Problem ze zdalnym logowaniem na 239 Pro

Dyskusja w 'Inne' rozpoczęta przez użytkownika Exeqtor, 19 Sierpień 2009.

Ładowanie...
  1. Exeqtor
    Offline

    Exeqtor Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Płock
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Witam
    Zakupiłem niedawno model 239 Pro. Konfiguracja poszła bez problemu. Urządzenie pracuje bez zarzutu.
    Problem pojawił się 2 dni temu. Do tej pory logowałem się zdalnie przez Internet przez przeglądarkę na NAS'a i nie było problemu.
    A ostatnio mam z tym problem. Wyskakuje ekran ładowania i się ładuje. Próbowałem na 2 róznych komputerach i różnych przeglądarkach i jest to samo.
    Przez LAN wszystko chodzi bez problemu - logowanie jest szybkie i bezproblemowe.
    Zrobiłem upgrade firmware'u do najnowszego i ciągle to samo. Urządzenie chodzi dopiero od tygodnia więc niemożliwe żeby się już "zapchało" :p

    Wykluczam problemy z internetem i wolnym łączem bo logując się do tej samej sieci na inny komputer wszystko chodzi.

    Czy ktoś spotkał się może z tym problemem ?
     
  2. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    Może problem leży po stronie operatora Twojej sieci/sieci z której się logujesz. Zapewnie, żeby mieć dostęp do QNAP'a z sieci Internet robisz przekierowanie portów na routerze (a może masz DMZ). Przy założeniu dobrej konfiguracji routera i nie blokowania portów, których używasz wydaje się, że problem nie pownien występować skoro z LAN wszystko działa. Prędkość łącza może faktycznie wydłużyć czas ładowania interface w Ajaxie ale nie do nieskończoności.
     
  3. Exeqtor
    Offline

    Exeqtor Klubowicz Noobie

    Dołączył:
    9 Sierpień 2009
    Wiadomości:
    7
    Miejscowość:
    Płock
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +1 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x39 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x39 Pro 1 GbE
    Problem nie leży po stronie internetu bo wszystko chodziło i chodzi. Porty sobie sam sobie przekierowuję na routerze.
    Oczywiście dla pewności próbowałem wchodzić na NAS'a na różnych łączach.

    Chodzi o to że Qnap próbuje się logować i tak zostaje na ekranie z komunikatem "QNAP Loading".

    Poczytałem firmowe forum i okazuje się, że to dość powszechna przypadłość. Najnowszy firmware niby miał rozwiązać problem, ale coś chyba nie wyszło.
     
  4. jarlath
    Offline

    jarlath Moderator Contributor

    Dołączył:
    12 Grudzień 2008
    Wiadomości:
    246
    Miejscowość:
    Poland, Gliwice
    Local Time:
    06:52
    Oceny:
    +14 / 0 / -0
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x59 Pro
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x59 Pro 1 GbE
    Witam,
    No to chyba niewiele pomogę jeśli jest to przypadłość QNAP'a. Sam osobiście łączę się z urządzeniem za pomocą tunelu VPN a wcześniej przez tunel SSH i nigdy nie miałem problemu - choć to wytłumaczalne, ponieważ przy takiej konfiguracji wszystko działa jakbym był w LAN'ie.
     
Ładowanie...