Rozwiązany 4k w TS-251

Discussion in 'Przesyłanie mediów (DLNA, iTunes, ...)' started by suhotnik, Aug 16, 2021.

Loading...
Tags:
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Witajcie.
    Mam problem ze swoim TS-251.
    Kupiłem nowy TV i zacząłem wrzucać do Qnapa materiały 4k i 30Mbit bitrate.
    Niestety filmy strasznie się tną. Wygląda to tak, że leci 10min materiału, potem pauza na 2..3 sekundy i leci dalej.
    Ten sam materiał podłączam do TV na dysku SSD i wszystko jest OK.
    Czy potrzebuję "mocniejszego" Qnapa?

    Wersja oprogramowania Firmware: 4.3.6.0959
    Model serwera: QNAP TS-251
     
  2. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,903
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +230 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Ale że co? Odpalasz to przez HDS z Qnapa na TV? Jeśli tak to procesor jest za słaby.

    Plex/Emby zainstaluj na TV oraz Qnapie i niech pobiera tylko 0,1 z Qnapa a obrazem zajmie się TV. W ostateczności włącz na Qnapie DLNA i odpal filmy na TV.
     
  3. Pawliko
    Online

    Pawliko Always ask P.I.G.E.R.S. :* Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    492
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +101 / 3 / -3
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Im szybciej zrezygnujesz z Qnapa jako "bezposredni" odtwarzacz filmow, tym lepiej dla ciebie.
    Skoro masz nowy TV to na 100% masz tam jakiegos "smarta" zainstaluje plexa, a na Qnapie postaw server plexa.

    Powinno dzialac bez problemu, nawet 4k z bitratem ~70-80mbps. (o ile TV jest dobry).
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  4. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie rozumiem niestety o co chodzi.
    Próbowałem jedno i drugie zainstalować i uruchomić ale poległem.

    I tak chuba robię.
    Próbowałem też na Twonky, póki miałem wersję Trial.
    I klatkowało na DLNA i na Twonky.
    Problemu nie ma z materiałem FHD.
     
  5. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,903
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +230 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Chodzi o to czy próbujesz otworzyć film mając Qnapa podłaczonego przez HDMI do TV odpalić film na Kodi, czy innym programem? Jeśli tak to zapomnij o 4K. Qnap się do tego nie nada.

    Twonky kiedyś było za darmo w Qnapie. Niektórzy odzyskali możliwosć korzystania z niego, ale jest jest gdzieś ukryty. Qnap ma aplikacje do DLNA swoją.

    Jak poległeś to zakładasz temat i się pomoże.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  6. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Nie przez HDMI.
    Qnap mam podłączony po kablu Ethernet.

    Twonky służył mi przez kilkanaście lat. Szkoda go. Był łatwy w obsłudze. Wgrywałem na Qnapa i miałem go wszędzie :-(
    Nie chcę zakładać i śmiecić forum.
    Próbowałem postępować jak pisali w innych tematach. I lipa. Wtedy się poddałem i zainwestowałem w SSD.
     
  7. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,903
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +230 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    To ciekawe. Pewnie w takim wypadku już korzystasz z DLNA, no chyba że tV umie to otworzyć jakoś inaczej.
    Nadal możesz z niego korzystać ale możliwe że na Twoim modelu z najnowszym QTS musisz kupić licencje bo Qnap przestał za nią płacić (tak w uproszczeniu).
    Nie ma czegoś takiego. Po to jest forum by rozmawiać.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  8. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Kilka lat temu szukałem pomocy na forum. Nie pamiętam już z czym miałęm problem.
    Ktoś próbował mi pomóc ale takim językiem, że trudno mi było nadążyć za nim.
    W końcu dostałem odpowiedź, że mam się douczyć i poczytać "se" w google.
    Od tamtego momentu rzadko już bywałem na tym forum.
     
  9. _Floyd
    Offline

    _Floyd Beta Tester Beta Tester

    Joined:
    Feb 6, 2011
    Messages:
    1,903
    Location:
    Warszawa/Żyrardów
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +230 / 7 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53A
    Ethernet:
    802.11ac
    TS-x53A 802.11ac
    Nie wiem czy znajdę czas na połączenie zdalne. Może mieszkasz koło Żyrardowa to bym podjechał i pomógł.

    Wysłane z mojego XQ-AT51 przy użyciu Tapatalka
     
  10. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Możemy się spokojnie umówić na jakiegoś TeamViewera.
    Nie spieszy mi się.
     
  11. Pawliko
    Online

    Pawliko Always ask P.I.G.E.R.S. :* Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    492
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +101 / 3 / -3
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Zrob temat i przestan biadolic.

    Po drugie, masz pol youtuba zapierdzielone filmikami nt. jak zainstalowac plexa na qnapie. Zacznij robic wg tutorialu, a jak z czyms beda problemy to pisz na forum.


    Link: https://www.youtube.com/watch?v=o_o1ahH_QsI


    Link: https://www.youtube.com/watch?v=QTwmTxtxLeQ
     
  12. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    U mnie jest trochę problemów.
    Mam 2 routery po drodze.

    A teraz przy próbie ospalenia Plexa w Firefxie mam komunikat:
    Code (Text):
    1. Secure Connection Failed
    2.  
    3. An error occurred during a connection to 192.168.1.99:32400. PR_END_OF_FILE_ERROR
    Dobra. Jak mi nie pójdzie to założę temat.
     
  13. Pawliko
    Online

    Pawliko Always ask P.I.G.E.R.S. :* Q's Professional

    Joined:
    Oct 13, 2018
    Messages:
    492
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +101 / 3 / -3
    Followers:
    1
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
  14. Kamil84
    Offline

    Kamil84 Entry Technician Q Associate

    Joined:
    Nov 28, 2012
    Messages:
    58
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +8 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x53D
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x53D 1 GbE
  15. raf77
    Online

    raf77 Passing Basics Beginner

    Joined:
    May 2, 2019
    Messages:
    23
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +3 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    null
    Ethernet:
    null
    null null
    Telewizor nie ma łączą 1Gbit i nie wyrabia na 100Mbit z przesyłem.
     
    • Zgadzam się! Zgadzam się! x 1
  16. suhotnik
    Offline

    suhotnik Passing Basics Beginner

    Joined:
    Aug 20, 2014
    Messages:
    28
    Local Time:
    12:08 AM
    Ratings:
    +4 / 0 / -0
    Followers:
    0
    QNAP:
    TS-x51
    Ethernet:
    1 GbE
    TS-x51 1 GbE
    Dzięki
     
Thread Status:
Not open for further replies.