-
Dyskusja Jak ograniczyć dostęp dla użytkowników DLNA ?
Mam chyba inną wersję systemu (4.3.4), bo ekrany wyglądają inaczej (pod Operą). Sprawdź jeszcze "Ustawienia zaawansowane" oraz właściwości i uprawnienia dla folderu Multimedia (edit properties / shared folder permission). Ewentualnie - nawet na próbę - dodaj to nowe konto dlna do grupy...- r10
- Post #11
- Forum: Serwery multimediów (Plex, Jellyfin, Emby, DLNA)
-
Może daj zrzuty ekranu, gdzie masz pokazane konta i admin i dlna dla mediów, bo tych różnych opcji i zmiennych nieco dużo jest tak w ciemno. Włączyłeś konto dlna jako domyślne dla mediów?- r10
- Post #9
-
Dyskusja Bezsenność - czyli jak uzyskać tryb uśpienia w QNAP
Który konkretnie S? Bo pełne usypianie - zależy od procesora - działa tylko w dwu słownie dwóch modelach Synków: ds-213+ oraz ds-413. Ale mój ds-213+ też się z błogiego snu potrafi wybudzać w nocy i czasem na kilka godzin wcale mi się nie tłumacząc, to pewne że ONI coś na NAS szykują ;)...- r10
- Post #86
- Forum: Zarządzanie dyskami, SSD i HDD Spin Down
-
Dyskusja Usypianie dysku USB problem
Wydaje mi się, że to funkcja, działanie której jest zależne od obudowy (kieszeni/przejsciówki) zewnętrznej. Piszą tak nawet w instrukcji NAS-a. Możesz podłączyć obudowę do np. Windows i sprawdzić we właściwościach urządzenia, jakie Sleep Mode ma dostępne. W sumie to moglibyśmy pisać tutaj, które...- r10
- Post #5
-
Dyskusja Odzysk danych z QNAP TS-541+
Mam pytanie: czy podobna funkcjonalność odzyskania "usuniętego" folderu dostępna jest także w DSM S?- r10
- Post #11
- Forum: Wysoka dostępność (HA) i iSCSI / Fibre Channel
-
Dyskusja Ostrzeżenie S.M.A.R.T. nieprawidłowe sektory
Będzie działał. Akurat jestem po takiej czterodniowej operacji. No risk no fun (no ale mam jakieś backupy najważniejszych rzeczy). Oczywiście jest jakieś ryzyko, że akurat padnie ten działający dysk z danymi, choć zwykle te dane da się później odzyskać jakby co (skoro to jest RAID-1). Możesz...- r10
- Post #7
-
Dyskusja QNAP 253 pro problem z dyskiem
Ściągnij na komputer program Data LifeGuard Diagnostics (pod Windows, lub obraz ISO płyty CD jeżeli w kompie masz jakiś dysk WD), podłącz do komputera dysk (najlepiej przez eSata + zewnętrzny zasilacz do dysku, ewentualnie przez przejściówkę/kieszeń/obudowę USB 3.0), uruchom DLGDIAG jako...- r10
- Post #5
- Forum: RAID, woluminy, system plików, ZFS i cache
-
Dyskusja Zamiennik do PhotoStation
Co rozumiesz przez wspieranie RAW? Jak dla mnie QNAP umie z RAW-a wyciągnąć zaszyty podgląd (miniaturę jpg) i tyle, nawet nie podejrzysz 1:1. JPG w 1:1 w QNAP też szybko nie podejrzysz, no chyba że otworzysz do edycji. Tak w Synku pliki JPG możesz otwierać i obrabiać zewnętrznym programem (Pixlr...- r10
- Post #8
- Forum: QuMagie, Photo, Video i Music Station
-
TS-253A i puryzm formy, czy jednak plasticzany TS-253B?
