1. I

Dyskusja Błąd przy aktualizacji systemu.

Hej, trafił do mnie TS253D z systemem 5.0.0.2055. Po zalogowaniu wyświetla się info o nowej wersji do pobrania 5.0.1.2425, ale instalacja się przerywa z błędem 102 i w logach jest info "Failed to install 5.0.1. The digital signature has expired". Mam pytanie (żeby czegoś nie zepsuć) - spróbować...
  2. I

Kupię Kupię uchwyt do karty QM2-4P-284a

Kupię uchwyt do kart jak w temacie w wersji zagiętej (mam prosty). Może od innej wersji karty też pasuje?
  3. I

Dyskusja TS-473a - jaka karta graficzna

Cześć. kupiłem nowego qnapa i teraz muszę dobrać jakąś grafikę. Co możecie polecić do podstawowej pracy w wirtualkach? Najlepiej jak by zajmowała jedno złącze (bo chciałbym przełożyć też ze starego kartę Qm2-2P-244a) i była cicha (może pasywne chłodzenie)? Pozdrawiam Marek
  4. I

Dyskusja Format wiadomości z centrum powiadomień

Hej, od jakiegoś czasu (chyba mniej ni z miesiąc) wiadomości przychodzące z "Centrum Powiadomień" w formacie tekstowym jak gdyby nie mają znaku końca lini. Kiedyś było tak: Teraz jest tak: Ktoś wie jak to "naprawić"?
  5. I

Dyskusja Aplikacja do radia internetowego

Hej, macie może jakiś sprawdzony sposób (aplikację) żeby słuchać radia przez podłączone głośniki do Qnapa? Do niedawna używałem do tego celu Music Station, ale zachciało mi się rozbudować Qnapa o dyski SSD i po ponownym zainstalowaniu systemu już mi nie streamuje radia do gniazdka słuchawkowego...
  6. I

Pomoc Zwalnianie pamięci SSD

Hej, dołożyłem do Qnapa kartę M2 i 2 dyski SSD (system i dane, woluminy statyczne). Teraz o 2 w nocy dostaje powiadomienie dla każdego z dysków osobno "Nazwa aplikacji: Pamięć masowa i migawki Kategoria: Dysk Wiadomość: [Pamięć masowa i migawki] Rozpoczęto zwalnianie pamięci SSD. Wolumin...
  7. I

Archiwum HBS - ponowne uruchomienie po kopii danych

Hej, musiałem zrobić porządek z częściowo zepsutymi migawkami na odzyskanej puli. W tym celu skopiowałem foldery, które są synchronizowane z innych Qnap-ów w inne miejsce. Usunąłem pulę, następnie ją ponownie utworzyłem + wolumin i foldery. Wszystkie nazwy pozostały takie same. Przywróciłem...
  8. I

Dyskusja Stary firmware

Cześć, gdzie znajdę starsze wersje firmware do Qnapa? Na stronie chyba są z 2022, a mi się trafił Qnap nieaktualizowany od 2019 roku i automatyczna aktualizacja wywala błąd, więc prawdopodobnie potrzebuję zaktualizować najpierw do jakieś wersji pośredniej. Pozdrawiam Marek
  9. I

Archiwum Grupa raid jest nieaktywna

Cześć, już jest kilka podobnych pytań, ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi. Raid 1 - system się uruchamia, ale nie ma puli pamięci - jest komunikat Grupa raid jest nieaktywna. Niezależnie czy uruchamiam system z oboma dyskami, czy tylko z pojedynczym. Czy da się to jakoś uaktywnić czy pozostaje...
  10. I

Archiwum Replikacja NAS do NAS

Witam, Wymieniłem Qnapa na nowszy model (A251+). Były na nim wykonywane replikacje z 2 zdalnych replikacji. Po przegraniu wszystkiego na nowy serwer dane z 1 lokalizacji się replikują, a z drugiej niestety nie. Replikacja sie rozpoczyna, ale po kilku megabajtach pojawia się błąd "[sender] io...
  11. I

Dyskusja Prawa do podfolderów - błąd

Witam, mam problem z ustawieniem praw dostępu do podfolderów - Qnap zachowuje się tak jakby prawa grupy były ważniejsze niż użytkownika. Mam tak jest grupa kierownicy, która do jakiegoś folderu ma nadane prawo R, ale niektórzy jej członkowie powinni mieć RW. Więc dodaję ich do okienka nadawania...
  12. I

ftp - atrybuty plików

Witam, jak kopiuję plik przez zmapowany zasób to kopiowane są poprawnie atrybuty, ale jak wyślę plik przez ftp to otrzymuje on atrybuty 666, więc pod windowsem jak gdyby nie było ich wcale. Co zrobić by po przesłaniu pliku przez FTP plik miał atrybut 766, czyli pod windowsem atrybut -a...
  13. I

powiadomienia o detekcji ruchu

Witam, czy można jakoś wyłączyć powiadomienia (na e-maila) o zaistaniałej detekcji ruchu? Pozdrawiam Marek
  14. I

rsync pod windows i hasło

Witam, czy można jakoś wywołać bata, żeby nie pytal o hasło, tylko działało to automatycznie? Pozdrówka Marek
  15. I

usuwanie starych nagrań

Witam, jak można usunąć stare niepotrzebne nagrania? Mimo że mam pełne prawa do folderu nie mogę ich usunąć. Pozdrawiam Marek
  16. I

problem z odtwarzaniem nagrań

Witam, wersja qnap-a 219 firmware 3.0, IE8. Przy próbie wejścia na "odtwarzanie" próbuje zainstalować wtyczkę i w połowie pojawia się komunikat "Copy SrvDepResource.dll failed.....". Oczywiście ponowna próba instalacji po resecie kompa nic nie daje. Efekt jest taki że widzę nazwy plików z...