4. astonmartin

Dyskusja Pytanie o bezpieczeństwo

Dziś sobie zaglądnąłem w logi systemowe i zauważyłem próby logowania na konto root przez SSH (około 50-60 prób) jak również żądania dostępu do zasobów Samby z "obcych" nr IP. Pytanie w zasadzie mam dwa. Jak zmienić domyślny port logowania przez SSH z 22 na jakiś inny, i czy cokolwiek w kwesti...
  5. astonmartin

Kilka pytań przed zakupem NASa

Witam. Mam zamiar zakupić urządzenie Qnap model 109 II lub 209 II. W związku z tym mam kilka pytań. 1. Oba modele o ile dobrze się zorientowałem w temacie nie różnią się sprzętowo, tzn jedyna różnica to możliwość użycia dwóch HDD w 209, wydajność i możliwości są identyczne. Dobrze rozumuję ...