Co do czytnika SD chciałbym zobaczyć testy szybkości w porównaniu z dobrą przejściówką (czytnikiem kart) na USB 3.0, bo przy przewalaniu powiedzmy 128 GB danych z karty SDXC może stanowić różnicę. Czytnik kart może być bardzo przydatny gdy masz kamerę lub aparat, ale ja kompletnie zapominam, ze...- r10
- Post #7
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
S - Knowledge Base - DiskStation Manager - HDD Hibernation: cyt. "During HDD hibernation, hard disks stop spinning, reducing power consumption and extending the lifespan of hard disks." S.com/en-global/knowledgebase/DSM/help/DSM/AdminCenter/system_hardware_hibernation- r10
- Post #60
-
Wielu ludzi wielu rzeczy nie rozumie, np. Ty po co NAS-a usypiać, a Arab lub Amerykanin po co silnik w samochodzie wyłączać :-) Np. po to: * żeby nie hałasował wentylatorem; * żeby nie pobierał energii; * żeby nie hałasował dyskami (obroty i stukanie głowic); * żeby nie wciągał kurzu 7/24; *...- r10
- Post #58
-
W S pełne usypianie systemu (i to z wyłączeniem wentylatora) działa tylko w dwóch modelach: DS213+ i DS413. Dla QNAP nawet usypianie samych dysków to porażka do tej pory nie rozwiązana przez producenta (i znany temat na głównym angielskojęzycznym forum). U mnie usypianie dysków w QNAP...- r10
- Post #56
-
Dyskusja Zamiennik do PhotoStation
Też jak i Ty nie polubiłem QTS Photo Station. Może coś robiłem nieumiejętnie, ale przykładowo nie znalazłem wyłączania/włączania widoku RAW-ów (dng, pef) czy wygodnego podglądu pełnego EXIF, natomiast w miarę pasuje mi DS Photo Station (S).- r10
- Post #3
-
Dyskusja PhotoStation. Porażka?
Kiedyś kupiłem QNAP-a podobnie jak Ty dla zdjęć właśnie, lecz po jakimś czasie różnych niepowodzeń z QTS Photo Station przeniosłem zdjęcia na S, którego DS Photo Station (jak i DS Video Station) wydaje się bardziej przyjazne dla użytkownika multimedialnego. Może rozejrzyj się za jakimś...- r10
- Post #6
-
QNAP TS-269L x86 Intel Atom 2,13GHZ, 3GB RAM, 990 zł
Do sprzedania serwer NAS marki QNAP model TS-269L, nowsza wersja z szybszym procesorem 2,13 GHZ Intel Atom i rozszerzoną pamięcią RAM 3 GB DDR DIM. Stan jak nowy, bez śladów używania, stał 2 lata w szafie włączany okazyjnie do odtwarzania filmów. Z przodu złącze USB, z tyłu złącza 2 x RJ-45... -
Qnap dla fotografki
Nie używam Lightroom, a jedynie czasami SilkyPix Digital Camera Utility (OEM) - ładowanie do programu mających po 25-30 MB plików raw/dng/pef przez sieć nawet gigabitową trwa za długo, dla wygodnej pracy i tak trzeba/warto przerzucać obrabiane zdjęcia na lokalny dysk, co z kolei też trwa...- r10
- Post #14
- Forum: Przed zakupem... (Porady i dylematy)
-
Dyskusja pliki NEF (RAW) w Photo Station
Spoko, też kiedyś zrobiłem ten sam błąd kupując QNAP-a ;) Jeżeli nie potrzebujesz miec jpg-ów i raw-ów w tych samych podkatalogach (bo np. program obróbki tak wymaga lub tak jest wygodniej np. usuwać niechciane zdjęcia parami), to chyba najprościej jest skopiować całe drzewo np. 'zdjecia' do...- r10
- Post #13
- Forum: Monitoring NVR: QVR Pro, QVR Elite, Surveillance
-
Dyskusja Edycja plików bezpośrednio na serwerze
A próbowałeś w File Station we właściwościach katalogu, w którym są te pliki, odhaczyć opcję LockFile (Oplocks)?- r10
- Post #7
- Forum: Udostępnianie plików, uprawnienia i AD
-
Dyskusja Problem z ponowną aktywacją licencji.
Po prostu bywa szybciej, gdy pendraka (szczególnie USB 3.0) lub kartę (szczególnie w czytniku/adapterze USB 3.0) podepniemy bezpośrednio do NAS, no i można wyłączyć kompa na czas kopiowania. A powiem Ci, że kopiowanie zdjęć z karty 128 GB (przecież do 32 GB pojemności nośnika exFAT nie ma sensu...- r10
- Post #13
- Forum: Centrum aplikacji (App Center / QPKG)
-
Nie używaj "prawdziwych" użytkowników w DLNA Media Server/Media Streaming. Utwórz nowego użytkownika np. "dlna", przypisz go do grupy "Everyone", wpisz tego użytkownika w Advanced Settings - Media Streaming Add-on - General Settings -Default User Account (rozwijane menu), nadaj w File Station...- r10
- Post #5