Jest to mój pierwszy post więc chciałbym przywitać wszystkich forumowiczów.
Zakupiłem kamerę 4K-4042IRKS w firmie MERX i mam co do niej kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi:
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20161214
Model serwera: QNAP TS-251
Surveillance station w wersji 5.1.1.0 (build 26.09.2016)
Odpiszę samemu sobie (może ktoś skorzysta)
ad. 1 - Według dystrubutora, firmy MERX, nagrywanie przy wykryciu ruchu powinno działać. Niestety, spędziłem nad tym dobrych kilka godzin kombinując z ustawieniami, usuwając i dodając kamerę ponownie (manualnie i automatycznie) ale bezskutecznie. Dodam, że ONVIF Device Manager pokazuje zdarzenie ruchu. Według mnie kamera nie jest do końca kompatybilna z SS - jeśli jest ktoś kto używa z powodzeniem detekcji ruchu na 4042IRKS w SS to proszę o kontakt.
ad. 2 - Na chwilę obecną FW nie udostępnia takiej funkcjonalności, ma to się podobno pojawić w przyszłych wersjach softu
Zakupiłem kamerę 4K-4042IRKS w firmie MERX i mam co do niej kilka pytań na które nie znalazłem odpowiedzi:
- Kamera została poprawnie dodana do SS, jednakże nie umiem zmusić SS, żeby rozpoczynał nagrywanie po wykryciu ruchu przez kamerę - trochę to upierdliwa sprawa, bo jestem w stanie wyzwolić nagranie po wykryciu ruchu nawet na niecieszącym się tutaj dobrą sławą EPCAM EP2036NP (S2L33M) używając wyzwalacza przez przez upload eventu na FTP.
- Używam podglądu strumienia RTSP na zamontowanym na ścianie tablecie, jednak program który używam wymaga aby strumień RTSP nie był zabezpieczony hasłem. Takie rozwiązanie istnieje w tańszych kamerach, jednak tutaj nie mogę zlokalizować takiej opcji. Próbowałem wyłączać hasło dla użytkownika admin ale to nie pomaga. Czy ktoś wie czy możliwe jest wyłączenie autentykacji na streamie RTSP?
- Upload FTP. Kamera wgrywa informację na serwer FTP po wykryciu ruchu jednakże nie mogę wskazać katalogu docelowego do którego zostanie wgrany plik. Czy ktoś zna jakieś obejście tej niedoróbki?
Wersja oprogramowania Firmware: 4.2.2 Build 20161214
Model serwera: QNAP TS-251
Surveillance station w wersji 5.1.1.0 (build 26.09.2016)
Odpiszę samemu sobie (może ktoś skorzysta)
ad. 1 - Według dystrubutora, firmy MERX, nagrywanie przy wykryciu ruchu powinno działać. Niestety, spędziłem nad tym dobrych kilka godzin kombinując z ustawieniami, usuwając i dodając kamerę ponownie (manualnie i automatycznie) ale bezskutecznie. Dodam, że ONVIF Device Manager pokazuje zdarzenie ruchu. Według mnie kamera nie jest do końca kompatybilna z SS - jeśli jest ktoś kto używa z powodzeniem detekcji ruchu na 4042IRKS w SS to proszę o kontakt.
ad. 2 - Na chwilę obecną FW nie udostępnia takiej funkcjonalności, ma to się podobno pojawić w przyszłych wersjach softu